Suszone grusze – przepis smacznych smakołyków

Suszone grusze są niewyrażalnie smacznymi smakołykami, które przypadną do duszy jak dzieciom, tak i dorosłym. Ich można używać jako deser do herbaty, czy wykorzystać w jakości napełniania dla pieczywa.
Suszone grusze w piecyku
Składniki:
- grusze – 1 kg;
- cukier – 200-350 g.
Przygotowanie
Do suszenia podejdą dowolne dojrzałe, lecz prężne płody. Dobrze przemywamy w zimnej wodzie, wycieramy do sucha, kroimy na cztery cząstki i wyciągamy szypułkę i rdzeń z nasieniem. Zawieramy ćwiartki grusz do emaliowanej pojemności, przesypując każdą warstwę cukrem. Ilość cukru może wahać się zależnie od słodyczy płodów. Z góry umieszczamy wagę i zostawiamy konstrukcję na dziesięć-dwanaście godzin przy pokojowej temperaturze.
Potem zlewamy sok, co wydzielił się, grusze rozkładamy na zasłanym pergaminowym papierem, czy foli i wyznaczamy do zawczasu nagrzanego do 65 stopni piecyka, zostawiwszy drzwiczki trochę uchylonymi. Wytrzymujemy płody do pożądanej miary suszenia i zawieramy do suchych, sterylnych baniek dla przechowywania.
Również przerobimy sok, co pozostał. Nagrzejemy go do wrzenia, ugotujemy kilku minut, rozlejemy po sterylnych bańkach i zawiniemy.
Suszone grusze w syropie w suszarce
Składniki:
- grusze – 1 kg;
- cukier – 300-400 g.
Przygotowanie
Dojrzałe, szczelne grusze przemywamy w zimnej wodzie, rozkroimy wpół i pozbywamy się od rdzeni. Nakłuwamy je w kilku miejscach i zawieramy do emaliowanej pojemności, przesypując warstwy cukrem. Zostawiamy pojemność z gruszami i cukrem przy pokojowej temperaturze w przybliżeniu na półtorej doby dla wydzielania soku.
Potem sok zlewamy, nagrzewamy do wrzenia i ujmujemy ogień do bardzo minimalnego. Opuszczamy do otrzymanego syropu gruszkowe połówki i wytrzymujemy w przybliżeniu siedem-dziesięć minut. Płody muszą przesiąknąć syropem i trochę zmięknąć, lecz w owym czasie pozostać trochę wilgotnawymi.
Dalej wyjmujemy połówki grusz na durszlak, dajemy syropowi dobrze ściec, a płodom ochłonąć do ciepłego stanu.
Rozkładamy je na podstawce suszarki i wytrzymujemy przy temperaturze 60 stopni do pożądanej miary suszenia. Średnio na to odchodzi od dwunastu do czternastu godzin. Lecz wszystko zależy od gatunku i soczystości grusz, a także od ich rozmiaru.
Jak zachowywać suszone grusze?
Suszone grusze, przygotowane według pierwszego przepisu, dosyć długo zachowują się w hermetycznych, sterylnych bańkach w chłodnym miejscu. Potraficie spokojnie korzystać takim robieniem zapasów do następnego urodzaju.
Robienie zapasów według drugiego przepisu jest wybredne i dla trwałego przechowywania wymaga zamrażania, czy pobytu w lodówce, w szczelnie zamkniętej tarze. Chociaż z reguły, długo takie suszone grusze nie leżą i dzięki swojemu świetnemu smakowi bardzo szybko zjadają się.