Sprawdzone i smaczne przepisy pasty pomidorowej
Pomidorowa pasta zawsze powinna być w lodówce u dowolnej gospodyni. Jej i do barszczu można dodać, i pizzę nasmarować, i dla sosów wykorzystać. Rozpatrzmy jak poprawnie zrobić smaczną pomidorową pastę w domowych warunkach.
Przepis przygotowania pasty pomidorowej
Składniki:
- pomidory – 3 kg;
- cebula – 500 g;
- stołowy ocet – 400 ml;
- cukier – 400 g;
- jagody jałowca – 5 szt.;
- bobkowy list – 1 łyżka;
- gorczyca – 2 st. łyżki;
- woda – 100 ml;
- przyprawy.
Przygotowanie
Najpierw wybierzmy dobre i mięsiste pomidory. Potem przemywamy pomidory w zimnej wodzie, tłumaczymy do głębokiej miski i dajemy obeschnąć. Dalej rozkrajamy je nożem na 3-4 części. Cebulę czyścimy, przemywamy i szatkujemy dużą kostką. Po tym zawieramy warzywa do głębokiego aluminiowego rondla, zalewamy czystą, destylowaną wodą, stawiamy na ogień i udowadniamy do wrzenia.
Gotujemy wszystko w ciągu 10 minut, żeby pomidory puściły sok i płyn w rondlu wezbrał w przybliżeniu 2 razy. Podczas gotowania okresowo mieszamy składniki drewnianą łopatką, żeby nie dopuścić ich do przypalania się.
Piecyk rozgrzewamy do 170 stopni. Rondel z warzywami gotowanymi zdejmujemy z płyty, wlewamy trochę octu, wsypujemy cukier, kładziemy płynną gorczycę, mielony bobkowy listek, czarny mielony pieprz, jagody jałowca i solimy według smaku. Potem przemielamy wszystkie składniki za pomocą blendera i wylewamy otrzymaną masę do formy dla pieczywa.
Odprawiamy trochę do rozgrzanego piecyka i gasimy, odparowując z pasty wilgoć w ciągu 5 godzin, aż ona nie zgęstnieje i nie zyska nasyconego bordowego koloru. Okresowo akuratnie mieszamy masę drewnianą łopatką, żeby nic nie spaliło się.
Udowadniamy pomidorową pastę do potrzebnej gęstości, ostrożnie wyjmujemy trochę z piecyka i zostawiamy jej chłodnieć do pokojowej temperatury. Dalej tłumaczymy pastę do czystych kontenerów i stawiamy je do lodówki. Przygotowana według tego przepisu zachowuje się blisko 12 miesięcy. Wykorzystujemy gotową ostrą pomidorową pastę po zapotrzebowaniu na gorące potrawy z ryby, mięsa, dodajemy do zup, sosów.
Przepis pasty pomidorowej dla spaghetti
Składniki:
- pomidory – 2,5 kg;
- przyprawy;
- cebula – 1 szt.;
- ocet – 0,5 st.;
- cukier – 100 g.
Przygotowanie
Pomidory myjemy, ścinamy wszystko co jest zbędne i szatkujemy je na niewielkie kawałeczki. Cebulę czyścimy, rozdrabniamy i mieszamy z pomidorami. Po tym przecieramy wszystko przez sito i wykładamy pastę znów do rondla.
Stawiamy na ogień i gotujemy do zmniejszenia masy w objętości do 2 razy, stale mieszając. Wszystkie wykorzystywane przyprawy zawracamy do merli i ostrożnie opuszczamy do rondla. Po tym wlewamy ocet, rzucamy cukier i sól, rzetelnie mieszamy. Trzymamy mieszankę na ogniu jeszcze blisko 10 minut, potem wyjmujemy przyprawy. Wykładamy pomidorową pastę do wcześniej przygotowanych baniek i zamykamy przykrywkami. Sterylizujemy naczynie we wrzącej wodzie w przybliżeniu w ciągu 15 minut i wtaczamy przykrywkami. Zachowujemy domową pastę przy pokojowej temperaturze, czy w lodówce.
Przepis domowej pasty pomidorowej
Składniki:
- dojrzałe pomidory – 3 kg;
- cebula – 1 szt.;
- kwaśne jabłka – 2 szt.;
- ocet stołowy – 30 ml;
- przyprawy.
Przygotowanie
Przygotowane pomidory, jabłka i oczyszczoną cebulę rzucamy do sokowirówki. Płynną masę, która wyszła wylewamy do merli, zawiązujemy z góry tobołek i wieszamy torbę nad miedniczką, żeby tam stopniowo zlewał się cały sok. W merli pozostanie piure, które tłumaczymy do rondla. Solimy tą masę i gotujemy na słabiutkim ogniu w ciągu 30 minut. Potem wlewamy ocet i przegotowujemy jeszcze 5 minut. Dalej szybko deprawujemy gorącą pastę po sterylnych bańkach, wtaczamy, przewracamy i opatulamy.