Śniadanie wspomagające odchudzanie – sekrety kuracji odchudzającej
Chyba wszyscy pamiętają wyrażenie: "śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi". Według tej zasady żyje większość sportowców, diabetologów i oczywiście zwolenników zdrowego trybu życia.W ten sposób popularyzując w żywieniu wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
W tym artykule pozostawimy trochę bez uwagi obiad i kolację, a poświęcimy rozmowę bezpośrednio lunchom, tzn. śniadaniom.Opowiemy jak prawidłowo łączyć pokarmy i co jeść, żeby schudnąć.
Śniadania dla odchudzającychWielu lekarzy już dawno przestało sprzeczać się o to, że właśnie zrównoważone śniadanie pomoże rozwiązać problem zbędnej wagi i brak składników odżywczych dla organizmu. Co tu mówić, jeśli u „tych, kto je” śniadanie przemiana materii jest o 5% wyżej średniej. Ponadto duża zaletą jest to, że wszystko zjedzone przy porannym stole całkowicie przemienia się w energię. Myślę, że u was powstało pytanie: "o której powinno być śniadanie, żeby zbędne kalorie nie odłożyły się na ciele"? Na szczęście macie czas do 10 rano. Do tego czasu możecie spożyć połowę swojej dziennej normy kalorii, a „połówkę", która pozostała, równomiernie rozdzielić na cały dzień, nie zapominając, że 2-3 godziny do snu to czas tabu.
Wyznaczywszy to, że na odchudzanie śniadanie niskokaloryczne nie nadaje się, porozmawiamy o najbardziej odpowiednich produktach. Zazwyczaj to zboża, owoce i produkty mleczne. Tak za granicą dużo rodzin dawno wprowadziło do swojego menu taki produkt jak płatki śniadaniowe.W sieci internetu jest dość dużo sprzecznej informacji z powodu ich pożyteczności, jednak lepiej oddać przewagę zwykłym zbożowym. To 100% naturalnie i pożytecznie.
Białko jako niszczyciel wagiRównież alternatywę zbożom może kłaść zwykła jajecznica na śniadanie. Wcześniej uważało się, że spożywanie w poranne godziny jajek sprzyja podwyższeniu cholesterolu. Teraz ten mit dawno jest obalony. Biolodzy stwierdzili, że w jajkach nie ma złego cholesterolu, który prowadzi do odkładania w postaci blaszek na ścianach naczyń. A amerykańscy uczeni przeprowadzili eksperyment, gdzie ludzie zużywający na śniadanie białka z jajek chudli o 65% szybciej, aniżeli ci, którzy tego nie czynili. Więc już mamy dwa sposoby na urozmaicenie swojego porannego menu. Na stół – węglowodany i białko, na ciele – 90-60-90. Nawiasem mówiąc białko, które mieści się w jajkach można znaleźć i w innych produktach. Tak niemniej pożyteczne – ser, twaróg, ryba, wołowina i mięso kurczaka. Jak widzimy różnorodność jest duża.
Gorące śniadanie
Nie chce się ominąć i faktu używania kawy na śniadanie. Wiele z nas, drogie panie, ogranicza się przy porannym jedzeniu tylko kawą. I to już oczywiście nie jest prawidłowe. Jak już mówiło się wcześniej, pełnowartościowe śniadanie jest paliwem dla naszego organizmu. A orzeźwiającym napojem rano może być jak kubek zielonej herbaty, tak i dobrze ugotowana kawa. Należy tylko nie przeholować z dziennym dawkowaniem. Przecież jak nie zmyślaj, ale przekroczona dawka kofeiny w organizmie tylko wzmocni wasz apetyt i cała nasza rozmowa o niskokalorycznych śniadaniach na odchudzanie będzie do niczego. A tego już na pewno nie chcemy.
Prawidłowe śniadanie na odchudzanie
Więc wszystko co zużywamy – odbija się wizualnie. Przecież słusznie powiedziano: „jesteśmy tym, co jemy”. I przy prawidłowym połączeniu pokarmów i czasu żywienia możemy osiągnąć idealną harmonię duszy i ciała.
Nie zapominajcie również, że utrata wagi to tylko formuła matematyczna: wam należy spalać więcej, aniżeli używacie. Przy tym trzeba udzielać dużo uwagi prawidłowemu śniadaniu i nie zapominać o wysiłkach fizycznych.