Smaczna grochówka w kombiwarze

Przygotowywać grochówkę w kombiwarze – jedno zadowolenie, przecież zazwyczaj gotowanie grochu zajmuje więcej czasu, jeśli przygotowywać go w prostym rondlu. Nieważne w jakim kombiwarze gotujecie grochówkę, czy korzystacie zagospodarowaniem drugiego znaku firmowego, w jakimkolwiek wypadku gwarantujemy, że taka potrawa dosłownie rozleci się ze stołu.
Przepis grochówki w kombiwarze
Składniki:
- groch – 1 st.;
- wołowe żebra – 200 g;
- marchew – 1 szt.;
- cebula – 1 szt.;
- sól, pieprz – według smaku;
- pęczek wonnych traw (bobkowy list, tymianek, korzenie pietruszki, czy kopru).
Przygotowanie
Najpierw zwróćcie uwagę na to, czy należy moczyć groch przed gotowaniem, zazwyczaj takie detale producent wskazuje na opakowywaniu. Jeśli groch nie był zmoczony na produkcji – zalejcie go zimną wodą i dajcie postać 3-4 godziny. W razie kiedy groch nie wymaga zawczasu przygotowania dość prosto przemyć go i upewnić się w nieobecności śmiecia wśród ziarenek grochu.
Wołowe żebra przemywamy i pozbywamy się od błon na nich za pomocą giętkiego i cienkiego noża. Teraz podejmiemy się za przygotowanie warzyw: marchew czyścimy i nacieramy na dużej tarce, a cebulę rozdrabniamy kostkami.
Zawieramy wszystkie przygotowane składniki, wrzucając zawczasu zmoczony groch i bukiet wonnych traw do rondla. Zalewamy wszystko wodą we współzależności 4:1. Teraz zamykamy przykrywkę w kombiwarze i wybieramy w jadłospisie urządzenia "Bobowe". Przez 20 minut aromatyczna zupa będzie gotowa! Pozostanie tylko wyciągnąć z rondla bukiet wonnych traw i posypać zupę natką.
Grochówka z wędliną w kombiwarze
Składniki:
- kłuty groch – 1 st.;
- ziemniak – 2 szt.;
- cebula – 1 szt.;
- marchew – 1 szt.;
- bobkowy list – 2 szt.;
- sól, pieprz – według smaku;
- wędzonka (boczek, bekon, żebra, parówki) – 500 g.
Przygotowanie

Groch zawczasu moczymy, przy konieczności, czy po prostu zalewamy wodą. Cebulę czyścimy i rozdrabniamy, marchew trzemy na tarce, a ziemniak kroimy według własnego smaku. Teraz bierzemy się za przygotowanie wędliny. Tu już każdy wybiera zależnie od środków i fantazji. Można zrobić zupę ze zbornej wędliny, a można ograniczyć tylko klasycznymi żebrami, czy boczkiem. W jakimkolwiek wypadku mięso kroimy słomką, czy kostkami, a żebra zostawiamy nietkniętymi.
Wszystkie składniki wkładamy do czary kombiwaru i zalewamy wodą. Wybieramy reżim "Zupa" i po 1,5 godziny potrawa będzie gotowa!