Sprawdzone i smaczne przepisy pasty pomidorowej

pasta pomidorowa

Pomidorowa pasta zawsze powinna być w lodówce u dowolnej gospodyni. Jej i do barszczu można dodać, i pizzę nasmarować, i dla sosów wykorzystać. Rozpatrzmy jak poprawnie zrobić smaczną pomidorową pastę w domowych warunkach.

Przepis przygotowania pasty pomidorowej

Składniki:

  • pomidory – 3 kg;
  • cebula – 500 g;
  • stołowy ocet – 400 ml;
  • cukier – 400 g;
  • jagody jałowca – 5 szt.;
  • bobkowy list – 1 łyżka;
  • gorczyca – 2 st. łyżki;
  • woda – 100 ml;
  • przyprawy.

Przygotowanie

Najpierw wybierzmy dobre i mięsiste pomidory. Potem przemywamy pomidory w zimnej wodzie, tłumaczymy do głębokiej miski i dajemy obeschnąć. Dalej rozkrajamy je nożem na 3-4 części. Cebulę czyścimy, przemywamy i szatkujemy dużą kostką. Po tym zawieramy warzywa do głębokiego aluminiowego rondla, zalewamy czystą, destylowaną wodą, stawiamy na ogień i udowadniamy do wrzenia.

Gotujemy wszystko w ciągu 10 minut, żeby pomidory puściły sok i płyn w rondlu wezbrał w przybliżeniu 2 razy. Podczas gotowania okresowo mieszamy składniki drewnianą łopatką, żeby nie dopuścić ich do przypalania się.

Piecyk rozgrzewamy do 170 stopni. Rondel z warzywami gotowanymi zdejmujemy z płyty, wlewamy trochę octu, wsypujemy cukier, kładziemy płynną gorczycę, mielony bobkowy listek, czarny mielony pieprz, jagody jałowca i solimy według smaku. Potem przemielamy wszystkie składniki za pomocą blendera i wylewamy otrzymaną masę do formy dla pieczywa.

Odprawiamy trochę do rozgrzanego piecyka i gasimy, odparowując z pasty wilgoć w ciągu 5 godzin, aż ona nie zgęstnieje i nie zyska nasyconego bordowego koloru. Okresowo akuratnie mieszamy masę drewnianą łopatką, żeby nic nie spaliło się.

Udowadniamy pomidorową pastę do potrzebnej gęstości, ostrożnie wyjmujemy trochę z piecyka i zostawiamy jej chłodnieć do pokojowej temperatury. Dalej tłumaczymy pastę do czystych kontenerów i stawiamy je do lodówki. Przygotowana według tego przepisu zachowuje się blisko 12 miesięcy. Wykorzystujemy gotową ostrą pomidorową pastę po zapotrzebowaniu na gorące potrawy z ryby, mięsa, dodajemy do zup, sosów.

Przepis pasty pomidorowej dla spaghetti

Składniki:

  • pomidory – 2,5 kg;
  • przyprawy;
  • cebula – 1 szt.;
  • ocet – 0,5 st.;
  • cukier – 100 g.

Przygotowanie

Pomidory myjemy, ścinamy wszystko co jest zbędne i szatkujemy je na niewielkie kawałeczki. Cebulę czyścimy, rozdrabniamy i mieszamy z pomidorami. Po tym przecieramy wszystko przez sito i wykładamy pastę znów do rondla.

Stawiamy na ogień i gotujemy do zmniejszenia masy w objętości do 2 razy, stale mieszając. Wszystkie wykorzystywane przyprawy zawracamy do merli i ostrożnie opuszczamy do rondla. Po tym wlewamy ocet, rzucamy cukier i sól, rzetelnie mieszamy. Trzymamy mieszankę na ogniu jeszcze blisko 10 minut, potem wyjmujemy przyprawy. Wykładamy pomidorową pastę do wcześniej przygotowanych baniek i zamykamy przykrywkami. Sterylizujemy naczynie we wrzącej wodzie w przybliżeniu w ciągu 15 minut i wtaczamy przykrywkami. Zachowujemy domową pastę przy pokojowej temperaturze, czy w lodówce.

Przepis domowej pasty pomidorowej

Składniki:

  • dojrzałe pomidory – 3 kg;
  • cebula – 1 szt.;
  • przepisy pasty pomidorowej
  • kwaśne jabłka – 2 szt.;
  • ocet stołowy – 30 ml;
  • przyprawy.

Przygotowanie

Przygotowane pomidory, jabłka i oczyszczoną cebulę rzucamy do sokowirówki. Płynną masę, która wyszła wylewamy do merli, zawiązujemy z góry tobołek i wieszamy torbę nad miedniczką, żeby tam stopniowo zlewał się cały sok. W merli pozostanie piure, które tłumaczymy do rondla. Solimy tą masę i gotujemy na słabiutkim ogniu w ciągu 30 minut. Potem wlewamy ocet i przegotowujemy jeszcze 5 minut. Dalej szybko deprawujemy gorącą pastę po sterylnych bańkach, wtaczamy, przewracamy i opatulamy.

 
Powiązane artykuły:
Pomidorowe piure – smak lata na co dzień
Pomidorowe piure – to pomidory ugotowane do stanu gęstej pasty, którą z czasem można przyprawiać różne potrawy. Dokładniej zorientujemy się jak jego przygotować smacznie z przyprawami, żeby potem dziwić gości nowymi kulinarnymi arcydziełami.
Użycie i stosowanie ziry – dodaj rodzynkę ze Wschodu do swojej potrawy
Przyprawa zira przyszła do nas ze wschodu i właśnie tam zdobyła szerokiej popularności, którą korzysta dotychczas. Właściwości stosowania ziry w kuchni i historię jej powstania rozpatrzymy w tym artykule.
Przyprawa oregano – ciekawa decyzja w codzienny pokarm
Wiadomo, że przyprawy nie tylko polepszają smakowe jakości potrawy, ale i sprzyjająco działają na nasz organizm. Tak przyprawa oregano ceni się leczniczymi właściwościami. Istnieje mnóstwo przepisów, gdzie lebiodka gra ważną rolę.
Przyprawa majeranek - wytworny aromat na każdą potrawę
Majeranek - rozpowszechniona trawiasta roślina, którą szeroko stosuje się w medycynie i kuchni oraz jako dekoracyjną roślinę. W nasz czas częściej można spotkać majeranek w spisach składników dla przygotowywania potraw.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty