Sos tartar w domowych warunkach – przepis

Sos tartar jest uważany za klasykę francuskiej kuchni. Jego podstawą jest przetarte z olejem roślinnym żółtka, które podczas przygotowania na szybką rękę bardzo prosto zamienić gotowym majonezem. Dopełnieniami tej prostej bazy mogą służyć drobno pokrojone solenia i urozmaicona natka. Wariacje przepisu sosu tartar w domowych warunkach przedstawimy niżej.
Jak przygotować sos tartar w domowych warunkach?
Rozpoczniemy z klasyki i przygotujemy ten zadziwiająco smaczny sos od zera, ubijając bazę własnoręcznie, w zamian użycia gotowego majonezu. W wyniku smak sosu będzie więcej wyrażony, a konsystencja bardziej płynną.
Składniki:
- jajczarskie żółtko;
- olej roślinny – 95 ml;
- cytrynowy sok – 5 ml;
- marynata spod słonych ogórków – 5 ml;
- słone ogórki – 55 g;
- kapary – 20 g;
- gorczyca ostra – 1/2 łyżki;
- natka pietruszki – 1 łyżka.
Przygotowanie
W jedno naczynie zabijcie jajczarskie żółtko, dodajcie sok cytryny i słoną ogórkową marynatę. Po tym zbijcie ingredienty razem do kształtowania emulsji, w przybliżeniu w ciągu 10 sekund, a potem przedłużając zbijanie, zaczynajcie stopniowo i bardzo powoli wlewać olej roślinny. Kiedy majonez będzie gotowy, pozostanie tylko uzupełnić jego rozdrobnionym słonym ogórkiem, kaparami, gorczycą i rąbaną natką. Zależnie od słoności ogórków dodawajcie sól na końcu przygotowania według smaku, a potem chłódźcie tartar przed przedstawieniem na stół.
Sos tartar w domowych warunkach ze śmietaną
Dla bardziej delikatnego smaku bez charakterystycznego dla majonezu kwasku, mieszajcie ostatni ze śmietaną i kroplą miodu. Na wyjściu otrzymacie zadziwiająco miękki, słodko-słony, smaczny sos.
Składniki:
- kapary – 2 łyżki;
- słone ogórki (średnie) – 2 szt.;
- rozdrobniona cebula – 1 łyżka;
- czosnek – 1 ząbek;
- miód – 5 ml;
- ocet – 5 ml;
- majonez – 45 g;
- śmietana – 120 g.
Przygotowanie
Rozpocznijcie z tego, że należy nakroić solenia i kapary niewielkimi kawałeczkami. Zmieszajcie solenia ze świeżą cebulą, potem uzupełnicie ingredienty czosnkową pastą i mieszanką octu i miodu. Pokładźcie porcję śmietany i majonezu, a potem oziębicie gotowy sos.
Sos tartar – prosty przepis w domowych warunkach
W odróżnieniu od przedstawionych powyżej przepisów, w tym smak sosu będzie balansował nie na granicy kwasu, słodyczy i słoności, do niego doda się jeszcze i ostry smakowy odcień, który można otrzymać dzięki dodaniu sosu "Tabasko", czy dowolnego innego ostrego sosu według smaku.
Składniki:
- majonez – 410 g;
- słone ogórki – 2 szt.;
- sos "Tabasko" – 4 kropli;
- cytrynowy sok – według smaku;
- natka pietruszki – 2 łyżki.
Przygotowanie
Rozdrobnijcie słone ogórki razem z natką pietruszki, potem dodajcie je do podstawy z majonezu i dobrze mieszajcie. Uzupełnijcie sos ostrym "Tabasko" i niewielką ilością cytrynowego soku.
Gotowy sos idealnie uzupełnia smażone warzywa, mięso, jajka, rybę.
Sos tartar – przygotowanie w domowych warunkach
W tym przepisie w zamian słonych ogórków wykorzystują się marynowane ostre pieprze. Jeśli chcecie uniknąć ostrości, to po prostu zamienicie ostre pieprze zwyczajnym słodkim.

Składniki:
- majonez – 240 g;
- ostry pieprz konserwowany – 2 łyżki;
- kapary – 1 łyżka;
- cebula – 20 g;
- cytrynowy sok – 15 g;
- gorczyca – 5 g;
- sos wuster – 5 ml.
Przygotowanie
Rozdrobnicie pieprze razem z kaparami. Również drobno pokrójcie i cebulę. Zmieszajcie wszystko z majonezem, gorczycą i sosem wuster. Uzupełnijcie sos sokiem cytryny i zdejmujcie próbę. Przed przedstawieniem gotowy tartar najlepiej oziębić. On idealnie uzupełni potrawy z ryby i czerwonego mięsa, również dobry jest do zakąsek z frytury.