Soczysty i pożyteczny labraks na grillu

labraks na grillu

Labraks (czyli sibas) – gatunek morskiej ryby okoniokształtnej z rodziny moronowatych (Moronidae), wcześniej zaliczany do strzępielowatych – mieszka w przybrzeżnych słonych wodach, jest obiektem aktywnej produkcji i hodowli. Labraks może osiągać długości do 1 metra i wagi do 12 kg. Labraks – cenny i pożyteczny produkt, który zawiera proteiny, pożyteczne łączenia calcium i fosforu, witaminy A, grupy B i Е. W ciele labraksa jest mało tłuszczu (zaledwie 1,5%). To produkt niskokaloryczny, jego można wykorzystać dla dietetycznego żywienia.

Przygotowywać labraks można różnymi sposobami, między innymi smażyć na grillu. Także wyruszamy za rybką i wybieramy najpiękniejszą, z nieuszkodzoną łuską i jasnymi oczami.

Opowiemy jak przygotować labraks na grillu, dlatego zrozumiałe jest, aby rybę dobrze najpierw z lekka zamarynować.

Jak zamarynować labraksa do grilla?

Nie warto składać marynatę ze zbyt agresywnych komponentów, lepiej żeby smak ryby po marynowaniu zostawał wyrażonym wystarczającą miarą. Marynujemy niedługo: dosłownie w ciągu 10-20 minut – tego całkiem wystarczy.

Składniki:

  • labraks – 1 szt. wagą blisko 500-600 g;
  • sok cytryny – 1 st. łyżka;
  • sól;
  • mielone suche przyprawy (czarny, czy wonny pieprz, kolendra, anyż, fenkuł);
  • olej roślinny (najlepiej oliwy) – 1 st. łyżka;
  • czosnek – 1-3 ząbki;
  • natka świeża.

Przygotowanie

Jeśli ryba jest świeżo mrożona, rozmrozimy ją w pojemności z zimną wodą. Oczyścimy rybę od łuski, wypatroszymy, wydalimy skrzela i przemyjemy zimną wodą, potem obsuszymy czystą serwetką. Z boków ryby diagonale nieczęste powierzchowne nadcięcia (można tak, by wyszła "siatka"). Zmieszamy w misce olej, cytrynowy sok, sól i przyprawy. Dodamy przeciśnięty czosnek, damy tej mieszance postać w ciągu 5-8 minut i wycedzimy marynatę przez sitko.

Gęsto naoliwimy marynatą rybę od wewnątrz i z obu stron zewnątrz, potem zostawimy na 10-20 minut. Oczyszczone kraty grilla naoliwimy olejem roślinnym, czy kawałeczkiem świńskiego sadła.

Obsmażamy rybę nad węglem (czy na średnim ogniu w elektrogrillu), co dobrze przepalił się, w ciągu 4-5 minut z każdej ze stron. Ryba przygotowuje się dosyć szybko, przesuszać jej nie trzeba. Podajemy przygotowaną rybę z ryżem, czy ziemniakiem, posypujemy świeżą natką. Wino lepiej wybrać stołowe białe lub różowe.

W przybliżeniu wzorując się na tym przepisie, można przygotować labraks na grillu w folii – tak ryba wyjdzie bardziej soczystą.

Labraks w folii na grillu

Czynimy wszystko tak samo (patrzymy wyżej), po niedługim marynowaniu przed zapiekaniem zawracamy rybę do folii i zapiekamy. W środku procesu przewracamy. Labraks zapiekły się na grillu dobrze podać z jakimkolwiek światłym sosem.

Labraks na patelni grill

Jeśli ryba po długości jest większa niż patelnia, lepiej przed obsmażaniem wydalić głowę ostrym nożem, czy kroić rybę na steki, lub robimy filet (zostawiwszy skórę), a potem kroimy na porcje. W tym wariancie po marynowaniu przed obsmażaniem rybę należy z lekka obsuszyć czystą serwetką i zapanierować w mące jak zamarynować labraks dla grilla(najlepiej wykorzystać mieszankę pszenną z kukurydzianą). Trochę rozgrzaną grill patelnię trzeba naoliwić kawałeczkiem świńskiego sadła, czy naturalnym masłem (można topionym). Jeśli wykorzystujemy sadło to przewagą jest, że ryba nie smaży się, a zapieka. Labraks na patelni grill z masłem wychodzi bardzo smaczny, ryba smaży się bardzo szybko, toż taki sposób jest całkiem możliwy do przyjęcia.

Jeśli chcecie przygotować labraks na patelni grill w stylu azjackim, składajcie marynatę z autentycznych charakterystycznych produktów: wykorzystajcie sok limy, ostrą paprykę, kolendrę, anyż, sojowy sos, sezamowy olej, ryżowe wino, miryn.

 
Powiązane artykuły:
Skrzydełka kurczaka w aerogrillu
Kurze mięso – bardzo smaczny produkt. Jego można przygotować wykorzystując różne sposoby, jak do święta, tak i na powszedni stół. I dziś mowa pójdzie o dziwnej kurze w aerogrillu. Czytamy i stwarzamy świetne danie dla całej rodziny.
Najbardziej pożyteczny i prosty sposób przygotowania makreli w aerogrillu
Makrela – bardzo pożyteczna rybka, dzięki całemu zestawowi unikalnych kwasów i dużej zawartości witaminy D. I dziś porozmawiamy o makreli zapiekanej w aerogrillu. Proponujemy kilka oryginalnych przepisów tej rybki.
Bardzo apetyczna wieprzowina w aerogrillu
Wieprzowina, zapiekana w aerogrillu – smaczna i soczysta potrawa, która koniecznie spodoba się waszym gościom. A przygotować ją dość prosto i teraz opowiemy jak. Czytamy i stosujemy pożyteczne porady po stworzeniu oryginalnej potrawy.
Nasycony sypki pilaw w aerogrillu
Pilaw można przygotować rozmaicie. Dziś opowiemy jak zrobić go w aerogrillu. Właśnie w tym kuchennym pomagierze można szybko zrobić smaczną, soczystą, uzbecką potrawę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty