Smaczna marynata do wołowiny dla zapiekania w piecyku
Wszyscy lubimy posmakować smaczniutkim, dobrze przygotowanym kawałeczkiem mięsa. Proponujemy zakosztować niepowtarzalnym smakiem i cienkim aromatem. Do tego zaledwie należy wybrać najpiękniejszy kawałek wołowiny, ponieważ ona jest najsmaczniejsza i o wiele pożyteczniejsza niż inne rodzaje mięsa. W takim razie podpowiemy kilka przepisów najsmaczniejszych marynat dla przygotowania wołowiny i dla zapiekania jej w piecyku. Przecież jeśli przed przygotowaniem dacie mięsu dobrze przesiąknąć odpowiednią do niego marynatą, to na wyjściu otrzymacie miękką, delikatną, zadziwiająco aromatyczną potrawę.
Marynata do wołowiny w piecyku
Składniki:
- wołowina – 900 g;
- marchew – 1 szt.;
- cebula – 1 szt.;
- majonez 50% – 180 g;
- ketchup – 90 g;
- mielony orzech włoski – 3 łyżki;
- mieszanka pieprzów – według smaku.
Przygotowanie
Wołowinę kroimy w przybliżeniu na stugramowe kawałeczki i tłumaczymy je do dosyć głębokiej miski. Dowolnie kroimy oczyszczoną cebulę, marchew i składamy warzywa do pojemności blendera, potem rozdrabniamy do stanu piure. Do otrzymanej masy dodajemy mieszany z ketchupem majonez, przyprószamy wszystko mielonym orzechem włoskim, mieszanką pieprzów i mieszamy otrzymaną marynatę. Zalewamy równomiernie nasze mięso i stawiamy miskę do lodówki dla marynowania na 4 godziny. Teraz zostaje tylko wyłożyć wołowinę do formy i zapiec ją w piecyku.
Smaczna marynata do zapiekania wołowiny w rękawie
Składniki:
- wołowy filet – 1,2 kg;
- pomarańcza – 1 szt.;
- cytryna – 1 szt.;
- słony sojowy sos – 2 st. łyżki;
- koper – 20 g;
- cebula – 1 szt.;
- woda – 50 g.
Przygotowanie
Mięso wołowiny kroimy jak podoba się, głównie żeby kawałeczki były nie grubsze niż 5 centymetrów. Wyciskamy sok pomarańczy i to samo wykonujemy z cytryną. Łączymy dwa soki razem, wlewamy do nich wodę, słony sojowy sos i mieszamy wszystko łyżką. Koper łączymy z oczyszczoną i pokrojoną cebulą do czary blendera i rozdrabniamy do stanu płynnej kaszy.
Wołowe kawałeczki mięsa po jednym pogrążamy na 3-5 sekund do marynaty, potem każdy nacieramy otrzymaną kaszą z blendera i zawieramy je do głębokiej czary. Zostawiamy mięso na stole na 2,5 godziny, potem wkładamy go do rękawa, kończymy przygotowanie w dętej szafie.
Marynata do zapiekania wołowiny w piecyku w folii
Składniki:
- filet wołowiny – 800 g;
- sucha gorczyca – 1/3 łyżki;
- miód – 1 st. łyżka;
- sok granatu – 4 st. łyżki;
- sojowy sos – 2-3 st. łyżki;
- kefir – 3 st. łyżki;
- sól – według smaku.
Przygotowanie
W jednej pojemności łączymy sok granatu, sojowy sos i kefir. Dodajemy do nich miód, gorczycę i mieszamy łyżką do rozpuszczenia. Świeży kawałek wołowiny kroimy taflami, przysypujemy solą i gęsto smarujemy marynatą. Potem zawieramy mięso do wygodnej pojemności, którą odstawiamy na 3,5 godzinki do dosyć chłodnego miejsca. Kiedy wołowina zamarynuje się zamykamy ją w piecyku.