Sote z kabaczków na zimę

Lato cieszy nas dostatkiem rozmaitych warzyw. Dziennie można przygotować coś nowego. A żeby i w zimie ucieszyć krewnych warzywną potrawą, koniecznie robić zapasy. Z tego artykułu dowiadujecie się, jak przygotować sote z kabaczków na zimę.
Sote z kabaczków bez octu na zimę
Składniki:
- kabaczki – 2 kg;
- pomidory – 1 kg;
- cebula – 450 g;
- oczyszczona marchew – 500 g;
- słodki bułgarski pieprz – 6 szt.;
- cukier – 100 g;
- czosnek – 5 ząbków;
- sól – 40 g;
- olej roślinny rafinowany – 220 ml;
- pietruszka – 1 pęczek.
Przygotowanie
Kabaczki, pieprz i pomidory kroimy kostkami, lecz nie mieszamy ich między sobą. Marchew przepuszczamy przez tarkę. Natkę pietruszki rozdrabniamy. Pomidory i pieprz oddzielnie zasypujemy cukrem i solą. Mieszamy i odstawiamy, żeby warzywa wypuściły sok. W rondel wlewamy olej i układamy warzywa warstwami: pomidory razem z sokiem, cebula, kabaczki, marchew, słodki pieprz i natka pietruszki.
Nakrywamy przykrywką i gasimy blisko 50 minut, okresowo mieszając. Praktycznie w końcu dodajemy drobno krojony czosnek i dusimy jeszcze w ciągu 5 minut. Otrzymane sote deprawujemy po przygotowanych wysterylizowanych bańkach i wtaczamy blaszanymi przykrywkami.
Sote z kabaczków i bakłażanów na zimę
Składniki:
- dojrzałe pomidory – 1 kg;
- bakłażany – 500 g;
- cebula – 350 g;
- słodka papryka – 450 g;
- kabaczki – 500 g;
- marchew – 700 g;
- rafinowany olej roślinny – 140 ml;
- czosnek – 5 ząbków;
- natka – 1 pęczek;
- sól;
- cukier;
- ocet – 25 ml;
- czarny mielony pieprz.
Przygotowanie
Cebulę kroimy kółkami, czy ćwierć kółkami. Marchew rozdrabniamy kostkami, czy przecieramy na tarce. Słodki pieprz oczyszczamy od nasienia, kroimy średnimi kawałeczkami. Kabaczki kroimy kostkami. Jeśli one są młodziutkie, ich można nie czyścić. Bakłażany i pomidory również kroimy kawałeczkami. Wylewamy do kotła połowę rafinowanego oleju roślinnego, wsypujemy cebulę. Kiedy on zostanie przejrzystym, dodajemy marchew i gasimy blisko 15 minut. Jeśli marchew jest tarta to 5 minut całkiem wystarczy. Wykładamy pomidory i gasimy, aż one puszczą sok. Dalej wlewamy resztę oleju, kładziemy kabaczek, pieprz i bakłażany. Nakrywamy przykrywką i dusimy warzywa około pół godziny. W ciągu tego czasu należy mieszać je 2-3 razy. Po tym ogień wyłączamy i zostawiamy warzywną masę chłodnieć. Po tym znów stawiamy na ogień, gasimy jeszcze w ciągu 20 minut i znów ostudzamy. Według smaku solimy, cukrujemy, pieprzymy i znów nagrzewamy. Na samym końcu dodajemy rozdrobnioną natkę, rozdrobniony czosnek i wlewamy ocet. Gotujemy jeszcze w ciągu 5 minut. Zawczasu sterylizujemy umyte bańki trzymając je nad parą 5-7 minut. Rozkładamy w nich sote, wtaczamy blaszanymi przykrywkami. Dalej przewracamy je do góry nogami, opatulamy i zostawiamy chłodnieć. Sote z kabaczków na zimę bez sterylizacji lepiej zachowywać w chłodnym miejscu – w lodówce, czy piwnicy.