Smaczne i sytne kołduny w parowarze

kołduny w parowarze

Ciężko nawet przedstawić sobie kuchnię rosyjską bez takiej smacznej i sytnej potrawy jak kołduny. Można je ugotować w solonej wodzie, posmażyć na patelni, przygotować w kuchence mikrofalowej, czy ugotować w parowarze. Rozpatrzmy z wami przepisy tego, jak zrobić kołduny w parowarze.

Jak przygotować kołduny w parowarze?

Składniki dla ciasta:

  • pszenna mąka – 600 g;
  • jajko – 1 szt.;
  • sól – 1 łyżka;
  • woda – 200 ml.

Składniki dla farszu:

  • wieprzowina – 1,5 kg;
  • cebula – 3 szt.;
  • sól, pieprz – według smaku.

Przygotowanie

Dla przygotowania kołdunów w parowarze najpierw zrobimy nadzienie. Dlatego bierzemy miąższ wieprzowiny, przemywamy, kroimy na kawałeczki i sprzątamy błonę. Oczyszczamy od łupiny cebulę, rozkroimy ją na 4 części. Wszyscy razem przekręcamy przez maszynkę do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem według smaku i rzetelnie mieszamy.

Można przygotować ciasto dla kołdunów w wypiekaczu do chleba, a można zrobić to ręcznie: bierzemy pszenną mąkę, przesiewamy zjeżdżalnią, czynimy z góry dołek i dodajemy tam jajko, zimną wodę i sól. Mieszamy jednorodne strome ciasto, co nie przylepia się do rąk. Potem rozkroimy go na 3 części i wałkujemy każdą do cienkiego pokładu. Za pomocą czarki, czy szklanki wycinamy kręgi, wykładamy na każdy przygotowane nadzienie, składamy wpół, a potem łączymy końce. Zlepione kołduny wykładamy na uprawową tablicę, przysypaną mąką. Dalej stawiamy parowar na płytę, czy włączamy go do sieci, nalewamy konieczną ilość wody, zawieramy do każdego oddziału kołduny i gotujemy w przybliżeniu w ciągu 30 minut.

Gotowe kołduny podajemy z masłem, śmietaną, ketchupem, czosnkowym sosem, czy octem – wszystko zależy tylko od waszego smaku. Za pragnieniem posypujemy gotową potrawę drobno posiekaną świeżą natką. Również możecie zmrozić kołduny na zapas i w jakikolwiek moment przygotować je w parowarze.

Leniwe kołduny w parowarze

Składniki dla ciasta:

  • jajko – 2 szt.;
  • gotowana woda – 4 st. łyżki;
  • sól – szczypta;
  • mąka – 2 st.

Składniki dla nadzienia:

  • kurzy farsz – 250 g;
  • śmietanka 20% - 50 ml;
  • sól, pieprz – według smaku.

Przygotowanie

Jak przygotować kołduny? Najpierw mieszamy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wlewamy chłodną wodę i kładziemy szczyptę soli. jak przygotować kołduny w parowarzeMiskę z ciastem nakrywamy z góry wilgotnym ręcznikiem i zostawiamy w ciepłym miejscu w przybliżeniu na 40 minut.

Nie tracąc czasu zajmiemy się przygotowaniem nadzienia: kurzy farsz mieszamy ze śmietanką, solimy, pieprzymy według smaku i rzetelnie mieszamy. Wałkujemy konieczną ilość ciasta do cienkiego pokładu, wycinamy niewielkie krążki, lepimy kołduny i wykładamy je na stół już przysypany mąką. Jak gotować kołduny w parowarze? Kołduny wykładamy w pojemności dla gotowania i wstawiamy timer na 30 minut. Smacznego!

 
Powiązane artykuły:
Soczyste domowe kotlety w parowarze
Kotlety w parowarze przygotowują się bez zbędnego tłuszczu, co czyni ich pożytecznymi, polepsza ich smakowe jakości i przyswajalność. Parowe kotlety z ryby i mięsa urozmaicają jak dziecięcy, tak i dietetyczny jadłospis.
Sypka i bardzo delikatna kasza w parowarze
Kasza – to bardzo pożyteczne śniadanie, które z zadowoleniem zajadają i dorośli i dzieci całego świata. Jak? Wy i wasze dziecię całkiem nie jecie kaszy? Spróbujcie zrobić kaszę w parowarze i zostaniecie zwolennikami takiego dania.
Kalafior w parowarze – niespodziewana smakowa różnorodność na talerzu
Kalafior – pożyteczne warzywo, chociaż i nie ma szczególnych smakowych jakości. I dziś proponujemy przygotować go w parowarze – pożytecznym kuchennym urządzeniu. Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów tej prostej potrawy.
Jak przygotować miękki i sypki pilaw w parowarze?
Pilaw – to dziwna potrawa azjatyckiej kuchni, w prawidłowym przygotowywaniu którego jest pewna chytrość. I dziś opowiemy o tym, jak go prosto ugotować z użyciem kuchennej pomocnicy – parowaru. Czytamy i stwarzamy świetną potrawę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty