Soczysty kalafior dla dziecka
Pediatrzy uważają, że warzywa są najważniejszą składową dziecięcego zdrowego odżywiania. Zwłaszcza bardzo pożyteczny bobasom dla normalnej motoryki jelita i przewodu pokarmowego jest kalafior. Jego wartość objaśnia się zrównoważoną zawartością aminokwasów, białek, mineralnych soli, węglowodanów i pożytecznych dla organizmu człowieka witamin. Przygotować potrawy z kalafiora dla dziecka jest całkiem nieskomplikowanie. Rozpatrzmy razem niektóre proste, lecz bardzo ciekawe przepisy.
Kalafior dzieciom do roku
Składniki:
- kalafior – 500 g;
- woda.
Przygotowanie
Najpierw wybieramy świeżą soczystą kapustę bez ściemnień i wgnieceń. Potem warzywo porządnie przemywamy bieżącą wodą i wycieramy suchym ręcznikiem. Dalej bierzemy niewielki rondelek, nalewamy do niego gotowaną wodę i gotujemy w niej kwiatostany bez dodania soli w ciągu 5 minut. Po tym ostrożnie wyjmujemy kapustę i gnieciecie blenderem, czy widełkami w piure, stopniowo wlewając i rozcieńczając masę wywarem. Takim dietetycznym warzywnym piure można karmić malutkie dzieci od 4 miesięcy, zaczynając dawać po połowie łyżeczki i udowadniając porcję pokarmu w ciągu miesiąca do 50 g.
Przepis przygotowania kalafiora dla dzieci po roku
Składniki:
- kalafior;
- sól – według smaku;
- woda;
- rodzynki – garść;
- tłuczone suchary – 2 łyżki;
- śmietana – według smaku.
Przygotowanie
Teraz opowiemy jak przygotować kalafior dziecku. Dla przygotowania tego wariantu warzywnej potrawy kalafior rozbieramy na kwiatostany, zalewamy wodą, rzucamy trochę soli i gotujemy w ciągu 5 minut. Potem odrzucamy go na durszlak, obsuszamy i tłumaczymy na deko. Zalewamy kwiatostany za pragnieniem śmietaną, posypujemy tłuczonymi sucharami i zapiekamy w piecyku przy temperaturze do 200 stopni, do utworzenia światłej motyki w ciągu 30 minut. Gotową potrawę ozdabiamy rodzynkami, zawczasu wymoczonymi w ciepłej wodzie.