Stek na grillu, czyli główna potrawa na domowej imprezie

stek na grillu

Bardzo smaczny stek z wołowiny, czy wieprzowiny można przygotować w ciągu pół godziny na zwyczajnym grillu. Będzie potrzebne doborowe mięso, pragnienie przygotować i duża kompania głodnych przyjaciół. Potrawa pięknie podchodzi dla obiadów na przyrodzie, czy łowienia ryb, a także stanie się niezastąpioną główną potrawą na domowej imprezie. W jakości dodatku można przygotować ziemniaki z przyprawami, czy warzywa. Do wyboru mięsa warto odnosić się jak nigdy serio, oddając przewagę kawałkom bez żył i tłuszczu. Również stek wyjdzie smaczniejszy, jeśli mięso będzie należało do młodych prosiąt.

Przepis wołowego steku na grillu

Składniki:

  • wołowina – 2 kg;
  • roślinna oliwa – 4 st. ł.;
  • sól, pieprz i przyprawy – według smaku.

Przygotowanie

Po to, żeby potrawa wyszła soczystą i apetyczną, spróbujcie zawczasu zmrozić wołowinę na dobę.

Mięso kroimy grubością do 4 centymetrów, smarujemy roślinną oliwą, dodajemy ulubione przyprawy z obu stron. Porządnie rozgrzewamy grill, na dolne kraty wykładamy mięso, smażymy na silnym ogniu w ciągu 10 minut z jednej strony, potem 7 minut z drugiej, lecz już przy umiarkowanej temperaturze i stek z wołowiny na grillu jest gotowy! Czas pobytu potrawy na grillu zależy od tego, którą miarę utajonej lubicie najbardziej.

Jeśli w lodówce nie okazało się mięsa, czy prosto oddajecie przewagę rybie, spróbujcie przygotować stek z pstrąga, czy z łososia na grillu. Wielu smakoszy oddają przewagę łososiowi, ponieważ on stosunkowo jest tani i potrawa wychodzi skrajnie delikatną i smaczną.

stek z łososia na grillu

Przepis przygotowania steku z łososia na grillu

Składniki:

  • świeży łosoś – 2 szt.;
  • sól, pieprz i przyprawy – według smaku.

Przygotowanie

Kroimy rybę w poprzek grubością w przybliżeniu po 3 centymetry, oczyszczamy od podrobów. Na życzenie pozbywamy się skórki. Smarujemy z obu stron przyprawami. Przygotowujemy na rozgrzanym grillu w ciągu 15 minut, najważniejsze – nie przesuszać steków. Przed podaniem można posypać natką, ubrać cytryną.

 
Powiązane artykuły:
Samodzielna gotowana wieprzowina w aerogrillu
Gotowana wieprzowina – to zapiekłe się dzwonko mięsa. Ta potrawa dosyć popularna w rosyjskiej, ukraińskiej i polskiej kuchni. Przygotowywać ją dosyć prosto. Zorientujmy się jak zapiec ją w aerogrillu.
Najbardziej oryginalny przepis gorbuszy w aerogrillu
Smarowana gorbusza z chrupiącą skórką, czy delikatna pod twarogowym "futrem" – całe to łatwo można przygotować w aerogrillu według naszych prostych przepisów, za liczone godziny.
Kurczak grill w aerogrillu
Słynną i nieprawdopodobnie smaczną kurę grill można przygotować nie tylko w dętej szafie, lecz we współczesnym kuchennym pomagierze – aerogrillu. Jak ją lepiej zamarynować? O tym czytajcie w tym materiale.
Nasycony sypki pilaw w aerogrillu
Pilaw można przygotować rozmaicie. Dziś opowiemy jak zrobić go w aerogrillu. Właśnie w tym kuchennym pomagierze można szybko zrobić smaczną, soczystą, uzbecką potrawę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty