Soczysta i aromatyczna wieprzowina w kombiwarze

wieprzowina w kombiwarze

Kombiwar – doskonały pomocnik na kuchni. Nazwa mówi sama za siebie – on pozwala przygotowywać potrawy o wiele szybciej. Zwłaszcza dobrze w nim wychodzi mięso. Teraz opowiemy jak przygotować wieprzowinę w kombiwarze.

Przepis wieprzowiny w kombiwarze

Składniki:

  • wieprzowina – 300 g;
  • pomidory – 2 szt.;
  • cebula – 250 g;
  • pieprz bułgarski – 1 szt.;
  • pieczarki – 100 g;
  • mąka – 1 st. łyżka;
  • śmietana – 100 g;
  • bulion – 100 g;
  • olej roślinny – 80 ml;
  • sól, przyprawy – według smaku.

Przygotowanie

Pomidory oblewamy wrzątkiem, oczyszczamy skórkę, a miąższ kroimy kostkami. Tak samo kroimy grzyby, pieprz. Cebulę kroimy półpierścieniami. Mięso, oczyszczone od żył i błon, kroimy kawałeczkami. Na oleju roślinnym obsmażamy mięso w kombiwarze. Po tym wykładamy cebulę i przygotowujemy do przejrzystości. Posypujemy mięso z cebulą mąką i przygotowujemy do tego, jak ona zostanie złocistą. Śmietanę mieszamy z bulionem i zalewamy otrzymaną mieszanką mięso. Solimy, dodajemy przyprawy (curry, muskat, pieprz) według smaku. Teraz wykładamy warzywa. Przygotowujemy gulasz z wieprzowiny w kombiwarze w ciągu 15 minut pod zamkniętą przykrywką.

Wieprzowina, co gasi się w kombiwarze

Składniki:

  • wieprzowina – 0,5 kg;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • piwo – 0,5 l;
  • sól, pieprz, natka – według smaku;
  • oliwa dla dopalania się.

Przygotowanie

Wieprzowinę myjemy i kroimy niewielkimi kawałeczkami. W reżimie "Ogień" obsmażamy mięso do złocistego koloru. Natkę drobno kruszymy, czosnek przepuszczamy przez prasę i wkładamy do mięsa, solimy i pieprzymy według smaku. Jeszcze 5 minut obsmażamy wszystko razem, a po tym wlewamy domowe piwo. W reżimie dla przygotowania mięsa gasimy naszą wieprzowinę w ciągu 15 minut. Potem ona jest przygotowana do użytku.

Wieprzowina z ziemniakiem w kombiwarze

Składniki:

  • wieprzowina – 1 kg;
  • ziemniak – 1 kg;
  • masło śmietankowe – 50 g;
  • cebula – 400 g;
  • natka kopru – 1 pęczek;
  • sól, pieprz – według smaku.

Przygotowanie

Wieprzowinę kroimy niewielkimi kawałeczkami i obsmażamy na oleju roślinnym. Potem dodajemy grubo pokrojony ziemniak i cebulę. Całe to mieszamy, solimy, pieprzymy i wykładamy rozdrobnioną natkę. Kombiwar zamykamy przykrywką i gasimy w ciągu 25 minut.

Pilaw z wieprzowiną w kombiwarze

Składniki:

  • wieprzowina – 300 g;
  • ryż – 1 szklanka;
  • pomidory – 3 szt.;
  • pilaw z wieprzowiną w kombiwarze
  • cebula – 150 g;
  • marchew – 200 g;
  • czosnek – 1 ząbek.

Przygotowanie

Mięso kroimy niewielkimi kawałeczkami. Pomidory kroimy kostkami, cebulę rozdrabniamy, a marchew trzemy na dużej tarce. Najpierw w kombiwarze obsmażamy mięso w ciągu 10 minut, dodajemy warzywa i gasimy jeszcze 5 minut. Wykładamy przemyty ryż i zalewamy wszystko wodą (1,5 szklanki), sól i przyprawy dodajemy według smaku. Gasimy pilaw w kombiwarze z wieprzowiną w ciągu 40 minut pod zamkniętą przykrywką.

 
Powiązane artykuły:
Smaczna grochówka w kombiwarze
Przygotowywać grochówkę w kombiwarze – jedno zadowolenie, przecież zazwyczaj gotowanie grochu zajmuje więcej czasu, jeśli przygotowywać go w prostym rondlu.
Soczysta wołowina w kombiwarze
W kombiwarze mięsa wychodzą soczystymi i bardzo smacznymi. Do tego one przygotowują się o wiele szybciej. Teraz wam podpowiemy przepisy przygotowania wołowiny w kombiwarze. Poznajemy rady i przystępujemy do sprawy!
Oryginalna duszona kapusta gotowana w kombikukierzu
Duszona kapusta – sytna i pożyteczna potrawa, która jest bogata błonnikiem i innymi mikroelementami. I dziś opowiemy jak ją smacznie i szybko zrobić w szybkowarze. W tym wam pomogą przepisy, które zebraliśmy w artykule.
Jaglana kasza w kombikukierzu
Jaglaną kaszę można przygotować różnymi sposobami: w rondlu, piecyku, kombikukierzu. Ona może być mleczna, z warzywami, mięsem i tak dalej. I dziś podzielimy się z wami kilkoma przepisami stworzenia jej w szybkowarze.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty