Suszone pomidory w domowych warunkach

Śródziemnomorska kuchnia jest pełna przepisów potraw, uzupełnionych suszonymi pomidorami, bez których dania tracą należny smak. U nas takie robienie zapasów jest za drogie i niewiele osób może pozwolić sobie nabyć takie smakołyki. Lecz jego całkiem można zaopatrzyć się samodzielnie w domowych warunkach. Przy czym koszt własny suszonych pomidorów wychodzi mizernym, zwłaszcza jeśli porównywać jego z sumą na cenniku do analogicznego towaru w sklepie.
Jak zrobić suszone pomidory w oleju na zimę w piecyku?
Składniki:
- pomidory dojrzałe – w przybliżeniu 1,2-1,6 kg;
- mieszanka pieprzów – 2 szczypty;
- kamienna duża sól;
- świeży czy suszony rozmaryn;
- oregano – według smaku;
- czosnkowe ząbki – 2-3 szt lub według smaku;
- bez aromatu olej roślinny, czy oliwny Extra Virgin.
Przygotowanie
Dla suszenia należy wybierać drobne pomidory mięsistych, niesoczystych gatunków. Spłukujemy płody pod bieżącą wodą, wycieramy do sucha i kroimy najpierw wpół. Wyciągamy dalej nasienie z wewnętrznym wilgotnym miąższem, a połówki co pozostały kroimy jeszcze na dwie części. Otrzymane ćwierci wykładamy na kraty, zawczasu zasławszy go kuponem pergaminowego papieru. Solimy robienia zapasów pomidorów dużą solą i posypujemy z lekka mieszanką pieprzów. Jeśli pomidory są dosyć kwaśne, to można dodatkowo posypać trochę cukrem. Na każdy kawałek kapniemy dodatkowo po kilka kropli oleju roślinnego.
Przygotowawczy etap jest dokonany, czas przystępować bezpośrednio do suszenia. W tym wypadku będziemy wykorzystywały dla tego piecyk. Nagrzewamy do 70 stopni i rozlokowujemy na średnim poziomie deko z naszymi robieniami zapasów. Podczas całego procesu suszenia drzwiczki piecyka powinny być trochę uchylone, żeby cała wilgoć po wyparowaniu mogła bez przeszkód od razu wychodzić.
Cykl suszenia może zająć zależnie od rozmiarów płodów i możliwości piecyka od pięciu do ośmiu godzin. Gotowe pomidory muszą dobrze giąć się, lecz nie wydzielać soku przy przegubie. Śledzimy również za tym, żeby ich nie przesuszać, inaczej w zamian smacznego suszonego produktu otrzymamy suszone łamliwe skórki. Po pięciu godzinach przygotowania przeglądamy robienia zapasów. Być może niektóre egzemplarze już są gotowe, w takim razie wyciągamy z piecyka, zostawiwszy drugie w niej jeszcze na pewien czas.
Suszone pomidory można zrobić i w suszarce, rozmieściwszy je na podstawce urządzenia i zostawiwszy do otrzymania pożądanej miary suszenia. Aż pomidory suszą się, przygotujemy ingredienty dla późniejszego ich robienia zapasów. Oczyszczamy i kroimy cienkimi taflami czosnkowe ząbki, a także jeśli będzie wykorzystywał się świeży rozmaryn rozbieramy go na igiełki.
Na dno suchej i sterylnej bańki kładziemy trochę rozmarynu, oregano i czosnku, a potem wykładamy suszone pomidory, dodając w trakcie jeszcze czosnkowych cząstek i aromatycznych traw. Teraz słonecznikowy olej bez aromatu czy oliwę nagrzewamy trochę do temperatury w przybliżeniu pięćdziesiąt-sześćdziesiąt stopni i wylewamy go do pojemności z pomidorami, przyciskając robienia zapasów widełkami i wypuszczając bąbelki powietrza. Wszystkie pomidory powinny być utajone olejem, toż nie trzeba zawierać ich pod zawiązywanie, a lepiej wypełnić bańkę do góry.
Suszone pomidory w kuchence mikrofalowej
O wiele szybciej można przygotować suszone pomidory w kuchence mikrofalowej. Dlatego przygotowujemy płody również jak i w poprzednim wypadku, wykładamy na potrawę, odpowiednia dla użycia w piecyku, przyprawiamy solą, przyprawami i olejem i umieszczamy do urządzenia przy maksymalnej potędze na pięć minut.
Po sygnale dajemy postać pomidorom w piecu jeszcze dziesięć minut, potem zlewamy do naczynia z potrawy sok z olejem, a pomidory wracamy do urządzenia i włączamy timer jeszcze na dwie-trzy minuty. Po tym wykładamy gotowe suszone pomidory do naczynia z sokiem i olejem, tłumacząc czosnkiem i suchymi trawami, dolewamy olej, żeby ono w całości pokryło pomidory i zostawiamy robienie zapasów minimum na dwanaście godzin nalegać się.