Sok cytrynowy - korzyść i szkoda

Praktycznie każdy człowiek wie co to jest - sok cytrynowy, a jego korzyści i szkody są dobrze znane. Szczególnie, gdy tylko pojawia się najwcześniejsza oznaka przeziębienia, wiele osób stara się kupić cytryny i je używać tak w naturalnym stanie, jak i dodając do gorących napojów, na przykład: herbaty.
Korzyści soku cytrynowego dla organizmu i przeciwwskazania
Swoje pożyteczne właściwości sok z cytryny przekazuje praktycznie od razu, ponieważ już po pierwszym łyku jest się o wiele łatwiej oddychać, odtyka się nos i ogólny stan organizmu znacznie się polepsza.
Warto zaznaczyć, że soku cytrynowego, korzyść którego jest bardzo duża dla organizmu, w zbyt dużych ilościach jednak nie przyjmować, a oto dlaczego. Układ pokarmowy zawiera własne kwasy, a jeśli je dodatkowo i często doładowywać sokiem z cytryny, to można zetknąć się z taką chorobą jak zgaga, bólami w obwodzie trzustkowym, a także zapaleniem wrzodu jeśli człowiek cierpi na taką chorobę. Właśnie dlatego, każde przyjęcie banalnej herbaty z cytryną należy poprawnie dawkować i zmiękczać miętą, melisą czy miodem.
Chcąc poznać w czym jest pożyteczny sok cytrynowy, można odwołać się do dietetyków, którzy mogą w pełnej mierze przedstawić wszystkie sekrety, a także opowiedzieć o środkach ostrożności. Użycie podobnego soku, szczególnie sprzyjająco zaznacza się na ośrodku krążenia, a mianowicie kwas, który mieści się w cytrynie normalizuje wyrabianie tłuszczowych blaszek w organizmie, rozszczepiając je jeszcze zanim one zaczną rozprzestrzeniać się po naczyniach i blokować je, tym samym tworząc skrzepliny.
Używanie tego produktu może być absolutnie nieszkodliwe, a szybciej nawet pożyteczne, jeśli dodawać go w niewielkich ilościach do sałat w zamian octu czy jako marynaty do mięsnych i rybnych potraw.