Sote z bakłażanów na zimę

sote z bakłażanów na zimę

Dziś opowiemy jak przygotować smaczną potrawę – sote z bakłażanów na zimę. Taka warzywna zakąska stanie się przepięknym dopełnieniem do warzywnych, czy mięsnych potraw i przypomni o upalnym lecie.

Przepis sote z bakłażanów na zimę

Składniki:

  • bakłażany – 4 szt.;
  • papryka – 4 szt.;
  • pomidory różowe – 900 g;
  • cebula – 2 szt.;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • marchew – 2 szt.;
  • sól morska – 0,5 st. łyżki;
  • pieprz groszkiem – 20 szt.;
  • olej roślinny – 100 ml;
  • świeża pietruszka.

Przygotowanie

Bakłażany porządnie przemywamy, odcinamy ogony i szatkujemy warzywa kawałeczkami. Żeby pozbyć się zbędnej goryczy moczymy je w słonej wodzie i zostawiamy w przybliżeniu na pół godziny. Po tym wyciskamy bakłażany i obsmażamy je na rozgrzanej z olejem patelni do rumianego stanu. Cebulę oczyszczamy, szatkujemy półpierścieniami, a pieprz obrabiany i kroimy dużymi kawałkami. Marchew i dojrzałe pomidory nacieramy na tarce, a czosnek kroimy nożem na malutkie kawałeczki. Teraz wylewamy pomidorową masę do rondla, udowadniamy do wrzenia, wlewamy olej roślinny i rzucamy przyprawy. W rondel z grubym dnem wykładamy cebulę, nalewamy olej i smażymy w ciągu 5 minut. Potem rzucamy marchew, dodajemy pieprz i bakłażany. Zalewamy wszystkie warzywa pomidorowym sosem, nakrywamy przykrywką i gasimy przy słabym wrzeniu w ciągu 45 minut. Za 10 minut do gotowości rzucamy rozdrobniony czosnek i świeżą natkę. Gorące warzywne sote rozkładamy do czystej bańki, wtaczamy przykrywkami i przewracamy do góry nogami. Porządnie otulamy konserwację i zostawiamy sote z bakłażanów na zimę bez octu do pełnego oziębienia.

Sote z bakłażanów na zimę bez sterylizacji

Składniki:

  • bakłażany – 4 szt.;
  • bułgarski pieprz – 4 szt.;
  • pomidor – 3 szt.;
  • cebula – 4 szt.;
  • przyprawy;
  • cukier – 1,5 st. łyżki;
  • olej roślinny – 50 ml;
  • ocet 9 - 45 ml.

Przygotowanie

Warzywa rzetelnie przemywamy, obrabiamy i kroimy: cebulę – kółkami, bakłażany – kostkami, pomidory – kawałkami, a pieprz – słomką. Potem wykładamy do rondla, rzucamy sól, cukrzymy według smaku, wlewamy stołowy ocet i olej. Stawiamy naczynie na ogień i gasimy sote w ciągu 30 minut, stale mieszamy. Gorącą potrawę rozkładamy po bańkach, dokręcamy metalowymi przykrywkami i przewracamy. Opatulamy konserwację do ciepłego ręcznika, a po oziębieniu przestawiamy do piwnicy, czy spiżarni.

Sote z bakłażanów na zimę z jabłkami

Składniki:

  • cebula – 1 kg;
  • słodki pieprz – 1 kg;
  • bakłażany – 1 kg;
  • zielone kwaśne jabłka – 1 kg;
  • pomidory zielone – 1 kg;
  • przyprawy;
  • olej roślinny – 500 ml;
  • gorzki pieprz – 1 szt.

Przygotowanie

Wszystkie warzywa przemywamy, kroimy kostkami i wykładamy do rondla w następnym trybie: pomidory, zielone jabłka, bakłażany i pieprz. Każdą warstwę przesypujemy krojoną cebulą, z góry zalewamy wszystko olejem i dusimy na powolnym ogniu 1,5 godziny. W końcu dosolimy sote według smaku, mieszamy, przegotowujemy w ciągu 10 minut i wtaczamy do sterylnych baniek.

Sote z bakłażanów w szybkowarze na zimę

Składniki:

  • bakłażany – 2 kg;
  • marchew – 6 szt.;
  • pieprz bułgarski – 6 szt.;
  • pomidory – 1 kg;
  • ostry pieprz – 1 szt.;
  • cebula – 2 szt.;
  • sól;
  • cukier – 30 g;
  • olej roślinny – 100 ml.
przepis sote z bakłażanów na zimę

Przygotowanie

Warzywa porządnie myjemy i szatkujemy kostkami. Teraz wykładamy do czary szybkowaru cebulę i smażymy ją na oleju roślinnym, wybrawszy program "Pieczywo". Potem dokładamy marchew, bułgarski i ostry pieprz. Z góry rozdzielamy najpierw bakłażany, potem pomidory i z lekka solimy wszystko. Wstawiamy na wyświetlaczu reżim "Gaszenie" i nacinamy w przybliżeniu 1,5 godziny. Po dźwiękowym sygnale rozkładamy warzywne sote do sterylnych baniek, rzuciwszy na dno trochę soli i cukru. Wtaczamy przykrywkami, przewracamy, ocieplamy kołdrą i zostawiamy chłodnieć.

 
Powiązane artykuły:
Solanka na zimę – niezastąpiona rzecz wśród arsenału robień zapasów
Konserwowaną solankę wykorzystują jak tankowanie dla zupy, czy dopełnienia do potrawy. Podstawą dla tego robienia zapasów mogą posłużyć warzywa i grzyby, co jednoczy się z przyprawami i suszonymi trawami.
Pomidory z cynamonem na zimę
W końcu sezonu konserwacji, kiedy wszystkie warzywa są zamknięte, sam czas dla eksperymentów. Spróbujcie zaopatrzyć się w pomidory absolutnie niezwykłym sposobem. Przepisy porażają swoim niewiarogodnym składem.
Ogórki z cynamonem na zimę
W końcu sezonu masowej konserwacji warzyw można trochę rozcieńczyć półki w spiżarni niezwykłymi wariantami soleń. Proponujemy kilka przepisów robienia zapasów pikantnych i bardzo niezwykłych ogóreczków.
Barszcz na zimę – oszczędzamy czas i budżet
Dziś wiele gospodyń konserwują różne tankowania dla pierwszych potraw. Jedno z takich popularnych robień zapasów jest tankowanie dla barszczu. Taki rodzaj konserwacji pomaga w zimie zaoszczędzić czas na przygotowanie tej potrawy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty