Solanka na zimę – niezastąpiona rzecz wśród arsenału robień zapasów

Solanka w bańkach – stosunkowo niedawny wynalazek gospodyń domowych, który niesie mnóstwo funkcji w sobie. Konserwowana solanka – to i robienie zapasów dla zupy, i przystawka, i dopełnienie do potrawy głównej. Jednym słowem, niezastąpiona rzecz wśród arsenału waszych zapasów.
Solanka warzywna na zimę – przepis
W swoim tradycyjnym rodzaju sałata-solanka na zimę przygotowuje się na podstawie kapusty, do której dodatkowo kładą dowolne warzywa. W naszym wypadku kapustę uzupełnia standardowy zestaw z marchwi, słodkiego pieprzu, pomidorów i cebuli.
Składniki:
- kapusta – 2,8 kg;
- marchew – 1,7 kg;
- pomidory – 1,8 kg;
- pieprz – 6-8 ziarenek grochu;
- liście lauru – 4 szt.;
- cukier – 15 g;
- cebula – 1,4 kg;
- słodki pieprz – 1,1 kg.
Przygotowanie
Przed tym, jak przygotować solankę na zimę, należy przygotować wszystkie składniki dla potrawy. Oczyśćcie kapuścianą kolbę od brutalnych zewnętrznych liści, rozdzielcie wpół i naszatkujcie. Oczyśćcie pieprze od nasienia, a pustkę opłuczcie wodą. Pokrójcie ścianki płodu słomką. Cebulę rozdzielicie na półpierścienie, a oczyszczoną marchew natrzyjcie. Skórę na pomidorach z lekka zatnijcie i opuśćcie płody do wrzątku. Oziębcie pomidory co blanszujemy, zdejmijcie z nich skórkę i dowolnie pokrójcie miąższ. Połączcie wszystkie przygotowane warzywa w dowolnej pojemności dostatecznej objętości z grubym dnem. Tam pokładźcie laur i ziarenka grochu pieprzu, wsypcie cukier i uzupełnijcie warzywa hojną garścią soli. Mieszamy, postawcie pojemność na średni ogień i gaście solankę niemniej dwóch godzin, czasami mieszając zawartość rondla, sprawdzając, żeby warzywa nie przylepiły się do dna. Jeszcze gorącą solankę zostaje rozprowadzić po sterylnych bańkach i zawinąć.
Solanka z ogórkami na zimę
Solanka z dodaniem słonych ogórków pięknie podchodzi nie tylko dla zastawy w jakości przystawki, ale i dla dodania do zup.
Składniki:
- kapusta – 1,2 kg;
- marchew – 465 g;
- słone ogórki – 1,1 kg;
- pomidorowa pasta – 65 g;
- cebula – 120 g;
- cukier – 35 g;
- strączek ostrego pieprzu;
- pieprz goździkowy - 6-7 ziarenek grochu;
- liście lauru – 3-4 szt.
Przygotowanie
Naszatkowawszy kapustę zmieszajcie ją w fajerce z kawałeczkami ogórków, cebuli, tartą marchwią i pomidorową pastą. Posypcie warzywa cukrem, dodajcie ziarenka grochu pieprzu i bobkowe liście. Postawcie naczynie na średni ogień, pokładźcie do solanki pokrojony ostry pieprz i męczcie potrawę blisko dwóch godzin, potem można zamykać.
Grzybowa solanka na zimę – przepis przygotowania
Grzybową solankę można czynić z dowolnych podręcznych grzybów, w podstawie mogą leżeć jak i te bardziej półszlachetne, i wszędzie rozpowszechnione i dostępne pieczarki.
Składniki:
- kapusta – 2,3 kg;
- cebula – 430 g;
- grzyby – 1,7 g;
- słodki pieprz – 470 g;
- marchew – 480 g;
- pomidorowy sos – 320 g;
- cukier – 45 g;
- olej roślinny – 220 ml;
- liście lauru – 6 szt.;
- ocet stołowy – 45 ml.
Przygotowanie

Jeśli wzięliście leśne grzyby za podstawę, to zawczasu wyszorowawszy, ugotujecie je, a już potem krójcie i dodawajcie do warzywnej różnorodności. Dla ostatniego kapuściane liście naszatkujcie, cebulę rozdzielicie na półpierścienie średniej grubości, słodki pieprz pokrójcie słomką, a marchew natrzyjcie. Zmieszajcie przygotowane warzywa z pomidorowym sosem, olejem i cukrem, postawcie na ogień, wlejcie ocet i pokładźcie laur. Męczcie warzywa we własnym soku blisko półtora godzin na średnim ogniu, nie zapominając mieszać, a po całym tym czasie dodajcie grzyby i męczcie wciąż pół godziny. Rozłóżcie kotłującą się solankę po bańkach i zamknijcie na zimę.