Śmietankowy krem do tortu – sprawdzone przepisy

śmietankowy krem

Nie ma człowieka na całym świecie, który by nie lubił słodyczy, a zwłaszcza świeżego, domowego pieczywa. Jednym z głównych komponentów dowolnego pieczywa, bądź to tort, placek czy ciastko – zgłasza się krem. Czym smaczniejszy on będzie, tym lepiej okaże się wasza potrawa. Toż bardzo ważnie poprawnie go przygotować.

Przepisów kremu może być mnóstwo, lecz zapewne najdelikatniejszy i uniwersalny – śmietankowy krem i jego odmiany, o których opowiemy teraz.

Śmietanowo-śmietankowy krem

Jeśli chcecie przygotować, na przykład miodownik podzielimy się przepisem, jak zrobić śmietankowy krem dla niego, który doskonale dopełni wasz tort.

Składniki:

  • śmietana - 800 g;
  • masło - 200 g;
  • cukier - 1 szklanka.

Przygotowanie

Zwróćcie uwagę, że wszystkie składniki powinny być pokojowej temperatury, a masło z lekka rozmiękczone. Jego łączymy z cukrem i przecieramy do utworzenia jednorodnej masy. Po tym wprowadzamy do naszej masy śmietanę, lecz nie wszystką od razu, a po jednej łyżce stołowej, dobrze mieszając mieszankę, żeby znów u nas wyszła jednorodna masa. Kiedy potrzebny efekt jest dosięgnięty – krem jest gotowy.

Śmietankowy krem z żelatyną

Ten rodzaj kremu też świetnie podchodzi dla tortów i ciastek, lecz właściwość przygotowania śmietankowego kremu z żelatyną w tym, że jego trzeba wykorzystać od razu, nie zostawiając nawet w krótkim terminie.

Składniki:

  • śmietanka 35% - 500 g;
  • żelatyna - 1 szt;
  • cukier puder - 150 g.

Przygotowanie

Rozwiedźcie żelatynę w 0,5 szklanki śmietanki i zostawcie na 40 minut. W ciągu tego czasu żelatyna musi nabrzęknąć, potem naczynie z nią trzeba ulokować do pojemności z gorącą wodą na wodną łaźnię i przeszkadzać, aż on w całości nie rozpuści się. Potem dajcie jemu z lekka ochłonąć.

Część śmietanki, co pozostała zbijcie mikserem do utworzenia sumiastej gęstej piany, potem stopniowo dodajcie do niej cukier puder, przedłużając przy czym zbijać i wlejcie cienkim strumieniem trochę wystygłą żelatynę. Wasz krem jest gotowy, lecz jego obowiązkowo należy aromatyzować, żeby posprzątać posmak żelatyny. Zrobić to można różnymi sposobami, na przykład dodawszy do kremu sok z ½ pomarańczy, otrzymacie pomarańczowy krem, a jeśli wlejecie do niego 1 łyżkę stołową koniaku – to koniakowy. Lecz w zasadzie aromatyzator każdy może wybrać sobie według smaku.

Krem śmietankowy z jogurtem

Składniki:

  • śmietanka 30% - 1 ;
  • jogurt - 1 ;
  • cukier puder - 6 st. łyżek;
  • proszek dla nadania gęstości śmietance - 1 szt.

Przygotowanie

Zbijcie śmietankę mikserem, stopniowo dodając do niej cukier puder. Potem dodajcie proszek dla śmietanki i znów dobrze zbijcie. Do tej masy dodajcie jogurt, i porządnie mieszajcie. Wasz lekki i delikatny krem jest gotowy, on świetnie podejdzie dla przygotowania deserów z owocami, czy dla smarowania biszkoptowych tortów.

Czekoladowo-śmietankowy krem

Składniki:

  • śmietanka niemniej 35% - 400 ml;
  • gorzka czekolada - 200g.

Przygotowanie

Czekoladę rozdrabniamy, śmietankę wylewamy do rondla i nagrzewamy, lecz śledzimy, żeby ona nie zaczęła wrzeć. Dodajemy do śmietanki rozdrobnioną czekoladę i mieszamy, przedłużając grzać masę na ogniu.

Potem zdejmujemy rondelek z ognia, lecz przedłużamy przeszkadzać, aż cała czekolada w całości nie rozpuści się. Dajemy ochłonąć do pokojowej temperatury i odprawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym tłumaczymy śmietankę z czekoladą do czary miksera i zbijamy do utworzenia sumiastego kremu. Gotowy krem można wykorzystać dla nadzienia cukierniczych wyrobów, albo jako samodzielny deser z orzechami, czy owocami.

Białkowo-śmietankowy krem

Składniki:

śmietankowy krem przepis
  • śmietanka - 1 ;
  • białka z jajek - 4 szt.;
  • cukier.

Przygotowanie

Zbijcie białki mikserem do otrzymania gęstej piany, potem przedłużając zbijać, scukrujcie i stopniowo dodajcie śmietankę. Przedłużajcie zbijać dopóki masa nie stanie się jednorodną i sumiastą. Jeśli chcecie, możecie dosłodzić krem cukrem waniliowym i wykorzystać jego dla późniejszego przygotowania deserów.

 
Powiązane artykuły:
Syrop do nasączania biszkoptów
Przygotować smaczny biszkoptowy tort nie zawsze jest łatwo. W tym wypadku, potrzebny jest syrop do nasączania biszkoptów, który zrobi tort soczystym, delikatnym i miększym. Akurat o przepisach takich syropów do nasączania biszkoptów, opowiemy w artykule.
Krem do tortu z karmelem
Kiedy chce się przygotować tort według własnego przepisu, wymyślić coś nowego i niezwykłego, należy nie zapominać i o kremie - przecież on wnosi do deseru swoją nutkę smaku. Porozmawiamy o kremie z karmelem, który łatwo przygotować w dowolny czas.
Kokosowy krem –  delikatny, smaczny i aromatny
Jeśli nie lubicie zwyczajnych śmietanowych, czy maślanych kremów dla tortów, to trzeba wymyślić coś bardziej niezwykłego. Na przykład kokosowy krem! Przygotowywać go nie jest zbyt skomplikowane, to znaczy ta sprawa pod siłę każdej gospodyni.
Owocowy krem – krem do tortu albo samodzielny owocowy deser
Owocowy krem może występować jak samodzielnym deserem, tak i wykorzystywać się pod postacią nadzienia do tortów czy ciastek. W naszym artykule zebraliśmy kilka uniwersalnych wariantów stworzenia tych smakołyków.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty