Śniadanie dzieci w różnych krajach
"Nie będę jadł tej kaszy! " albo "Znowu kasza owsiana!" w taki sposób tradycyjnie się rozpoczyna poranek w rodzinie, w której rodzice dbają o zdrowe odżywianie. Ani dodawanie dżemów, orzechów, owoców nie zmusi maleńkich smakoszy zjeść przynajmniej kilka łyżeczek znienawidzonej kaszy. W innych natomiast państwach dzieci jedzą rano gotowane ziemniaki, ogórki konserwowane i nie narzekają.
1. Japonia
Tokijczyk przyzwyczajony jest do jedzenia typowo japońskich śniadań:
- zupa miso;
- surowe jajko zmieszane z sosem sojowym wylane na gorący ryż;
- danie z lotosu, korzeni łopianu i marchwi smażone w oleju z nasion sezamu (kinpira);
- winogrona, gruszki;
- mleko.


Jeszcze jeden wariant śniadania dla maleńkiej Tokijki:
- zrolowany omlet (tamagoyaki) i grillowany łosoś;
- zupa miso;
- kabocha squasha duszonymi w sosie sojowym i słodkim sake;
- ryż biały;
- ogórek konserwowany.


2. USA
Standardowe menu maleńkiego Amerykanina:
- Płatki z mlekiem (zwykłe lub czekoladowe);
- Owoce, suszone owoce, orzechy.


3. Turcja
Śniadanie dzieci ze Stambułu podobne jest do stołu świątecznego. Istne szaleństwo! Dziecko może wybrać:
- smażone jajka z pikantną kiełbasą zwaną Sucuk;
- wyroby z baraniego, koziego i krowiego mleka;
- ciasta i pieczywo;
- pomidory, ogórki, rzodkiewki i inne świeże warzywa;
- jaja na twardo;
- tosty z miodem i gęstą śmietaną – tzw. Kaymak;
- gęsty syrop winogronowy (pekmez) z tahini na górze;
- oliwki zielone i czarne;
- pastę z czerwonej grillowanej papryki (kahvaltilik biber salcasi);
- chałwę o smaku orzecha laskowego;
- sok pomarańczowy.


To skromniejszy wariant śniadania dla tureckich dzieci:
- jajko na twardo;
- ciemny chleb;
- pomidory;
- zielone i czarne oliwki;
- tureckie sery;
- dżem wiśniowy;
- masło moczone w miodzie;
- nutella.


4. Kanada
Tradycyjne śniadanie dzieciaka z Kanady – to naleśniki (pancakes) z:
- syropem klonowym;
- miodem;
- dżemem;
- masłem;
- nutella.


5. Islandia
Maleńki Wikingowie od samego dzieciństwa przyzwyczajają się do spożywania korzystnych i obfitych posiłków.
Śniadanie:
- owsianka z brązowym cukrem i mlekiem;
- owoce;
- kwaśne mleko;
- olej z wątroby dorsza;
- sok pomarańczowy.


6. Francja
Mały Francuz bez wątpienia na śniadanie je świeże chrupiące pieczywo:
- świeżą bagietką z masłem i dżemem;
- zimne płatki z mlekiem;
- kiwi;
- świeży sok pomarańczowy.


7. Holandia
W Holandii dzieci jedzą na śniadanie smaczne kanapki ze słodkimi posypkami, które są w wielu smakach (czekolada, wanilia, owoce), popijając to wszystko szklanką mleka.


8. Brazylia
Być może wiele matek się zdziwi, ale w Brazylii rodzice dają dzieciom kawę. Brazylijskie maluchy jedzą na śniadanie:
- mleko czekoladowe,
- kawę z mlekiem;
- szynkę;
- ser;
- chleb z masłem.


Inny wariant brazylijskiego śniadania:
- słodki biały chleb z masłem;
- płatki kukurydziane z mlekiem;
- ciasto bananowe;
- czekoladowe mleko.
Ci, komu nie dają kawy, nie są zbyt zadowoleni!


9. Malawi
Ta afrykańska republika jest dosyć biedna, więc dzieciaczki w Malawi muszą się zaspokoić:
- gotowanymi ziemniakami i dynią;
- ciastem z mąki kukurydzianej, czosnku, cebuli, ostrej papryki, smażone na głębokim tłuszczu;
- kaszą z soi, mąki kukurydzianej i arachidowej;
- herbatą z hibiskusa z cukrem.


To jest wariant dla bardziej zamożnych rodzin, natomiast biedne rodziny dają na śniadanie swoim dzieciom:
- kawałek słodkiego ciasta zwane chikondamoyo;
- gotowane ziemniaki;
- czarną herbatę z łyżką cukru.

