Sos tartar w domowych warunkach – przepis

sos tartar w domowych warunkach przepis

Sos tartar jest uważany za klasykę francuskiej kuchni. Jego podstawą jest przetarte z olejem roślinnym żółtka, które podczas przygotowania na szybką rękę bardzo prosto zamienić gotowym majonezem. Dopełnieniami tej prostej bazy mogą służyć drobno pokrojone solenia i urozmaicona natka. Wariacje przepisu sosu tartar w domowych warunkach przedstawimy niżej.

Jak przygotować sos tartar w domowych warunkach?

Rozpoczniemy z klasyki i przygotujemy ten zadziwiająco smaczny sos od zera, ubijając bazę własnoręcznie, w zamian użycia gotowego majonezu. W wyniku smak sosu będzie więcej wyrażony, a konsystencja bardziej płynną.

Składniki:

  • jajczarskie żółtko;
  • olej roślinny – 95 ml;
  • cytrynowy sok – 5 ml;
  • marynata spod słonych ogórków – 5 ml;
  • słone ogórki – 55 g;
  • kapary – 20 g;
  • gorczyca ostra – 1/2 łyżki;
  • natka pietruszki – 1 łyżka.

Przygotowanie

W jedno naczynie zabijcie jajczarskie żółtko, dodajcie sok cytryny i słoną ogórkową marynatę. Po tym zbijcie ingredienty razem do kształtowania emulsji, w przybliżeniu w ciągu 10 sekund, a potem przedłużając zbijanie, zaczynajcie stopniowo i bardzo powoli wlewać olej roślinny. Kiedy majonez będzie gotowy, pozostanie tylko uzupełnić jego rozdrobnionym słonym ogórkiem, kaparami, gorczycą i rąbaną natką. Zależnie od słoności ogórków dodawajcie sól na końcu przygotowania według smaku, a potem chłódźcie tartar przed przedstawieniem na stół.

Sos tartar w domowych warunkach ze śmietaną

Dla bardziej delikatnego smaku bez charakterystycznego dla majonezu kwasku, mieszajcie ostatni ze śmietaną i kroplą miodu. Na wyjściu otrzymacie zadziwiająco miękki, słodko-słony, smaczny sos.

Składniki:

  • kapary – 2 łyżki;
  • słone ogórki (średnie) – 2 szt.;
  • rozdrobniona cebula – 1 łyżka;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • miód – 5 ml;
  • ocet – 5 ml;
  • majonez – 45 g;
  • śmietana – 120 g.

Przygotowanie

Rozpocznijcie z tego, że należy nakroić solenia i kapary niewielkimi kawałeczkami. Zmieszajcie solenia ze świeżą cebulą, potem uzupełnicie ingredienty czosnkową pastą i mieszanką octu i miodu. Pokładźcie porcję śmietany i majonezu, a potem oziębicie gotowy sos.

Sos tartar – prosty przepis w domowych warunkach

W odróżnieniu od przedstawionych powyżej przepisów, w tym smak sosu będzie balansował nie na granicy kwasu, słodyczy i słoności, do niego doda się jeszcze i ostry smakowy odcień, który można otrzymać dzięki dodaniu sosu "Tabasko", czy dowolnego innego ostrego sosu według smaku.

Składniki:

  • majonez – 410 g;
  • słone ogórki – 2 szt.;
  • sos "Tabasko" – 4 kropli;
  • cytrynowy sok – według smaku;
  • natka pietruszki – 2 łyżki.

Przygotowanie

Rozdrobnijcie słone ogórki razem z natką pietruszki, potem dodajcie je do podstawy z majonezu i dobrze mieszajcie. Uzupełnijcie sos ostrym "Tabasko" i niewielką ilością cytrynowego soku.

Gotowy sos idealnie uzupełnia smażone warzywa, mięso, jajka, rybę.

Sos tartar – przygotowanie w domowych warunkach

W tym przepisie w zamian słonych ogórków wykorzystują się marynowane ostre pieprze. Jeśli chcecie uniknąć ostrości, to po prostu zamienicie ostre pieprze zwyczajnym słodkim.

sos tartar w domowych warunkach

Składniki:

  • majonez – 240 g;
  • ostry pieprz konserwowany – 2 łyżki;
  • kapary – 1 łyżka;
  • cebula – 20 g;
  • cytrynowy sok – 15 g;
  • gorczyca – 5 g;
  • sos wuster – 5 ml.

Przygotowanie

Rozdrobnicie pieprze razem z kaparami. Również drobno pokrójcie i cebulę. Zmieszajcie wszystko z majonezem, gorczycą i sosem wuster. Uzupełnijcie sos sokiem cytryny i zdejmujcie próbę. Przed przedstawieniem gotowy tartar najlepiej oziębić. On idealnie uzupełni potrawy z ryby i czerwonego mięsa, również dobry jest do zakąsek z frytury.

 
Powiązane artykuły:
Pikantny ketchup z pasty pomidorowej
Klasyczny ketchup przygotowują z pasty pomidorowej i w opisanych dalej przepisach dowiadujecie się, jak zrobić sos ze zwykłych składowych. Opowiemy jak przygotować dopełnienie do mięsa, czy dowolnej innej potrawy.
Sos do szaszłyku w domowych warunkach
W tym artykule opowiemy jak zrobić własnoręcznie sos, odpowiedni do szaszłyku. Przecież czasami nawet najsmaczniejsza potrawa zdaje się trochę niedokonaną bez kropelki pikantnego dopełnienia. Dalej zaproponujemy kilka różnych przepisów.
Jak przygotować sos tartar?
Delikatny sos rekomendujemy przygotować według zaproponowanych przepisów. Dalej opowiemy jak zrobić świetny, pikantny tartar według klasycznej receptury i opiszemy wariant szybkiego, lecz smacznego dopełnienia do ryby.
Sos pesto w domowych warunkach – przepis
Aromatyczne pesto można zrobić własnoręcznie! W tym materiale są opisane dwa przepisy jego stworzenia: klasyczny i mniej tradycyjny, który składa się z dostępnych komponentów, lecz przez to nie ustępuje według smaku prawdziwemu sosowi.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty