Sos do indyczki, co zrobi mięso soczystym i pikantnym

sos do indyczki

Mięso indyczki zasłużenie jest uważane za dietetyczne: w nim jest trochę tłuszczu, a toż ono często wychodzi suche, jeśli wybraliście niewierny sposób przygotowania, czy przetrzymaliście ptaka. Dobrze skorygować sytuację pomoże sos do indyczki, z którym ptaka można podawać, czy w którym go można zamarynować.

Sos do indyczki – przepis

Jeśli rozstrzygniecie przygotować naggetsy, czy kotlety z indyczki, to ten śmietankowy, ostry sos stanie się idealną kompanią do niej.

Skłądniki:

  • kefir – 215 ml;
  • śmietana – 255 ml;
  • ostry sos – 25 ml;
  • suszony czosnek, cebula – po 1/2 łyżki.

Przygotowanie

Połączcie wszystkie składniki ze spisu razem, aż nie otrzymacie jednorodnego sosu. Osólcie gotowy sos według smaku.

Sos do indyczki w piecyku

Jeśli rozstrzygniecie zapiekać ptaka, to pokrójcie jej skórkę cienką warstwą glazury: musztardowo-miodowa będzie bardzo dobra.

Składniki:

  • miód – 115 ml;
  • słodka gorczyca – 35 g;
  • majonez – 35 g;
  • sok cytryny – 15 ml;
  • masło – 15 g;
  • sos barbecue – 80 ml.

Przygotowanie

Roztopcie masło i zmieszajcie go z płynnym miodem i gorczycą. Dodajcie cytrusowy sok i wlejcie sos barbecue. Zmieszajcie gotowy sos z majonezem i podawajcie do już gotowego ptaka, albo wykorzystajcie jak zamianę marynaty.

Jak przygotować sos do kotletów z indyczki?

Ten sos przypomina sos i może przydać się jak dla gotowania kotletów, tak i dla ich przedstawienia po poprzednim obsmażeniu.

Składniki:

  • masło – 25 g;
  • cebula – 45 g;
  • gorczyca – 10 g;
  • papryka – 1 st. łyżka;
  • sos wuster – 10 ml;
  • śmietana – 245 g;
  • kurzy bulion – 210 ml.

Przygotowanie

Roztopiwszy masło, przypuścicie na nim rozdrobnioną cebulę do przejrzystości. Zmieszajcie cebulę z gorczycą i papryką, wlejcie wuster, a śladem dodajcie śmietanę. Zacznijcie stopniowo podlewać kurzy bulion przy nieprzerwanym mieszaniu, potem zostawcie sos do indyczki ze śmietany gotować się sos do indyczki z żurawinydo zagęstnienia.

Sos do indyczki z żurawiny

Składniki:

  • zamrożona żurawina – 4 st.;
  • cukier – 245 g;
  • woda – 115 ml;
  • sok pomarańczowy – 115 ml;
  • balsamowy ocet – 15 ml.

Przygotowanie

Przesypcie zamrożoną żurawinę do patelni i zalejcie ją wodą. Dodajcie cukier, sok pomarańczy i ocet. Zostawcie wszystko cierpieć dopóki jagody nie zaczną pękać. Potem ujmujcie ogień i piurujcie sos blenderem. Dajcie sosowi zgęstnieć na niewielkim ogniu, a potem podawajcie oddzielnie, czy wykorzystajcie w jakości glazury.

 
Powiązane artykuły:
Słodkokwaśny sos – prosty przepis, co daje grunt dla improwizacji
Uzupełnić dowolne mięsne danie jest zdolne wiele sosów, jednak słodko-kwaśny przetwarza mięso do niepoznania. Proponujemy odtworzyć tradycyjny przepis tego sosu i zaproponujemy jego alternatywny wariant z dodaniem ananasów.
Sos pesto w domowych warunkach – przepis
Aromatyczne pesto można zrobić własnoręcznie! W tym materiale są opisane dwa przepisy jego stworzenia: klasyczny i mniej tradycyjny, który składa się z dostępnych komponentów, lecz przez to nie ustępuje według smaku prawdziwemu sosowi.
Jak przygotować sos tartar?
Delikatny sos rekomendujemy przygotować według zaproponowanych przepisów. Dalej opowiemy jak zrobić świetny, pikantny tartar według klasycznej receptury i opiszemy wariant szybkiego, lecz smacznego dopełnienia do ryby.
Sos tartar w domowych warunkach – przepis
Tartar - niezrównane dopełnienie, które często podają do ryby, jednak i mięsiwa dobrze przyjmują smak tego dziwnego sosu. Dalej opowiemy jak zrobić go kilkoma rozmaitymi sposobami i opiszemy, czym nowym można go uzupełnić.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty