Sote z bakłażanów na zimę
Dziś opowiemy jak przygotować smaczną potrawę – sote z bakłażanów na zimę. Taka warzywna zakąska stanie się przepięknym dopełnieniem do warzywnych, czy mięsnych potraw i przypomni o upalnym lecie.
Przepis sote z bakłażanów na zimę
Składniki:
- bakłażany – 4 szt.;
- papryka – 4 szt.;
- pomidory różowe – 900 g;
- cebula – 2 szt.;
- czosnek – 4 ząbki;
- marchew – 2 szt.;
- sól morska – 0,5 st. łyżki;
- pieprz groszkiem – 20 szt.;
- olej roślinny – 100 ml;
- świeża pietruszka.
Przygotowanie
Bakłażany porządnie przemywamy, odcinamy ogony i szatkujemy warzywa kawałeczkami. Żeby pozbyć się zbędnej goryczy moczymy je w słonej wodzie i zostawiamy w przybliżeniu na pół godziny. Po tym wyciskamy bakłażany i obsmażamy je na rozgrzanej z olejem patelni do rumianego stanu. Cebulę oczyszczamy, szatkujemy półpierścieniami, a pieprz obrabiany i kroimy dużymi kawałkami. Marchew i dojrzałe pomidory nacieramy na tarce, a czosnek kroimy nożem na malutkie kawałeczki. Teraz wylewamy pomidorową masę do rondla, udowadniamy do wrzenia, wlewamy olej roślinny i rzucamy przyprawy. W rondel z grubym dnem wykładamy cebulę, nalewamy olej i smażymy w ciągu 5 minut. Potem rzucamy marchew, dodajemy pieprz i bakłażany. Zalewamy wszystkie warzywa pomidorowym sosem, nakrywamy przykrywką i gasimy przy słabym wrzeniu w ciągu 45 minut. Za 10 minut do gotowości rzucamy rozdrobniony czosnek i świeżą natkę. Gorące warzywne sote rozkładamy do czystej bańki, wtaczamy przykrywkami i przewracamy do góry nogami. Porządnie otulamy konserwację i zostawiamy sote z bakłażanów na zimę bez octu do pełnego oziębienia.
Sote z bakłażanów na zimę bez sterylizacji
Składniki:
- bakłażany – 4 szt.;
- bułgarski pieprz – 4 szt.;
- pomidor – 3 szt.;
- cebula – 4 szt.;
- przyprawy;
- cukier – 1,5 st. łyżki;
- olej roślinny – 50 ml;
- ocet 9 - 45 ml.
Przygotowanie
Warzywa rzetelnie przemywamy, obrabiamy i kroimy: cebulę – kółkami, bakłażany – kostkami, pomidory – kawałkami, a pieprz – słomką. Potem wykładamy do rondla, rzucamy sól, cukrzymy według smaku, wlewamy stołowy ocet i olej. Stawiamy naczynie na ogień i gasimy sote w ciągu 30 minut, stale mieszamy. Gorącą potrawę rozkładamy po bańkach, dokręcamy metalowymi przykrywkami i przewracamy. Opatulamy konserwację do ciepłego ręcznika, a po oziębieniu przestawiamy do piwnicy, czy spiżarni.
Sote z bakłażanów na zimę z jabłkami
Składniki:
- cebula – 1 kg;
- słodki pieprz – 1 kg;
- bakłażany – 1 kg;
- zielone kwaśne jabłka – 1 kg;
- pomidory zielone – 1 kg;
- przyprawy;
- olej roślinny – 500 ml;
- gorzki pieprz – 1 szt.
Przygotowanie
Wszystkie warzywa przemywamy, kroimy kostkami i wykładamy do rondla w następnym trybie: pomidory, zielone jabłka, bakłażany i pieprz. Każdą warstwę przesypujemy krojoną cebulą, z góry zalewamy wszystko olejem i dusimy na powolnym ogniu 1,5 godziny. W końcu dosolimy sote według smaku, mieszamy, przegotowujemy w ciągu 10 minut i wtaczamy do sterylnych baniek.
Sote z bakłażanów w szybkowarze na zimę
Składniki:
- bakłażany – 2 kg;
- marchew – 6 szt.;
- pieprz bułgarski – 6 szt.;
- pomidory – 1 kg;
- ostry pieprz – 1 szt.;
- cebula – 2 szt.;
- sól;
- cukier – 30 g;
- olej roślinny – 100 ml.
Przygotowanie
Warzywa porządnie myjemy i szatkujemy kostkami. Teraz wykładamy do czary szybkowaru cebulę i smażymy ją na oleju roślinnym, wybrawszy program "Pieczywo". Potem dokładamy marchew, bułgarski i ostry pieprz. Z góry rozdzielamy najpierw bakłażany, potem pomidory i z lekka solimy wszystko. Wstawiamy na wyświetlaczu reżim "Gaszenie" i nacinamy w przybliżeniu 1,5 godziny. Po dźwiękowym sygnale rozkładamy warzywne sote do sterylnych baniek, rzuciwszy na dno trochę soli i cukru. Wtaczamy przykrywkami, przewracamy, ocieplamy kołdrą i zostawiamy chłodnieć.