Soczysta wołowina w kombiwarze
W kombiwarze mięsa wychodzą soczystymi i bardzo smacznymi. Do tego one przygotowują się o wiele szybciej. Teraz podpowiemy przepisy przygotowania wołowiny w kombiwarze.
Gulasz z wołowiny w kombiwarze
Składniki:
- młoda wołowina – 500 g;
- cebula – 100 g;
- marchew – 150 g;
- pomidorowy sok – 300 ml;
- pieczarki – 250 g;
- sól, przyprawy – według smaku.
Przygotowanie
Wołowinę kroimy kawałeczkami średniego rozmiaru, solimy, pieprzymy. Rozdrabniamy cebulę, marchew trzemy na tarce. Grzyby kroimy na 4 części. Wszystkie Składniki umieszczamy do kombiwaru, mieszamy, zalewamy pomidorowym sokiem, zamykamy przykrywką i przygotowujemy w ciągu 20 minut.
Duszona wołowina w kombiwarze
Składniki:
- wołowina – 500 g;
- olej roślinny – 2 st. łyżki;
- cebula – 150 g;
- mąka – 3 st. łyżki;
- szałwia mielona – 1 łyżka;
- suchy czosnek – 0,5 łyżki;
- sól, pieprz – według smaku;
- czerwone wino – 150 ml;
- woda – 250 ml;
- pomidorowa pasta – 2 st. łyżki;
- ziemniak – 500 g;
- korzeń selera – 300 g;
- marchew – 300 g.
Przygotowanie
W rondel szybkowara dodajemy olej roślinny. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron do rumianej skórki. Również obsmażamy cebulę. Potem szybkowar opłukujemy wodą, żeby posprzątać wszystkie podsmażone motyki.
Znów wracamy mięso do rondla kombiwara, dodajemy sól, pieprz, szałwię, czerwone wino, suchy czosnek, pomidorową pastę, mieszamy i nakrywamy przykrywką. W elektrycznym kombiwarze wybieramy reżim "Mięso" i czas przygotowania 12 minut. Przy czym klapa przekłada się do położenia "Presja". Po zakończeniu przygotowania presję przymusowo obniżamy.
Jeśli przygotowujemy w kombiwarze na płycie, to najpierw włączamy silny ogień i jak tylko płyn zacznie wrzeć ujmujemy ogień do minimalnego i przygotowujemy również 12 minut. Ziemniak, seler i marchew obieramy, a potem kroimy kostkami. Wykładamy warzywa na mięso. Wlewamy wodę. Pod zamkniętą przykrywką przygotowujemy w kombiwarze w reżimie "Warzywa" 5 minut po naciskach.
Po zakończeniu procesu przygotowania presja niechaj obniża się samodzielnie. W szybkowarze na płycie przygotowujemy również 5 minut, potem ogień wyłączamy i czekamy, aż presja zmaleje. Tylko po tym kombiwar odkrywamy. Wołowina z ziemniakiem i warzywami w kombiwarze jest gotowa.
Przepis wołowiny z suszonymi śliwkami w kombiwarze
Składniki:
- wołowina – 0,5 kg;
- cebula – 120 g;
- marchew – 150 g;
- suszone śliwki bez pestek – 200 g;
- śmietana – 120 g;
- olej roślinny – 2 st. łyżki;
- adżyk – 1 st. łyżka;
- sól, przyprawy – według smaku.
Przygotowanie
Cebulę kroimy kostkami i w reżimie "Gotowanie" obsmażamy w ciągu 5 minut, potem dodajemy tartą marchew i przygotowujemy jeszcze 5 minut. Mięso kroimy kawałeczkami i wykładamy do cebuli z marchwią, w tymże reżimie przygotowujemy jeszcze 10 minut, żeby utworzyła się motyka. Potem wykładamy suszone śliwki, solimy, pieprzymy według smaku. Śmietanę mieszamy z adżykiem, wlewamy 50 ml wody i wlewamy mieszankę do mięsa. Zamykamy kombiwar przykrywką i w reżimie "Gaszenie" przygotowujemy w ciągu 40 minut.