Stopnie wysmażenia steków
Na smak waszego steku może wpłynąć nie tylko jakość mięsa tej części tuszy,ale słuszność technologii przygotowania i miary wysmażenia w szczególności. Właśnie dlatego w swoich rekomendacjach dalej opowiemy o tym, jakie istnieją stopnie wysmażenia steków w warunkach domowych.
Jakie są stopnie wysmażenia steków?
W ogóle istnieje pięć bazowych rodzajów wysmażenia steków: blue/raw - surowy, lecz ciepły stek, powierzchnia którego ledwie dotknęła grilla, rare - stek z krwią, który jest intensywnie wysmażony zewnątrz, lecz wewnątrz nadal pozostaje surowy, medium rare - stek słabego wysmażenia bez krwi, lecz z różowym sokiem, medium - stek średniego wysmażenia ,z którego cieknie jasnoróżowy sok i well done - mocno wysmażone mięso. Jest jeszcze jeden rodzaj wysmażenia, który nie włącza się do klasycznej listy, - wysmażenie medium well, czyli całkiem wysmażone mięso, lecz jeszcze nieudowodnione do tekstury obuwniczej podeszwy, jak u steka well done.
Stopnie i temperatura wysmażenia steków
W ideale wyznaczać gotowość steku trzeba nie rozpatrując przekroju na gotowość (ryzykujecie utracić soczystość), a za pomocą termometru dla mięsa. Ponieważ temperatura wszystkich miar wysmażenia jest już dawno i dosyć dokładnie sprawdzona pokoleniami, zrobić mięso idealnym w domowych warunkach w kompanii kulinarnego termometru nie złoży trudności.
Najmniej wysmażony, czyli ciepły, lecz wciąż surowy stek raw, ma temperaturę 45-49°С. Jego więcej wysmażony pobratymiec rare może po swojej temperaturze osiągać od 49 do 56°С, podczas gdy temperatura najpoprawniej wysmażony stek medium rare musi chytać się w zasięgach na 5 stopniów powyżej, czyli od 55 do 60°С. Stek wysmażenia medium, który zazwyczaj daje początek znajomości niedoświadczonym kucharzom z przygotowywaniem mięsa, ma temperaturę od 65 do 70°С, a przesmażone mięso prawie bez soku może osiągać i 100°С.
Zresztą jeśli u was pod ręką nie ma termometru, gotowość mięsa można wyznaczyć na dotyk, jak to zademonstrowano na obrazku. Dotykajcie steku na patelni i porównajcie jego ze spoistością powierzchni pewnej działki dłoni.
Czas wysmażenia steku
Rozumie się, jeśli wasze zadanie stoi w tym, żeby dosięgnąć pewnej temperatury wewnątrz mięsa, trzeba dotrzymywać się szablonowych etapów przygotowania. Również uwzględniajcie, że nikt oprócz was samych ze ścisłością do minuty nie potrafi wskazać czasu przygotowania konkretnie waszego mięsa, a przyczyna temu jest prosta - różna grubość, plac i przekrój steków w każdym konkretnym wypadku. Jednak rozpaczać nie warto, ponieważ przybliżone punkty orientacyjne w czasie jednak istnieją.
W ideale mięso trzeba przygotowywać na grillu i czym mniejszy stopień wysmażenia chcecie zobaczyć, tym szybciej mięso musi znaleźć się obok was na talerzu. Przed tym jak brać się za obsmażanie steków trzeba udowodnić do pokojowej temperatury, ponieważ właśnie przy tym warunku ciepło po mięsie będzie rozdzielało się równomiernie i nie wyjdzie tak, że dzwonko pozostanie absolutnie czerwone wewnątrz, nie patrząc na to, że zewnątrz przeschnął. Dalej rozżarzcie patelnię czy grill i kładźcie na nią szybko:
- Po 40 sekundach z każdej strony będzie wystarczyło po to, żeby nagrzać stek raw.
- Półtora minuty wystarcza dla przygotowania mięsa z krwią.
- Stek medium rare musi przygotowywać się 4-5 minut, a jego więcej wysmażony pobratymca - 5-7.
- Co dotyczy mięsa well done to z nim pomylić się trudno - pewnych 9-10 minut i minimum mięsnego soku i jest całkiem przygotowany do podania.