Sposób jedzenia a charakter: 9 typów osobowości

Nie od dziś wiadomo, że sposób, w jaki człowiek je, wiele zdradza o jego charakterze i osobowości. Nasi przodkowie, zanim zatrudnić pracownika, zapraszali do go stołu. Na dodatek wspólne spożywanie posiłków łączy ludzi.

Dziś dietetycy często powtarzają: "Jesteś tym, co jesz". Oznacza to, że warto jeść tylko zdrową żywność i zawsze pamiętać o umiarze. Psycholodzy i specjaliści od savoir-vivre natomiast lubią powtarzać, że to, jak jesz, może wiele o tobie mówić. Uważa się, że spożywanie posiłków to nie wyłącznie proces fizjologiczny, którego podstawowym celem jest zaspokojenie głodu, ale także proces, który powinien sprawiać przyjemność. W niniejszym zestawieniu 9 typów osobowości określanych na podstawie sposobu jedzenia.

1. Łapczywe i szybkie jedzenie

jedzenie

Powszechnie się uważa, że jeśli ktoś je szybko, to oznacza, że on się spóźnia. Psycholodzy jednak przekonują, że czasami tak nie jest. Łapczywie i szybko je człowiek skąpy i obrażony na cały świat. Ma pretensje do wszystkich i uważa, że cały świat jest przeciwko niemu. Na co dzień, podobnie jak podczas spożywania posiłków, taka osoba chce się "najeść" do syta.

2. Mlaskanie i wykonywanie różnych dziwnych odruchów podczas jedzenia

kino

Klient restauracji, który mlaska i siorbie podczas jedzenia, z natury jest egoistą. Można przypuścić, że rodzice zbytnio się nie przekładali do jego wychowania, chociaż to jest mało prawdopodobne. Są to osoby, które mają w nosie komfort innych. Nigdy się nie liczą ze zdaniem innych, nie dbają o to, co o nich myślą otaczający. W ich życiu "Ja" stoi na pierwszym miejscu.

3. Oblizywanie talerza

szok

Jeśli siedząca przed tobą osoba, po zakończeniu posiłku, zaczyna oblizywać talerz, to wcale nie oznacza, że potrawa była tak pyszna, że aż straciła dla niej głowę. Psycholodzy przekonują, że takie zachowanie jest objawem wewnętrznego strachu przed nędzą. Człowiek z obawą czeka na czarną godzinę i stara się "najeść" na zapas. Taka osoba zjada wszystko, nawet ostatnie kęsy na talerzu. Tak samo sytuacja wygląda, jeśli chodzi o alkohol. Będzie pić do upadłego.

4. Wybrzydzanie

idealnie

Na pewno znasz kogoś, kto zawsze niechętnym okiem patrzy na obcą kuchnię. Wszystkim potrawom, które stoją na stole, zaczyna się przyglądać z wybrzydzeniem, wąchać, szukając jakichś wad. Fobie jedzeniowe i niechęć do próbowania nowych smaków często są powiązane z cechami osobowości, takimi jak krytykanctwo. Chociaż są osoby, które czerpią prawdziwe zadowolenie z tak nienaturalnego i teatralnego zachowania. Cechuje ich przede wszystkim wyniosłość i pycha. Są to osoby, które nie mają przyjaciół, trudno jest się z nim dogadać i nawiązać relacje, ponieważ zawsze uważają, że są lepsze od innych.

5. Szybko i czysto

restauracja

Człowieka interesu wyróżnia wśród innych umiejętność podejmowania szybkich decyzji. Kiedy biznesmen przychodzi do restauracji, nie będzie się długo przyglądać menu, ponieważ doskonale wie, co chce zamówić. Taka osoba spożywa posiłki szybko, przy tym zachowując czystość na stole. Nie ma czasu na długie przyglądanie się jedzeniu. Nigdy nie zrobi awantury z powodu dania, które jej się nie spodobało, ponieważ rzadko kiedy okazuje emocje. Z taką osobą łatwo nawiązać kontakt, jeśli się wie i rozumie, o czym z nią należy gadać. Ten typ zawsze i wszędzie wymaga szacunku do siebie.

6. Agresywność

man

Osoby, które mają twardy charakter i wybuchowy temperament, podczas jedzenia zachowują się w podobny sposób. Jedzą rękami, wpychają jedzenie do ust, aktywnie przeżuwają pokarm, tak jak by chciały go zmiażdżyć, jak przeciwnika. W taki sposób jedzą osoby, które nigdy i nikomu nie pozwolą wejść sobie na głowę. Najczęściej, broniąc swoich interesów, wykorzystują pięści, a nie mocne argumenty.

7. Grzebie widelcem w talerzu i zostawia resztki jedzenia na talerzu

dieta

Dziś większość z nas dba o swoją sylwetkę i prowadzi zdrowy tryb życia, jednak to wcale nie oznacza, że niektóre osoby zostawiają resztki jedzenia na talerzu właśnie z tego powodu. Dość często w taki sposób zachowują się niepewne siebie osoby, szare myszki, które wolą pozostawać w cieniu i się nie wykazywać. Często grzebią w talerzu tak, jak by chciały coś tam wyszukać.

8. Długo się zastanawiają

kelner

Na pewno znasz kogoś, kto długo się przygląda menu w restauracji i nie może się szybko zdecydować na, co ma ochotę, a po tym, jak kelner przyniesie zamówione danie, może poprosić o to, by przyniósł co innego, bo to wygląda jakoś nieapetycznie. Zazwyczaj takie zachowanie cechuje osoby, które nie wiedzą, czego chcą w życiu, są lekkomyślne, awanturnicze, szybko zmieniają swoje plany i poglądy na życie, więc trudno jest z nimi nawiązać trwałe relacje, ponieważ nigdy nie wiesz, czego się po nich spodziewać.

9. Łakomczuch i miłośnik alkoholu

tort

Łakomczuchy to osoby, które zawsze są zestresowane i napięte jak struny. Za pomocą słodyczy odreagowują stres. Często ciasteczka i torty popijają nie kawą lub herbatą, lecz alkoholem. Psycholodzy przekonują, że łakomczuchy z natury są romantyczne, wrażliwe, potrzebują kogoś, kto by o nie się zatroszczył i dbał.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty