Sos do szaszłyku w domowych warunkach

sos do szaszłyku w domowych warunkach

Szaszłyki zwyczajnie są smaczne i samodzielne, nawet bez żadnych dopełnień. Lecz jeśli podać je z sosem – to tylko zamaskuje niepowtarzalny smak mięsa. Przepisy naprawdę smacznych sosów do szaszłyku czekają niżej.

Sos do szaszłyku z pasty pomidorowej

Składniki:

  • ciepła woda – 200 ml;
  • sól;
  • cebula – 100 g;
  • pasta pomidorowa – 900 ml;
  • czarny pieprz mielony;
  • bazylia;
  • czosnek.

Przygotowanie

Do rondla umieszczamy pomidorową pastę, rozwodzimy ją z wodą i umieszczamy na płytę. Po gotowaniu się, do którego sos udowodniły na małym ogniu, kładziemy rozdrobnioną cebulę, sól i pieprz. Tam odprawiamy rozdrobnioną bazylię i czosnek. Ich ilość regulujemy według smaku. Potem przegotowujemy masę w ciągu 2 chwilek, wyłączamy ogień i ostudzamy sos.

Biały sos do szaszłyku – przepis

Składniki:

  • majonez – 200 g;
  • naturalny olej – 70 g;
  • gorczyca;
  • cukier – 25 g;
  • białe wino – 120 ml;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • sok cytryny – 20 ml;
  • cebula – 100 g;
  • pieprz czarny mielony.

Przygotowanie

Cebulę z czosnkiem rozdrabniamy jak najdrobniej. Bardzo wygodnie to zrobić za pomocą blendera. Smażymy w rozgrzanym oleju na patelni przygotowane warzywa, mieszając. Potem wlewamy wino i gasimy do zmniejszenia objętości masy do połowy. Po tym wlewamy sok cytryny, kładziemy cukier, majonez i gorczycę według smaku. Solimy, pieprzymy i po oziębieniu podajemy do szaszłyku.

Jak przygotować sos do szaszłyku?

Składniki:

  • majonez – 150 g;
  • sos sojowy bez dokładek – 160 ml;
  • czosnek – 3-4 ząbki;
  • pieprz.

Przygotowanie

Majonez mieszamy z sojowym sosem, kładziemy rozdrobniony za pomocą prasy czosnek i pieprz. Porządnie mieszamy i podajemy do mięsa.

Armeński sos do szaszłyku

Składniki:

  • pomidorowa pasta – 200 g;
  • woda – 200 ml;
  • rozdrobniona kindza – 40 g;
  • pieprz;
  • czosnek – 5 ząbków;
  • sól.

Przygotowanie

Pomidorową pastę mieszamy z wodą, umieszczamy do rondelka i na małym ogniu udowadniamy do wrzenia. Potem dodajemy sól, pieprz, rozdrobnioną kindzę i czosnek. Gotujemy masę blisko 3 minuty, a potem ostudzamy.

Sos do szaszłyku z kindzą

Składniki:

  • czosnek – 7 ząbków;
  • pomidory – 1,3 kg;
  • adżyk – 40 g;
  • pietruszka;
  • sól;
  • pieprz;
  • kindza – 1 pęczek;
  • oregano – 1 gałąź;
  • koper;
  • bazylia – 1 gałąź.

Przygotowanie

Z pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy je na kilka części. Potem wydalamy nasienie, a miąższ rozdrabniamy w blenderze. Otrzymaną masę gotujemy blisko 20 minut. Za 5 minut dodajemy do sosu rozdrobnioną natkę, sól, pieprz, czosnek, adżyk i dobrze mieszamy. Podajemy sos do mięsa, kiedy on w całości oziębnie.

Śmietanowy sos do szaszłyku w domowych warunkach

Składniki:

  • śmietana – 300 g;
  • olej – 40 g;
  • rozdrobniony koper i pietruszka – 1 łyżka;
  • sól;
  • bulion – 100 ml;
  • pszenna mąka – 40 g;
  • pieprz.

Przygotowanie

W roztopiony olej kładziemy mąkę i smażymy na patelni do rumianej skórki. Potem wlewamy bulion i gotujemy do gęstości. Teraz dodajemy śmietanę, natkę, pieprzymy, solimy i gotujemy jeszcze blisko 3 minuty. Podajemy sos w oziębionym wyglądzie.

Domowy granatowy sos do szaszłyku

Składniki:
  • wino słodkie czerwone – 400 ml;
  • sok granatowy – 300 ml;
  • cukier – 15 g;
  • krochmal ziemniaczany – 1 szczypta;
  • czosnek – 5 ząbków;
  • bazylia rozdrobniona – 30 g;
  • sos do szaszłyku z kindzą
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie

Wlewamy do rondla czerwone słodkie wino i granatowy sok. Potem cukrujemy, solimy, kładziemy rozdrobniony czosnek i natkę. Udowadniamy masę do wrzenia na małym ogniu i gotujemy blisko 20 minut pod przykrywką. Krochmal rozwodzimy do 50 ml zimnego wina i dodajemy mieszankę do masy na 5 minut do zakończenia procesu gotowania, stale mieszając, nagrzewamy do gęstnienia. Podajemy sos do szaszłyku po pełnym oziębieniu. Wszystkim smacznego!

 
Powiązane artykuły:
Pikantny ketchup z pasty pomidorowej
Klasyczny ketchup przygotowują z pasty pomidorowej i w opisanych dalej przepisach dowiadujecie się, jak zrobić sos ze zwykłych składowych. Opowiemy jak przygotować dopełnienie do mięsa, czy dowolnej innej potrawy.
Sos tartar w domowych warunkach – przepis
Tartar - niezrównane dopełnienie, które często podają do ryby, jednak i mięsiwa dobrze przyjmują smak tego dziwnego sosu. Dalej opowiemy jak zrobić go kilkoma rozmaitymi sposobami i opiszemy, czym nowym można go uzupełnić.
Jak przygotować sos tartar?
Delikatny sos rekomendujemy przygotować według zaproponowanych przepisów. Dalej opowiemy jak zrobić świetny, pikantny tartar według klasycznej receptury i opiszemy wariant szybkiego, lecz smacznego dopełnienia do ryby.
Sos pesto w domowych warunkach – przepis
Aromatyczne pesto można zrobić własnoręcznie! W tym materiale są opisane dwa przepisy jego stworzenia: klasyczny i mniej tradycyjny, który składa się z dostępnych komponentów, lecz przez to nie ustępuje według smaku prawdziwemu sosowi.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty