Smaczny i pożyteczny omlet dla jednorocznego dziecka

Dla nikogo nie jest tajemnicą, że prawidłowe odżywianie – prawdziwe poręcze zdrowia. A dla jednorocznego dziecka to ważne w dwojaczkach.Przecież u nich to samo zdrowie, tylko formuje się, zakłada się jego fundament.
Każda mama chce, żeby jej dziecko rosło mocnym i zdrowym. Toż i staramy się dać swojemu bobasowi wszystko najlepsze co istnieje. Nie jest wyjątkiem i żywienie. Wszyscy rodzice pragną maksymalnie urozmaicać pokarm dziecka, zrobić jego nie tylko smacznym, ale i pożytecznym. To można zrobić za pomocą omletu, przecież on dla każdego dziecka będzie prawdziwym smakołykiem.
Od jakiego wieku można dawać omlet dzieciom?
Omlet rekomenduje się włączać do racji dziecka, kiedy jemu wypełni się rok. Jak i inne produkty wprowadzać jego należy stopniowo. Rozpocznijcie z malutkiego kawałeczka i popatrzcie na reakcję organizmu bobasa. Jeśli wszystko przeszło dobrze następnym razem zwiększcie porcję. Z czasem potraficie dodawać do omletu różne produkty, na przykład ser, pomidory, bułgarski pieprz, czy szpinak.
Jak przygotować omlet dla dziecka?
Składniki:
- jajka – 2 szt.;
- mleko – 50-100 ml;
- olej roślinny czy śmietankowy – 1 łyżka;
- sól na koniuszku noża.
Przygotowanie
Dobrze wyszorujcie jajka, rozbijcie je do miski i rzetelnie zbijcie widełkiem czy mikserem. Wlejcie mleko i znów mieszajcie. Formę spudłujcie olejem i wlewajcie mieszankę i stawiajcie do parowaru na 15-20 minut. Analogicznego wyniku można dosięgnąć, jeśli postawić omlet do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty.
Parowy omlet jest bardzo pożyteczny dla dzieci, ponieważ w nim zachowuje się dużo witamin i składników odżywczych.
Czy można dawać dziecku omlet, jeśli pojawiła się wysypka?
Kurze jajko, a zwłaszcza jego białko to dosyć silny alergen. Jeśli po tym, jak daliście dziecku spróbować omlet u niego pojawiła się alergiczna reakcja, nie rozpaczajcie, wam nie zdarzy się w całości odmawiać tej potrawy. Możecie przygotować omlet z jajek przepiórki, one zawierają znacznie więcej pożytecznych mikroelementów, aniżeli kurze, lecz przy czym nie wywołują alergii.
Przepis omletu z jajek przepiórki dla dziecka
Składniki:
- jajka przepiórki – 5-6 szt.;
- mleko – 50 g;
- trochę oleju;
- sól na koniuszku noża.

Przygotowanie
Rozbijcie jajka do miski (dlatego bardzo wygodnie korzystać specjalnymi nożycami dla jajek przepiórki, oni łatwo ścinają część skorupki i wam nie zdarzy się długo guzdrać z nią). Potem zbijcie je widełkiem czy mikserem. Wlejcie mleko i znów mieszajcie. Formę naoliwcie olejem i wlewajcie tam mieszankę. Układamy do parowaru na 15-20 minut i omlet gotowy. Smacznego!