Suszone grusze – przepis smacznych smakołyków

suszone grusze przepis

Suszone grusze są niewyrażalnie smacznymi smakołykami, które przypadną do duszy jak dzieciom, tak i dorosłym. Ich można używać jako deser do herbaty, czy wykorzystać w jakości napełniania dla pieczywa.

Suszone grusze w piecyku

Składniki:

  • grusze – 1 kg;
  • cukier – 200-350 g.

Przygotowanie

Do suszenia podejdą dowolne dojrzałe, lecz prężne płody. Dobrze przemywamy w zimnej wodzie, wycieramy do sucha, kroimy na cztery cząstki i wyciągamy szypułkę i rdzeń z nasieniem. Zawieramy ćwiartki grusz do emaliowanej pojemności, przesypując każdą warstwę cukrem. Ilość cukru może wahać się zależnie od słodyczy płodów. Z góry umieszczamy wagę i zostawiamy konstrukcję na dziesięć-dwanaście godzin przy pokojowej temperaturze.

Potem zlewamy sok, co wydzielił się, grusze rozkładamy na zasłanym pergaminowym papierem, czy foli i wyznaczamy do zawczasu nagrzanego do 65 stopni piecyka, zostawiwszy drzwiczki trochę uchylonymi. Wytrzymujemy płody do pożądanej miary suszenia i zawieramy do suchych, sterylnych baniek dla przechowywania.

Również przerobimy sok, co pozostał. Nagrzejemy go do wrzenia, ugotujemy kilku minut, rozlejemy po sterylnych bańkach i zawiniemy.

Suszone grusze w syropie w suszarce

Składniki:

  • grusze – 1 kg;
  • cukier – 300-400 g.

Przygotowanie

Dojrzałe, szczelne grusze przemywamy w zimnej wodzie, rozkroimy wpół i pozbywamy się od rdzeni. Nakłuwamy je w kilku miejscach i zawieramy do emaliowanej pojemności, przesypując warstwy cukrem. Zostawiamy pojemność z gruszami i cukrem przy pokojowej temperaturze w przybliżeniu na półtorej doby dla wydzielania soku.

Potem sok zlewamy, nagrzewamy do wrzenia i ujmujemy ogień do bardzo minimalnego. Opuszczamy do otrzymanego syropu gruszkowe połówki i wytrzymujemy w przybliżeniu siedem-dziesięć minut. Płody muszą przesiąknąć syropem i trochę zmięknąć, lecz w owym czasie pozostać trochę wilgotnawymi.

Dalej wyjmujemy połówki grusz na durszlak, dajemy syropowi dobrze ściec, a płodom ochłonąć do ciepłego stanu.

Rozkładamy je na podstawce suszarki i wytrzymujemy przy temperaturze 60 stopni do pożądanej miary suszenia. Średnio na to odchodzi od dwunastu do czternastu godzin. jak zachowywać suszone gruszeLecz wszystko zależy od gatunku i soczystości grusz, a także od ich rozmiaru.

Jak zachowywać suszone grusze?

Suszone grusze, przygotowane według pierwszego przepisu, dosyć długo zachowują się w hermetycznych, sterylnych bańkach w chłodnym miejscu. Potraficie spokojnie korzystać takim robieniem zapasów do następnego urodzaju.

Robienie zapasów według drugiego przepisu jest wybredne i dla trwałego przechowywania wymaga zamrażania, czy pobytu w lodówce, w szczelnie zamkniętej tarze. Chociaż z reguły, długo takie suszone grusze nie leżą i dzięki swojemu świetnemu smakowi bardzo szybko zjadają się.

 
Powiązane artykuły:
Morelowa galareta na zimę
Wśród zwykłych robień zapasów pod postacią konfitury i kompotów, obowiązkowo należy wydzielić czas i owoce dla stworzenia czegokolwiek niezwykłego. Taką ciekawą konserwacją może stać się galareta.
Suszone śliwy w piecyku
W tym artykule podzielimy się ciekawymi ideami, jak rozprawić się z resztami śliwkowego urodzaju. Proponujemy przygotować suszone owoce, przy czym zrobimy je słodkimi i korzennymi.
Morelowy sok z miąższem
Soki – to przepiękny sposób otrzymać dostateczną ilość witamin. Sklepowe napoje są najczęściej odnowione, a toż one praktycznie są daremne, właśnie dlatego najlepiej przygotowywać soki w domowych warunkach.
Morelowy sok na zimę – pożyteczny i smaczny napój
Bardzo prostym robieniem zapasów napoju na zimę można nazwać sok z morel. Proces jego przygotowania jest łatwy nawet dla niedoświadczonych gospodyń. Przygotujemy morelowy sok z użyciem sokowirówki.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty