Słodkokwaśny sos do kurczaka – najbardziej smaczne i pasujące przepisy

słodkokwaśny sos do kurczaka

Słodko-kwaśny sos – to tradycyjny chiński sos, który świetnie jednoczy się z różnymi mięsnymi potrawami i warzywami. Lecz dziś chcemy opowiedzieć, jak zrobić słodko-kwaśny sos do kurczaka.

Przepis chińskiego słodko-kwaśnego sosu

Składniki:

  • cebula – 2 szt.;
  • tarty imbir – 40 g;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • białe wino – 20 ml;
  • olej roślinny – 20 ml;
  • sojowy naturalny sos – 2 st. łyżki;
  • jabłkowy ocet – 10 ml;
  • ketchup domowy – 3 st. łyżki;
  • cukier trzcinowy – 2 st. łyżki;
  • sok owocowy – 125 ml;
  • woda filtrowana – 2 st. łyżki;
  • krochmal ziemniaczany – szczypta.

Przygotowanie

Przed tym, jak przygotować chiński słodko-kwaśny sos, czyścimy najpierw porządnie cebulę, korzeń imbiru i czosnek. Wykładamy warzywa do patelni z olejem i obsmażamy do przejrzystego stanu. W niewielki rondelek nalewamy sos, ocet, wino, sok, cukrujemy i dodajemy ketchup. Wszystko mieszamy, stawiamy na średni ogień, porządnie obsmażamy, dodajemy rozdrobniony imbir i udowadniamy mieszankę do wrzenia. W szklance rozwodzimy krochmal zimną wodą i akuratnie wylewamy do wrzącego sosu. Przedłużamy gotować do gęstnienia mieszając, a potem zdejmujemy z ognia i przecedzamy.

Przepis tajskiego słodko-kwaśnego sosu

Składniki:

  • cebula – 1 szt.;
  • korzeń imbiru;
  • cukier – 150 g;
  • sos naturalny sojowy – 2 st. łyżki;
  • ketchup – 150 ml;
  • ocet – 100 ml;
  • mąka – 30 g;
  • olej roślinny – 2 st. łyżki.

Przygotowanie

Cebulę i korzeń imbiru czyścimy, rozdrabniamy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym. W rondelku przegotowujemy ocet z cukrem, dodajemy ketchup i wprowadzamy sojowy sos. Przez kilka minut wykładamy obsmażenie i wsypujemy mąkę. Gotujemy sos do gęstnienia, a potem zdejmujemy naczynie z płyty, przecedzamy zawartość przez sito i ostudzamy.

Przepis słodko-kwaśnego sosu do kurczaka

Składniki:

  • cukier drobny – 400 g;
  • sól – 2 st. łyżki;
  • woda filtrowana – 8 st. łyżek;
  • czosnek – 12 ząbków;
  • ostra papryka – 6 szt.;
  • słodkokwaśny sos do kurczaka jak przygotować
  • ocet – 120 ml;
  • ziemniaczany krochmal.

Przygotowanie

Ostry pieprz rozkroimy wpół, wyjmujemy nasienie i przegrody. Rozdrabniamy wszystkie składniki dla sosu w blenderze do jednorodności i przelewamy mieszankę. Stawiamy na ogień, przegotowujemy i gotujemy masę w ciągu 5 minut do gęstnienia. W oddzielnym naczyniu rozwodzimy ziemniaczany krochmal wodą i wprowadzamy malutkimi porcjami do gorącego sosu szybko mieszając.

 
Powiązane artykuły:
Sos do indyczki, co zrobi mięso soczystym i pikantnym
Smaczne i aromatyczne sosy do mięsa wymyślili, żeby uzupełniać smak gotowej potrawy, czy ukrywać drobne minusy kucharza. Proponujemy kilka niezwykłych wariantów tego świetnego dopełnienia, które pięknie podejdzie właśnie do indyczki.
Słodkokwaśny sos – prosty przepis, co daje grunt dla improwizacji
Uzupełnić dowolne mięsne danie jest zdolne wiele sosów, jednak słodko-kwaśny przetwarza mięso do niepoznania. Proponujemy odtworzyć tradycyjny przepis tego sosu i zaproponujemy jego alternatywny wariant z dodaniem ananasów.
Sos pesto w domowych warunkach – przepis
Aromatyczne pesto można zrobić własnoręcznie! W tym materiale są opisane dwa przepisy jego stworzenia: klasyczny i mniej tradycyjny, który składa się z dostępnych komponentów, lecz przez to nie ustępuje według smaku prawdziwemu sosowi.
Jak przygotować sos tartar?
Delikatny sos rekomendujemy przygotować według zaproponowanych przepisów. Dalej opowiemy jak zrobić świetny, pikantny tartar według klasycznej receptury i opiszemy wariant szybkiego, lecz smacznego dopełnienia do ryby.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty