Soczysta zapiekanka z jajek

zapiekanka z jajek

Zapiekanka z jajek idealnie podchodzi w jakości codziennego śniadania, czy podwieczorka dla dzieci. Ingredientów i czasu na tę potrawę odchodzi minimum, a wynik zawsze jest przepiękny. Poza tym jajka doskonale jednoczą się z szerokim spektrum urozmaiconych dopełnień, a toż mogą transformować się do nowej potrawy każdorazowo.

Zapiekanka z jajek z dzieciństwa

Wiadomo, że nie tylko dzieci, ale i dorośli tęsknią za pokarmem z wczesnego dzieciństwa. Jedna z najbardziej popularnych potraw, które wywołują przypływy nostalgii, to sumiasty omlet. Przygotować go w domowych warunkach jest bardzo prosto, wystarczy mieć dobrą formę dla wypiekania, co nie przypala i minimum ingredientów.

Składniki:

  • jajko – 1 szt.;
  • mleko – 45 ml;
  • olej – 5 g;
  • mąka – 1 łyżka.

Przygotowanie

Nawykliśmy uważać, że dla osiągnięcia świetności jajka trzeba zbijać jak najdłużej i intensywnie, lecz w praktyce wszystko idzie owak. Dla otrzymania sumiastego, lecz szczelnego omletu, zdarzy się zbijać składowe z maksymalną ostrożnością, domagając się tylko mieszania wszystkich komponentów razem. Dodajcie do jajek szczyptę soli i wsypcie mąkę. Widełkami ostrożnie zmieszajcie wszystko razem i wlejcie mleko. Niewielką formę naoliwcie kawałeczkiem oleju, wylejcie omlet (grubość warstwy nie powinna być mniej niż 3 cm) i zapiekajcie 8-9 minut przy 180 stopniach.

Jajeczno-twarogowa zapiekanka

Składniki:

  • jajka – 2 szt.;
  • manna – 15 g;
  • ser – 240 g;
  • śmietana – 115 ml.

Przygotowanie

Przed tym, jak przygotować taką smaczną zapiekankę, białka z jajek przekształcicie na pianę, z lekka osoliwszy je. Żółtka, co pozostały, zbijcie z serem i śmietaną, również dodawszy trochę soli. Mannę zalejcie trzecią szklanki ciepłej wody i zostawcie do pełnego wchłaniania wilgoci. Zmieszajcie nabrzmiały grysik z twarogową mieszanką i ostrożnie wprowadźcie białka. Otrzymaną masę będziemy tłumaczyły do niewielkiej, natłuszczonej formy. Wypiekajcie przy 190 stopniach w ciągu pół godziny.

Zapiekanka z jajek z warzywami i mlekiem w piecyku

Składniki:

  • cebula – 80 g;
  • marchew – 65 g;
  • szparagi – 430 g;
  • groszek – 135 g;
  • brokuły – 410 g;
  • pomidory – 8 szt.;
  • zapiekanka z jajek w piecyku
  • jajka – 12 szt.;
  • mleko – 115 ml.

Przygotowanie

W kropli oleju ugotujcie cebulę ze szparagiem i marchwią. Kiedy warzywa dojdą do półgotowości, wsypcie do nich groszek. Brokuły rozbierzcie na kwiatostany i blanszujcie nie więcej minuty. Zmieszajcie wszystkie warzywa razem z połówkami pomidorów i rozprowadźcie w formie. Jajka zbijcie z mlekiem i szczyptą soli, zalejcie nimi warzywa w naczyniu. Wypiekajcie w ciągu pół godziny przy 180 stopniach.

Również możecie przygotować zapiekankę z jajek w multicookierze, wybrawszy opcję "Pieczywo" na 40 minut.

 
Powiązane artykuły:
Omlet z dzieciństwa
Przygotowanie omletu nie zajmuje dużo sił i wolnego czasu. Właśnie dlatego można go robić chociaż raz dziennie. Do tego taka potrawa wychodzi na tyle sytną i kaloryczną, że jego można podawać nie tylko do śniadania, ale i do obiadu.
Omlet z kalafiorem dla dziecka
Proponujemy letni przepis omletu z kalafiorem. To smaczna i pożyteczna potrawa. Wychodzi szybki, smaczny, piękny, odżywczy omlet, który będzie ładował was energią, zabezpieczy przepięknym humorem na cały dzień.
Smaczny i pożyteczny omlet dla jednorocznego dziecka
Omlet może stać się smaczną i pożyteczną potrawą w racji dziecka. Z nim doskonale można zacząć nowy dzień, przygotowawszy go na śniadanie. W naszym artykule opowiemy o tym, od jakiego wieku można dawać dziecku omlet i jak jego lepiej przygotować.
Omlet na parze – smaczny i lekki wariant dla śniadania
Omlet - to bardzo prosta i smaczna potrawa z jajek, którą przygotujecie za liczone minuty. Szczególnym smakiem różni się omlet parowy. On wychodzi lekkim i jest polecany dla dzieci. Także razem ze smacznym śniadaniem otrzymacie korzyść dla organizmu.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty