Słodkokwaśny sos do kurczaka – najbardziej smaczne i pasujące przepisy
Słodko-kwaśny sos – to tradycyjny chiński sos, który świetnie jednoczy się z różnymi mięsnymi potrawami i warzywami. Lecz dziś chcemy opowiedzieć, jak zrobić słodko-kwaśny sos do kurczaka.
Przepis chińskiego słodko-kwaśnego sosu
Składniki:
- cebula – 2 szt.;
- tarty imbir – 40 g;
- czosnek – 2 ząbki;
- białe wino – 20 ml;
- olej roślinny – 20 ml;
- sojowy naturalny sos – 2 st. łyżki;
- jabłkowy ocet – 10 ml;
- ketchup domowy – 3 st. łyżki;
- cukier trzcinowy – 2 st. łyżki;
- sok owocowy – 125 ml;
- woda filtrowana – 2 st. łyżki;
- krochmal ziemniaczany – szczypta.
Przygotowanie
Przed tym, jak przygotować chiński słodko-kwaśny sos, czyścimy najpierw porządnie cebulę, korzeń imbiru i czosnek. Wykładamy warzywa do patelni z olejem i obsmażamy do przejrzystego stanu. W niewielki rondelek nalewamy sos, ocet, wino, sok, cukrujemy i dodajemy ketchup. Wszystko mieszamy, stawiamy na średni ogień, porządnie obsmażamy, dodajemy rozdrobniony imbir i udowadniamy mieszankę do wrzenia. W szklance rozwodzimy krochmal zimną wodą i akuratnie wylewamy do wrzącego sosu. Przedłużamy gotować do gęstnienia mieszając, a potem zdejmujemy z ognia i przecedzamy.
Przepis tajskiego słodko-kwaśnego sosu
Składniki:
- cebula – 1 szt.;
- korzeń imbiru;
- cukier – 150 g;
- sos naturalny sojowy – 2 st. łyżki;
- ketchup – 150 ml;
- ocet – 100 ml;
- mąka – 30 g;
- olej roślinny – 2 st. łyżki.
Przygotowanie
Cebulę i korzeń imbiru czyścimy, rozdrabniamy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym. W rondelku przegotowujemy ocet z cukrem, dodajemy ketchup i wprowadzamy sojowy sos. Przez kilka minut wykładamy obsmażenie i wsypujemy mąkę. Gotujemy sos do gęstnienia, a potem zdejmujemy naczynie z płyty, przecedzamy zawartość przez sito i ostudzamy.
Przepis słodko-kwaśnego sosu do kurczaka
Składniki:
- cukier drobny – 400 g;
- sól – 2 st. łyżki;
- woda filtrowana – 8 st. łyżek;
- czosnek – 12 ząbków;
- ostra papryka – 6 szt.;
- ocet – 120 ml;
- ziemniaczany krochmal.
Przygotowanie
Ostry pieprz rozkroimy wpół, wyjmujemy nasienie i przegrody. Rozdrabniamy wszystkie składniki dla sosu w blenderze do jednorodności i przelewamy mieszankę. Stawiamy na ogień, przegotowujemy i gotujemy masę w ciągu 5 minut do gęstnienia. W oddzielnym naczyniu rozwodzimy ziemniaczany krochmal wodą i wprowadzamy malutkimi porcjami do gorącego sosu szybko mieszając.