Słodkokwaśny sos – prosty przepis, co daje grunt dla improwizacji

słodkokwaśny sos prosty przepis

Ten sos przyszedł do nas z Chin, czy jak mówią z podniebnej Azji. Tam w ogóle są popularne przepisy z pojednaniem kwaśnego i słodkiego. Przedstawiamy dwa tradycyjne sosy z takim pojednaniem smaków, które w owym czasie dają grunt dla improwizacji.

Prosty przepis – jak przygotować chiński słodko-kwaśny sos w domowych warunkach?

Składniki:

  • cukier – 135 g;
  • ocet biały – 70 g;
  • woda – 140 g;
  • sos sojowy – 20 g;
  • pomidorowa pasta – 30 g;
  • kukurydziany krochmal – 25 g.

Przygotowanie

Dla wyrobu tradycyjnego sosu, takiego samego jak go przygotowują w Chinach, będzie potrzebne minimum produktów, praktycznie zawsze obecnych na kuchni, a tak samo zaledwie 12-15 minut i czasu na oziębienie. Na przekór wielu przepisom, które są wyłożone w światowej sieci, w których jeden ze składników to mąka, wyjaśnimy, że Chińczycy praktycznie nie wykorzystują tego składnika jako zagęszczacza do sosów. W tradycyjnej chińskiej kuchni zagęszczaczem do sosów do 99% wypadków staje się krochmal. Zagęszczacz wykorzystuje się nie tak prosto, a mianowicie z praktycznym przepisaniem, przy jedzeniu za pomocą pałeczek dla pokarmu koniecznie, żeby sos zostawał na kawałeczku pokarmu takim, co podnosi się do ust i przy czym nie kapie na stół i odzież.

Więc krochmal połączcie z wodą i dobrze wymieszajcie, nie dopuszczając do pojawienia się skrzepów. Wszystkie inne składniki tłumaczcie do malutkiego rondelka, czy na patelnię i tak samo rzetelnie wymieszajcie, potem dodawszy do mieszanki wodę z krochmalem. Przygotowywanie odbywa się przy średniej temperaturze i stałym mieszaniu, w wyniku musicie domagać się koniecznej gęstości.

Na życzenie zwyczajnie możecie wykorzystać jako dokładki tarty świeży imbir, czy wygnieciony czosnek, a może oba razem. Tak samo są możliwe warianty zamiany stołowego octu na jakikolwiek owocowy. Wodę też można zamienić sokiem owocowym. To pomoże dziwić się bliskich różnorodnością, a tak samo da wam możliwość poprawniej podbierać sos pod główną potrawę.

Jak zrobić słodko-kwaśny sos z ananasami – przepis

Składniki:

  • sok ananasowy – 70 g;
  • woda – 70 g;
  • ocet – 45 g;
  • sos sojowy – 20 g;
  • cukier brunatny – 90 g;
  • kukurydziany krochmal – 35 g;
  • ananas konserwowany – 25 g.

Przygotowanie

Ten sos tak samo jest tradycyjny w chińskiej kuchni, rozbieżność tylko w jednym składniku. Kucharze słodkokwaśny sos z ananasami przepisw Chinach nie wykorzystują kawałeczków ananasa przy przygotowaniu tego sosu, dla nadania smaku wykorzystuje się tylko ananasowy sok. Dla przygotowania znowu można wykorzystać dwa sposoby wprowadzenia krochmalu, wsypywać do już mieszanych razem składników ze spisu z wyjątkiem ananasowych kawałeczków albo oddzielnie połączyć z wodą, a potem wprowadzić do wszystkich składników, które pozostały. Ananasowe kółka, czy kawałeczki pokrójcie jak najdrobniej i dodajcie do sosu tylko potem, jak wszystko dobrze będzie wymieszane, rozpuści się i zacznie gęstnieć.

 
Powiązane artykuły:
Sos pesto w domowych warunkach – przepis
Aromatyczne pesto można zrobić własnoręcznie! W tym materiale są opisane dwa przepisy jego stworzenia: klasyczny i mniej tradycyjny, który składa się z dostępnych komponentów, lecz przez to nie ustępuje według smaku prawdziwemu sosowi.
Jak przygotować sos tartar?
Delikatny sos rekomendujemy przygotować według zaproponowanych przepisów. Dalej opowiemy jak zrobić świetny, pikantny tartar według klasycznej receptury i opiszemy wariant szybkiego, lecz smacznego dopełnienia do ryby.
Sos tartar w domowych warunkach – przepis
Tartar - niezrównane dopełnienie, które często podają do ryby, jednak i mięsiwa dobrze przyjmują smak tego dziwnego sosu. Dalej opowiemy jak zrobić go kilkoma rozmaitymi sposobami i opiszemy, czym nowym można go uzupełnić.
Pikantny ketchup z pasty pomidorowej
Klasyczny ketchup przygotowują z pasty pomidorowej i w opisanych dalej przepisach dowiadujecie się, jak zrobić sos ze zwykłych składowych. Opowiemy jak przygotować dopełnienie do mięsa, czy dowolnej innej potrawy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty