Srebrne sztućce – doskonały wybór dla osób ceniących sobie klasyczny styl

srebrne sztućce

Srebrne naczynia we wszystkie czasy były oznaką dobrego smaku. Wraz z innymi wartościowymi rzeczami srebrne sztućce według zwyczaju były przekazywane poprzez pokolenia w drodze dziedziczenia lub darowane w szczególnie uroczystych okazjach. O tym, jak prawidłowo wybrać srebra stołowe będziemy rozmawiać dzisiaj.

Srebrne sztućce – problemy wyboru

Krok pierwszy – ustalamy kompletność

W sprzedaży można znaleźć zestawy srebra, składające się z różnej ilości elementów, przeznaczone dla 6 i 12 osób. Oprócz podstawowych sztućców wykorzystywanych bezpośrednio do jedzenia w taki zestaw mogą wchodzić i pomocnicze przybory, które przeznaczone są do przekładania potraw z półmisków na talerzy indywidualne: łopatki, szczypce, itp.

Krok drugi – należy zwrócić uwagę na próbkę i piętno

Zastrzeżemy od razu, że srebro stołowe od dawna już nie jest srebrem w chemicznym rozumieniu tego słowa. Wyroby z czystego srebra są zbyt miękkie i szybko tracą zewnętrzny blask i kształt, pokrywają się wgnieceniami i rysami. Już od ponad dwóch wieków sztućce produkowane są z tak zwanego srebra szterlingowego – stopu srebra i miedzi. Jeden kilogram takiego stopu zawiera 925 gramów srebra i 75 gramów miedzi (próba 925). W sprzedaży można znaleźć i wyroby, do produkcji których użyto stopu z 800 gramów srebra i 200 gramów miedzi (próba 800). Trzeba wziąć pod uwagę, że zgodnie z normą wyroby ze stopu, zawierającego co najmniej 800 jednostek srebra na 1000 jednostek, nie należą do najcenniejszych, a to znaczy, że one nie podlegają cechowaniu. Wyroby posrebrzane oznaczone cyframi od 90 do 150, które wskazują, ile gramów srebra użyto do powlekania 12 produktów (łyżek, widelców, itp.).

Krok trzeci – przeprowadzamy badanie zewnętrzne

Po określeniu próby i składu, przechodzimy do zewnętrznego obejrzenia wybranego srebra. Nie ma znaczenia, jaki zestaw srebrnych sztućców wybrałeś – dziecięcy, na 6 lub 12 osób – wszystkie jego elementy nie powinny mieć wykrzywień, odprysków, zadrapań i plam. Wstawki ze wzorami na wszystkich elementach zestawu muszą być zewnętrznie identyczne. Trzonki łyżek i widelców powinny mieć wyraźne zgrubienie na miejscu zgięcia, a ich grubość nie powinna być mniejsza niż 2 mm. Głębokość łyżek powinna wynosić od 7 do 10 mm.

Jak dbać o srebro stołowe?

Srebrne sztućce są podatne na działania czynników mechanicznych, dlatego wymagają szczególnej i starannej pielęgnacji. Do ich czyszczenia należy używać specjalnych środków, a po stosowaniu należy je wytrzeć do sucha. Myć srebrne sztućce należy ręcznie, płucząc pod koniec zimną wodą.

 
Powiązane artykuły:
Ociekacz  na sztućce – eleganckie akcesoria i dodatki kuchenne
Nabycie ociekacza na sztućce – to jeszcze jeden krok do naprowadzenia ustroju na kuchni. Dzisiejszy ich wybór jest urozmaicony. To dotyczy form, rozmiarów, a także materiału, z którego są zrobione podstawki na sztućce.
Wkład do szuflady na sztućce – współczesne organizery kuchenne
U wielu gospodyń tryb na kuchni - nieprosto ważny moment czystości, a prawdziwy czynnik humoru. Jak przyjemnie brać sztućce, kiedy one akuratnie ułoży się do specjalnego wkładu. I należy powiedzieć, że wybrać wkład obecnie jest z czego.
Suszarki do sztućców – funkcjonalne i wygodne w użyciu akcesoria kuchenne
Drobnostkę dla swojej kuchni gospodynie wybierają z predylekcją. I akurat w drobiazgach dość często kryje się domowa przytulność i komfort podczas przygotowania. Zdawałoby się, że kupić suszarkę pod łyżki i widełki to proste zadanie.
Trzepaczka do ubijania piany – czyli jaką trzepaczkę wybrać?
Trzepaczka do ubijania piany - niezastąpione akcesorium na kuchni dowolnej gospodyni. Z jej pomocą można przygotować bezę, ciasto, różne sosy i cocktaile. Istnieje masa odmian tego przyrządu, wśród których zawsze można znaleźć odpowiedni model.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty