Solanka z grzybami i z kapustą na zimę

Jedno z zimowych robień zapasów, które pierwszym "pójdzie" z waszych półek to grzybowa solanka z dodaniem kapusty. Aromatyczne, duszone warzywa z grzybami mogą stać się samodzielną potrawą na talerzu, a mogą zagrać rolę potrawy drugiej, czy podstawy dla zupy. Prawdopodobnie zdążycie rozprawić się ze wszystkimi bańkami jeszcze do nadejścia zimy, lecz jeśli pod ręką są zamrożone grzyby, to przygotować taką potrawę można będzie i do chłodów.
Solanka z grzybami i kapustą – przepis
Niskokaloryczne robienie zapasów uzupełni wasz dietetyczny jadłospis, czy stanie się główną przystawką podczas stanowiska. Oprócz aromatycznych, leśnych grzybów do takiej solanki można dodawać i grzyby z asortymentu supermarketów, na przykład pieczarki.
Składniki:
- świeże pomidory – 640 g;
- grzyby – 980 g;
- główka kapusty (średniego rozmiaru);
- cebula – 470 g;
- liście lauru – 2 szt.;
- olej roślinny – 230 ml;
- cukier – 35 g;
- sól – 25 g.
Przygotowanie
Jeśli wykorzystujecie leśne grzyby, to zawczasu rzetelnie opłuczcie i oczyśćcie je, a potem gotujcie niemniej pół godziny, oziębcie i dowolnie pokrójcie. Kapuścianą kolbę zwolnijcie od szorstkich zewnętrznych liści i naszatkujcie. Skórę pomidorów z lekka zetnijcie i blanszujcie płody we wrzątku, potem oczyśćcie i również pokrójcie dowolnym wygodnym sposobem. Pokrójcie cebulę półpierścieniami średniej grubości. Przygotowane warzywa układajcie do rozgrzanej fajerki, wlejcie olej, pokładźcie laur i gaście blisko godziny. Przy konieczności do zawartości naczynia można wlać wodę. Po całym tym czasie dodajcie grzyby, cukier i sól, powtórnie mieszajcie i męczcie solankę jeszcze w ciągu 15 minut. Jeśli kwasku pomidorów wystarcza, to od razu deprawujcie robienie zapasów po sterylnych bańkach, a jeśli nie, to nalejcie na dno każdej z baniek po łyżce stołowej octu. Zawińcie solankę z grzybami i kapustą na zimę i zostawcie wychłodzić się przed rozmieszczeniem na przechowywanie.
Jak przygotować solankę z grzybami i kapustą?
Jako pomidorową podstawę wiele osób wykorzystuje gotową pomidorową pastę, zwłaszcza jeśli czynią solankę w zimie, lecz rekomendujemy zamienić kupiony produkt domowym pomidorowym sosem, bańka którego koniecznie powinna być w spiżarni z lata.
Składniki:
- kapusta – 2,3 kg;
- maślaki – 1,8 kg;
- cebula – 760 g;
- marchew – 430 g;
- pomidorowy sos – 540 ml;
- olej roślinny – 480 ml;
- szczypta kwasku cytrynowego.
Przygotowanie
Maślaki, czy drugie aromatyczne, leśne grzyby przemyjcie i ugotujcie w ciągu pół godziny. Gotowe grzyby oczyśćcie i pokrójcie. Rozdzielcie cebulę na półpierścienie, a marchew natrzyjcie. Ugotujcie warzywa razem i dodajcie do nich naszatkowane liście kapusty. Pokładźcie do jarzyn grzyby, zaprawcie wszystko olejem, pomidorowym sosem i dodajcie parę łyżek stołowych dużej morskiej soli. Doprawiwszy potrawę kwaskiem cytrynowym powtórnie mieszajcie solankę i zostawcie cierpieć na minimalnym ogniu blisko półtorej godziny, koniecznie mieszając zawartość naczynia w trakcie gaszenia. Od razu po zakończeniu przygotowania, rozkładamy solankę po zawczasu wysterylizowanej tarze i wtaczamy sterylnymi przykrywkami.
Robienie zapasów solanki z grzybami i kapustą w szybkowarze
Składniki:
- cebula – 460 g;
- słodki pieprz – 550 g;
- grzyby – 1,6 kg;
- kapusta – 2,3 kg;
- marchew – 480 g;
- cukier – 95 g;
- liście lauru – 4-5 szt.;
- olej roślinny – 280 ml.

Przygotowanie
Pokrójcie wszystkie składniki i wyłóżcie je do czary urządzenia, ustaliwszy reżim "Pieczywo". Wlejcie do solanki olej i smażcie wszystko blisko 15 minut. Kiedy warzywa i grzyby puszczą sok, doprawcie wszystko cukrem, dodajcie laur i przestawcie się na "Gaszenie". Solanka z kapusty z grzybami w szybkowarze musi gotować się blisko godziny, potem ją od razu można wtaczać do baniek.