Stek na grillu, czyli główna potrawa na domowej imprezie
Bardzo smaczny stek z wołowiny, czy wieprzowiny można przygotować w ciągu pół godziny na zwyczajnym grillu. Będzie potrzebne doborowe mięso, pragnienie przygotować i duża kompania głodnych przyjaciół. Potrawa pięknie podchodzi dla obiadów na przyrodzie, czy łowienia ryb, a także stanie się niezastąpioną główną potrawą na domowej imprezie. W jakości dodatku można przygotować ziemniaki z przyprawami, czy warzywa. Do wyboru mięsa warto odnosić się jak nigdy serio, oddając przewagę kawałkom bez żył i tłuszczu. Również stek wyjdzie smaczniejszy, jeśli mięso będzie należało do młodych prosiąt.
Przepis wołowego steku na grillu
Składniki:
- wołowina – 2 kg;
- roślinna oliwa – 4 st. ł.;
- sól, pieprz i przyprawy – według smaku.
Przygotowanie
Po to, żeby potrawa wyszła soczystą i apetyczną, spróbujcie zawczasu zmrozić wołowinę na dobę.
Mięso kroimy grubością do 4 centymetrów, smarujemy roślinną oliwą, dodajemy ulubione przyprawy z obu stron. Porządnie rozgrzewamy grill, na dolne kraty wykładamy mięso, smażymy na silnym ogniu w ciągu 10 minut z jednej strony, potem 7 minut z drugiej, lecz już przy umiarkowanej temperaturze i stek z wołowiny na grillu jest gotowy! Czas pobytu potrawy na grillu zależy od tego, którą miarę utajonej lubicie najbardziej.
Jeśli w lodówce nie okazało się mięsa, czy prosto oddajecie przewagę rybie, spróbujcie przygotować stek z pstrąga, czy z łososia na grillu. Wielu smakoszy oddają przewagę łososiowi, ponieważ on stosunkowo jest tani i potrawa wychodzi skrajnie delikatną i smaczną.
Przepis przygotowania steku z łososia na grillu
Składniki:
- świeży łosoś – 2 szt.;
- sól, pieprz i przyprawy – według smaku.
Przygotowanie
Kroimy rybę w poprzek grubością w przybliżeniu po 3 centymetry, oczyszczamy od podrobów. Na życzenie pozbywamy się skórki. Smarujemy z obu stron przyprawami. Przygotowujemy na rozgrzanym grillu w ciągu 15 minut, najważniejsze – nie przesuszać steków. Przed podaniem można posypać natką, ubrać cytryną.