Smaczne artykuły
Dziś trudno wyobrazić sobie dobry obiad bez zupy. Są tacy, którzy twierdzą, że niemożliwie się najeść, jeśli na stole nie ma zupy. Niektórzy naukowcy jednak wątpią w to, że pierwsze dania mogą korzystnie wpływać na zdrowie.
Każdy z nas na pewno zna przysłowie, które głosi, że głód jest najlepszym kucharzem. Niniejsza galeria jest niezbitym dowodem na to, że pomysłowość głodnego człowieka, który ma pod ręką ograniczoną ilość produktów, nie zna granic.
Nawet najbardziej okrutni dyktatorzy nie mogli sobie odmówić przyjemności zjeść coś pysznego i wyjątkowego. Jeden nie wyobrażał sobie życia bez mięsa, inny z kolei był prawdziwym koneserem dań wegetariańskich i puree ziemniaczanego.
Kiedy chodzi o przyrządzenie smakowitego, soczystego indyka, szefowie kuchni nie boją się zerwać z tradycją i stereotypami. W niniejszym artykule korzystne porady szefów kuchni, które warto wziąć pod uwagę podczas przyrządzania indyka.
Współczesne problemy wymagają współczesnych rozwiązań. Kiedyś babcie przepisy zapisywały do zeszytów kucharskich, nasze matki wyrywały najlepsze przepisy z magazynów i wklejały je do zeszytów, młodzież natomiast znalazła całkiem inne rozwiązanie – media społecznościowe.
Idealne, kremowe purée kojarzy nam się z dzieciństwem. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że purée ziemniaczane to potrawa, która nie wymaga specjalnych nawyków i nie kryje w sobie żadnych sekretów. Nic bardziej mylnego.
W przeciwieństwie do Bretarian, którzy twierdzą, że nie potrzebują do życia ani jedzenia, ani picia, wystarczy im tylko powietrze oraz energia światła, przeciętny człowiek długo nie przeżyje bez wody i pokarmu. Podczas jedzenia zwracamy uwagę zarówno na walory smakowe, jak i wygląd zewnętrzny jedzenia.
Przyrządzanie jedzenia na grillu to prawdziwa sztuka, która wymaga cierpliwości, odpowiednich nawyków, dokładności i nieco magii. Wtedy, zwykłe produkty, które spożywamy co dzień, zmieniają się w prawdziwe arcydzieła sztuki kulinarnej, które mają niesamowity smak i zapach.
Sztuka kulinarna rodem z Francji nie przestaje zaskakiwać smakoszy z całego świata. Zawsze znajdzie się coś nowego i pysznego, ale także są w niej potrawy klasyczne, które są znakiem rozpoznawczym kraju. Każda z nich ma własną historię powstania.
Każdy z nas powinien zadbać o to, by proces smażenia różnych produktów był maksymalnie zdrowy! Pytanie tkwi jednak w tym, jak zrobić to poprawnie. Ponieważ taka metoda obróbki wiąże się z działaniem wysokiej temperatury, trwa krócej niż zastosowanie innych metod kulinarnych – dzięki temu na patelni może dojść nawet do mniejszych strat witamin niż na przykład podczas gotowania w dużej ilości wody.
Sylwester to jedyna noc w roku, podczas której można jeść wszystko, czego zapragnie dusz bez wyrzutów sumienia. Właśnie dlatego wszystkie dania, które się znajdą na stole sylwestrowym, powinny być pięknie udekorowane. Każdą przekąskę można zmienić w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej.
Większość z nas lubi pizzę. Aromatyczna potrawa kuchni włoskiej pieczona w piecu cieszy się niebywałą popularnością na wszystkich kontynentach. Istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami, więc każdy na pewno znajdzie coś dla ciebie.
Kapusta pekińska przywędrowała do Europy z Chin w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. W Polsce jej uprawę na większą skalę rozpoczęto dopiero w latach dziewięćdziesiątych. Pekinka zdążyła już zadomowić się u nas na dobre.
Grillowanie mięsa, ryb i warzyw zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników. Coraz więcej osób docenia walory smakowe i odżywcze produktów grillowanych w porównaniu do potraw smażonych.
Już nie raz mówiliśmy, że o gustach się nie dyskutuje i wymienialiśmy różne ciążowe zachcianki. Niestety musimy stwierdzić, że osób, które decydują się na spożywanie dziwnych i obrzydliwych potraw, z każdym dniem coraz bardziej przybywa.
W warzywniakach i na targach można kupić sezonowe warzywa, owoce i zieleninę. Soczyste, pełne witamin i cennych substancji warzywa i owoce powinny się znaleźć w diecie każdego z nas!
Profesjonalni kucharze przyprawiają tymiankiem potrawy z wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu, a również farsz i marynatę. Tymianek nie tylko wzbogaca smak, zapach potraw, nadając im niepowtarzalnego smaku, ale również sprawia, że zmieniają się w prawdziwe rarytasy.
Czasami budzimy się rano w dobrym humorze i czujemy, że jesteśmy pełne sił i energii. Jednak czasami są dni, kiedy wszystko nas denerwuje już od samego rana, humor nam nie dopisuje, jesteśmy przygnębieni i wyczerpani. Dlaczego tak się dzieje?
Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł fast food i każdy wie, jak wygląda i jak smakuje hamburger, hot dog, frytki. Jeśli lubisz jedzenie typu fast food, to na pewno będziesz chciał znać kilka tajemnic jego przyrządzania, a również się dowiedzieć nieco więcej o lokalach, w których się go sprzedaje, czyli o restauracjach fast food.
Nie każdy z nas ma talent do gotowania i na pewno nie każdy marzy o zostaniu profesjonalnym kucharzem. Jednak każdy z nas musi gotować, aby zaspokoić głód. Niektórzy potrafią bardzo dobrze gotować, innym natomiast trzeba zakazać wstępu do kuchni.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty