Soczyste domowe kotlety w parowarze

kotlety w parowarze

Domowe kotlety – to potrawa, którą lubią dzieci i dorośli. Ich można nie tylko posmażyć, zapiec w piecyku, czy przygotować w kombiwarze, ale i zrobić w parowarze.

Już dawno jest wiadomo, że potrawy przygotowane na parze pozwalają zachować w produktach więcej składników odżywczych i witamin, aniżeli przy innych rodzajach cieplnej obróbki. Na dodatek do wszystkiego, właśnie parowar pozwala przygotowywać wiele produktów bez użycia oleju i tłuszczów, co czyni pokarm więcej przyswajanym i mniej kalorycznym, a i na smak te potrawy wychodzą bardzo soczystymi i delikatnymi. Rozpatrzmy z wami kilka przepisów przygotowania kotletów w parowarze.

Kurze kotlety w parowarze

Składniki:

  • kurzy farsz – 250 g;
  • cebula – 1 szt.;
  • panierowane suchary – 2 st. łyżki;
  • śmietana – 1 st. łyżka;
  • jajko – 1 szt.;
  • sól, pieprz – według smaku.

Przygotowanie

Jak zrobić kotlety w parowarze? Więc najpierw bierzemy cebulę, oczyszczamy od łupiny, nacieramy na dużej tarce i porządnie mieszamy z kurzym farszem. W otrzymaną masę urażamy jajko i dodajemy panierowane suchary, solimy, pieprzymy farsz według smaku, kładziemy trochę śmietany i znów rzetelnie wszystko mieszamy. Mokrymi rękami formujemy niewielkie kotlety i wykładamy je do czary parowaru.

Dalej pojemność nakrywamy przykrywką i przygotowujemy w ciągu 30 minut.

Gotowe smaczne kurze kotlety w parowarze podajemy na stół gorącymi, z dowolnym sosem na wasz smak.

Kotlety z indyczki w parowarze

Składniki:

  • filet indyczki – 600 g;
  • cebula – 1 szt.;
  • jajko – 1 szt.;
  • woda – 0,5 st.;
  • ryż – 70 g;
  • sól, pieprz – według smaku.

Przygotowanie

Przepis kotletów w parowarze jest dosyć prosty i nie odejmie u was dużo czasu i sił. Cebulę oczyszczamy i rozdrabniamy razem z indyczką w blenderze, albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. W otrzymany farsz dodajemy kurze jajko, kładziemy sól, czarny mielony pieprz według smaku. Potem wlewamy trochę wody po to, żeby potrawa wyszła soczystą i bardziej miękką, mieszamy. Dalej gotujemy w solonej wodzie ryż, ostudzamy i mieszamy z farszem. Ręce z lekka zwilżamy w zimnej wodzie i formujemy niewielkie kotlety, rozmiarem w przybliżeniu z łyżkę stołową. Wykładamy kotlety do parowaru i przygotowujemy w ciągu 30 minut. Podajemy kotlety przygotowane na parze ze świeżymi warzywami i dowolną inną potrawą.

Rybne kotlety w parowarze

Składniki:

  • filet łososia – 600 g;
  • cebula – 1 szt.;
  • jajko – 1 szt.;
  • baton – 50 g;
  • mleko – 3 st. łyżki;
  • sól, pieprz, curry – według smaku.

Przygotowanie

Filet łososia przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dwukrotnie razem z oczyszczoną cebulą i rozmaczamy w mleku i z lekka wyciśniętym batonem. Otrzymaną masę solimy, pieprzymy według smaku, dodajemy jajko, mleko co pozostało i kładziemy za pragnieniem przyprawę curry dla koloru. Całą masę rzetelnie mieszamy, formujemy wilgotnymi rękami jednakowe niewielkie kotlety i wykładamy je na kraty parowaru. Ile przygotowywać kotlety z łososia w parowarze? Zamykamy pojemność przykrywką, wstawiamy timer w przybliżeniu na 25 minut i czekamy sygnału gotowości. Po wyczekaniu czasu podajemy gotową potrawę z natką i świeżymi warzywami.

Wołowe kotlety w parowarze

Składniki:

  • farsz wołowy – 500 g;
  • cebula – 1 szt.;
  • smaczne kotlety w parowarze
  • jajko – 1 szt.;
  • chleb biały – 50 g;
  • mleko – 150 ml;
  • sól – według smaku.

Przygotowanie

Chleb moczymy w bulionie lub mleku, potem wyciskamy i mieszamy z wołowym farszem. Cebulę oczyszczamy od łupiny i nacieramy na dużej tarce, czy przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, a potem mieszamy z farszem. Dodajemy jajko, solimy i pieprzymy masę według smaku. Teraz formujemy kotlety, wykładamy do parowaru, nakrywamy przykrywką i przygotowujemy w przybliżeniu w ciągu 25 minut. Podajemy potrawę z ulubiona potrawą i warzywami. Smacznego!

 
Powiązane artykuły:
Sypka i bardzo delikatna kasza w parowarze
Kasza – to bardzo pożyteczne śniadanie, które z zadowoleniem zajadają i dorośli i dzieci całego świata. Jak? Wy i wasze dziecię całkiem nie jecie kaszy? Spróbujcie zrobić kaszę w parowarze i zostaniecie zwolennikami takiego dania.
Smaczne i sytne kołduny w parowarze
Kołduny można smażyć, gotować, albo nawet zapiekać w piecyku, lecz najwygodniej przygotowywać kołduny na parze, przecież one wychodzą delikatnymi, jak i ugotowane, lecz przy przygotowaniu nie rozpadają się.
Kalafior w parowarze – niespodziewana smakowa różnorodność na talerzu
Kalafior – pożyteczne warzywo, chociaż i nie ma szczególnych smakowych jakości. I dziś proponujemy przygotować go w parowarze – pożytecznym kuchennym urządzeniu. Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów tej prostej potrawy.
Jak przygotować miękki i sypki pilaw w parowarze?
Pilaw – to dziwna potrawa azjatyckiej kuchni, w prawidłowym przygotowywaniu którego jest pewna chytrość. I dziś opowiemy o tym, jak go prosto ugotować z użyciem kuchennej pomocnicy – parowaru. Czytamy i stwarzamy świetną potrawę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty