Sos do szaszłyku w domowych warunkach

Szaszłyki zwyczajnie są smaczne i samodzielne, nawet bez żadnych dopełnień. Lecz jeśli podać je z sosem – to tylko zamaskuje niepowtarzalny smak mięsa. Przepisy naprawdę smacznych sosów do szaszłyku czekają niżej.
Sos do szaszłyku z pasty pomidorowej
Składniki:
- ciepła woda – 200 ml;
- sól;
- cebula – 100 g;
- pasta pomidorowa – 900 ml;
- czarny pieprz mielony;
- bazylia;
- czosnek.
Przygotowanie
Do rondla umieszczamy pomidorową pastę, rozwodzimy ją z wodą i umieszczamy na płytę. Po gotowaniu się, do którego sos udowodniły na małym ogniu, kładziemy rozdrobnioną cebulę, sól i pieprz. Tam odprawiamy rozdrobnioną bazylię i czosnek. Ich ilość regulujemy według smaku. Potem przegotowujemy masę w ciągu 2 chwilek, wyłączamy ogień i ostudzamy sos.
Biały sos do szaszłyku – przepis
Składniki:
- majonez – 200 g;
- naturalny olej – 70 g;
- gorczyca;
- cukier – 25 g;
- białe wino – 120 ml;
- czosnek – 4 ząbki;
- sok cytryny – 20 ml;
- cebula – 100 g;
- pieprz czarny mielony.
Przygotowanie
Cebulę z czosnkiem rozdrabniamy jak najdrobniej. Bardzo wygodnie to zrobić za pomocą blendera. Smażymy w rozgrzanym oleju na patelni przygotowane warzywa, mieszając. Potem wlewamy wino i gasimy do zmniejszenia objętości masy do połowy. Po tym wlewamy sok cytryny, kładziemy cukier, majonez i gorczycę według smaku. Solimy, pieprzymy i po oziębieniu podajemy do szaszłyku.
Jak przygotować sos do szaszłyku?
Składniki:
- majonez – 150 g;
- sos sojowy bez dokładek – 160 ml;
- czosnek – 3-4 ząbki;
- pieprz.
Przygotowanie
Majonez mieszamy z sojowym sosem, kładziemy rozdrobniony za pomocą prasy czosnek i pieprz. Porządnie mieszamy i podajemy do mięsa.
Armeński sos do szaszłyku
Składniki:
- pomidorowa pasta – 200 g;
- woda – 200 ml;
- rozdrobniona kindza – 40 g;
- pieprz;
- czosnek – 5 ząbków;
- sól.
Przygotowanie
Pomidorową pastę mieszamy z wodą, umieszczamy do rondelka i na małym ogniu udowadniamy do wrzenia. Potem dodajemy sól, pieprz, rozdrobnioną kindzę i czosnek. Gotujemy masę blisko 3 minuty, a potem ostudzamy.
Sos do szaszłyku z kindzą
Składniki:
- czosnek – 7 ząbków;
- pomidory – 1,3 kg;
- adżyk – 40 g;
- pietruszka;
- sól;
- pieprz;
- kindza – 1 pęczek;
- oregano – 1 gałąź;
- koper;
- bazylia – 1 gałąź.
Przygotowanie
Z pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy je na kilka części. Potem wydalamy nasienie, a miąższ rozdrabniamy w blenderze. Otrzymaną masę gotujemy blisko 20 minut. Za 5 minut dodajemy do sosu rozdrobnioną natkę, sól, pieprz, czosnek, adżyk i dobrze mieszamy. Podajemy sos do mięsa, kiedy on w całości oziębnie.
Śmietanowy sos do szaszłyku w domowych warunkach
Składniki:
- śmietana – 300 g;
- olej – 40 g;
- rozdrobniony koper i pietruszka – 1 łyżka;
- sól;
- bulion – 100 ml;
- pszenna mąka – 40 g;
- pieprz.
Przygotowanie
W roztopiony olej kładziemy mąkę i smażymy na patelni do rumianej skórki. Potem wlewamy bulion i gotujemy do gęstości. Teraz dodajemy śmietanę, natkę, pieprzymy, solimy i gotujemy jeszcze blisko 3 minuty. Podajemy sos w oziębionym wyglądzie.
Domowy granatowy sos do szaszłyku
Składniki:- wino słodkie czerwone – 400 ml;
- sok granatowy – 300 ml;
- cukier – 15 g;
- krochmal ziemniaczany – 1 szczypta;
- czosnek – 5 ząbków;
- bazylia rozdrobniona – 30 g;
- sól;
- pieprz.

Przygotowanie
Wlewamy do rondla czerwone słodkie wino i granatowy sok. Potem cukrujemy, solimy, kładziemy rozdrobniony czosnek i natkę. Udowadniamy masę do wrzenia na małym ogniu i gotujemy blisko 20 minut pod przykrywką. Krochmal rozwodzimy do 50 ml zimnego wina i dodajemy mieszankę do masy na 5 minut do zakończenia procesu gotowania, stale mieszając, nagrzewamy do gęstnienia. Podajemy sos do szaszłyku po pełnym oziębieniu. Wszystkim smacznego!