Smoothie z selerem - smaczne i pożyteczne śniadanie

Przyjemnie spotykać nowy dzień nie tylko smacznym, ale i pożytecznym śniadaniem. Częścią ostatniego może stanąć smoothie z selerem – napój nasycony błonnikiem i witaminami, który jest odpowiedni dla przebudzenia apetytu.
Smoothie z selerem i jabłkiemSkładniki:
- seler - 1 szt.;
- zielone jabłko (duże) - 1/2 szt.;
- ogórek - 1/2 szt.;
- tarty korzeń imbiru - 1/2 łyżki;
- garść liści mięty;
- kefir - 150 ml;
- miód czy stewa - według smaku.
Przygotowanie
Wydalicie rdzeń z nasieniem z jabłka i grubo pokrójcie jego razem z selerem i ogórkiem. Pokładźcie warzywa i owoce do blendera, uzupełnijcie imbirem i niewielką garścią liści mięty. Zalejcie składniki kefirem i pokładźcie parę kostek lodu. Zbijcie wszystko do jednorodności i rozlejcie po szklankach. Za pragnieniem, smoothie z selerem i kefirem można osłodzić miodem, albo stewą, a także posypać orzeszkami i makiem.
Przepis jagodowego smoothie z seleremSkładniki:
- seler - 2 szt.;
- kawałeczki ananasa - 2 st.;
- pomarańcze (duże) - 2 szt.;
- banany - 2 szt.;
- malina - 1 st.;
- mleko kokosowe - 1 2/3 st.
Przygotowanie
Kawałeczki selera, banana, ananasa i jagody pokładźcie do czary blendera i zalejcie sokiem pary pomarańczy i kokosowym mlekiem. Za nieobecnością ostatniego, do napoju można dodać ekwiwalentną ilość tegoż soku pomarańczowego, czy prostej wody. Zbijcie składniki na maksymalnej szybkości.
Zielony smoothie z selerem i ogórkiemSkładniki:
- liście szpinaku - 1 st.;
- główka sałaty romano;
- grusza - 1 szt.;
- garść natki pietruszki;
- sok 1/2 cytryny;
- ogórek (duży) - 1 szt.;
- tarty korzeń imbiru - 1 łyżka;
- lód - 1/2 st.;
- woda - 120 ml.
Przygotowanie
Oczyściwszy gruszę od rdzeni, kroimy ją dużymi kawałkami. Kawałkami analogicznego rozmiaru krajemy seler, ogórek i liście romano. Pogrążamy przygotowane produkty do blendera i śladem odprawiamy pietruszkę, imbir, szpinak i wodę z lodem. Zostaje tylko zbić wszystkie składowe do jednorodności i można próbować.
Składniki:
- dojrzały kiwi - 2 szt.;
- badyl selera;
- miód czy syrop agawy - według smaku;
- woda - 120 ml.
Przygotowanie
Oczyszczony kiwi grubo kroimy i umieszczamy do blendera razem z dużymi kawałkami badyla selera i słodyczem. Wlewamy wodę i zbijamy smoothie z selera do jednorodności.
Otrzymany napój można zmrozić w formach dla lodów i łakomić nim w gorące dni.