Smaczny barszczyk dla dziecka

Burak – bardzo pożyteczne warzywo na naszym stole. W nim dobrze zachowują się witaminy A, B i C, kwas foliowy. Burak jest bogaty błonnikiem i różnymi mikroelementami (żelazem, magnezem, fosforem), a poza ty, sprzyjająco działa na pracę jelita i na cyrkulację krwi w organizmie. To wszystko robi go po prostu niezastąpionym w dziecięcej racji. Wprowadzać to warzywo w jakości pokarmu można nie wcześniej 8-10 miesięcy. Nie zapominajcie i o tym, że burak zgłasza się świetnym źródłem energii dzięki znacznej treści węglowodanów, które są takie potrzebne rosnącemu organizmowi dziecka.
U każdego z nas są swoje wspomnienia o dzieciństwie. Ktoś pamięta jak jeździł do wsi do ulubionej babci, ktoś dotychczas w zachwycie od pochodu z mamą i papą do zoo, a u kogoś w pamięci zachował się smak ulubionej potrawy z przedszkola. Dla jednych dzieci to była smaczna twarogowa zapiekanka, komuś najbardziej podobał się parowy omlet, a ktoś teraz głowi się – jak przygotować smaczny barszcz, taki jak go przygotowywali w dzieciństwie?
Przepis barszczu
Po to, żeby przygotować dziecięcy barszcz należy mieć takie produkty:
- burak – 1 szt.;
- marchew – 1 szt.;
- cebula – 1 szt.;
- kilka ziemniaków;
- olej roślinny;
- woda, czy mięsny bulion;
- sól;
- cukier – według smaku;
- natka kopru i pietruszki;
- śmietana.
Przygotowanie
Buraka trzeba umyć i ugotować w dużej ilości wody do gotowości. Potem oziębić, oczyścić i kroić słomką. Oczyścić warzywa. Ziemniak kroimy laskami, marchew – słomką, cebulę – półpierścieniami.
Cebulę i marchew przypuścić dodawszy bulion i olej. We wrzący bulion, czy wodę zakładamy ziemniak, marchew z cebulą i gotujemy w ciągu dziesięciu minut. Dodajemy burak, a za pięć minut do gotowości solimy. W końcu gotowania należy dodać śmietanę i ugotować zupę. W gotowy barszcz dla dzieci dodają drobno pokrojoną natkę kopru i pietruszki.
Smacznego!