Suszone śliwki w domowych warunkach

suszone śliwki w domowych warunkach

Suszone śliwki są jednym z głównych ingredientów dla przygotowania aromatycznego kompotu z suszu i może stać się pożytecznym przegryzaniem dla wszystko tych, kto bardzo lubi słodycze, lecz stara się poskromić swoje przyzwyczajenia w okresie walki ze zbędną wagą. Poza tym suszona śliwa składa przepiękną kompanię dowolnemu mięsu przy faszerowaniu i gaszeniu.

Warto być przygotowaną do tego, że suszone śliwki przygotowane własnymi rękami w domowych warunkach nie są podobne do swojego sklepowego analogu: same płody będą wyraźnie suche i matowe, a słodycz zamieni się kwaskiem.

Suszone śliwki w domowych warunkach – przepis

Jeśli już w końcu lata zrozumieliście, że jedną konfiturą i sosami z całym urodzajem śliwy nie sprawić się, spróbujcie puścić do przebiegu alternatywną metodę robienia zapasów płodów – suszenie. Wysuszać śliwy własnoręcznie jest nieprawdopodobnie prosto, lecz ponieważ ten proces zajmuje dużo czasu, przygotowywać parę-trójkę kilogram w ten sposób po prosto nie ma sensu.

Przed tym jak przygotować suszone śliwki w domowych warunkach przebierajcie zebrane płody, pozbyjcie się szypułek, listków i innego śmiecia, opłuczcie śliwy i przystępujcie do blanszowania. Blanszować śliwy należy po to, żeby skrócić czas suszenia. Z tym celem płody opadają do wrzącego sodowego rozczynu dosłownie na pół minuty. Rozczyn przygotowuje się z rozliczenia: 10 g sody na litr wody, objętość płynu wyznaczajcie wychodząc z ilości istniejących płodów – woda musi w całości pokrywać je.

Po krótkotrwałym blanszowaniu śliwy pokryją się drobną bielawą siateczką. Powtórnie opłuczcie je, dajcie obeschnąć i deprawujcie na deskę. Pierwsze 3-4 godziny śliwy suszą przy temperaturze 55-60 stopni, potem je mieszają, ostudzają i znów wracają do piecyka, teraz już rozgrzany do 70 stopni. Jeszcze para godzin i półgotowe suszone śliwki powtórnie mieszają, chłodzą i umieszczają na finałowe suszenie już przy 90 stopniach na 5 godzin. Na tym przygotowanie suszonych śliwek w domowych warunkach zakończa się.

Płody już są gotowe, ich można ostudzać i rozmieszczać na przechowywanie. Jeśli chcecie, żeby domowe robienie zapasów miało świetną powierzchnię, to wytrwacie suszone śliwki przy 120 stopniach najwyżej 15-20 minut. Cukier ze śliwy wystąpi na powierzchnię i zrobi powierzchnię lakierową.

W wyniku wychodzą szczelne, kwaskowate suszone śliwki, idealnie odpowiednie dla przygotowania napojów, sosów i dodania do mięsiw. Wszystkimi ulubione wędzone suszone śliwki w domowych warunkach przygotować praktycznie niemożliwie. Rzecz w tym, że sekret tych miękkich, mięsistych i aromatycznych smakołyków tai się w hojnej obróbce chemicznymi rozczynami na produkcji. W domu konieczną wędzoną można dodać za pomocą płynnego dymu, jeśli w tym jest ostra konieczność, lecz uwzględniajcie, że skład płynnego dymu również jest niebezpieczny dla zdrowia.

Jak zachowywać suszone śliwki w domowych warunkach?

Suszone śliwki zrobione w domowych warunkach są bardziej suche niż kupione, a toż i zachowywać się może dłużej. Wysuszone płody można jak zachowywać suszone śliwki w domowych warunkachzachowywać w zwyczajnej tarze ze szkła, czy plastyku z przykrywką, co szczelnie zamyka się. Rozmieszczają robienia zapasów w chłodnym i ciemnym miejscu. Spoistą zamianą bańkom i butelkom może stanąć płócienny ,czy papierowy woreczek, lecz przechowywanie w takim wyglądzie jest dopuszczalne jeżeli w pomieszczeniu nie ma robactw-szkodników.

W wilgotnych i ciepłych pomieszczeniach suszone śliwki zaczynają szybko pleśnieć, lecz zachować świeżość można, jeśli rozmieścić płody w kontenerze, czy pakiecie z zamykaczem, a potem postawić do lodówki. Co tydzień sprawdzajcie wilgoć w tarze i przy konieczności podsuszajcie suszone śliwki.

 
Powiązane artykuły:
Dyniowy sok z pomarańczami na zimę
Wśród różnorodności potraw musi znaleźć się czas dla robienia zapasów. Ugotować zwyczajny sok sprawa nie chytra, lecz proponujemy urozmaicać przepis tego witaminowego napoju i dodamy do składu pomarańcze.
Suszone śliwy w domowych warunkach – przepiękne dopełnienie do potraw
Wśród owocowych robień zapasów na zimę szczególne miejsce zajmują różne suszone płody. Toż jeśli zebrał się urodzaj śliw, to należy zrobić zakąskę, którą nadal można urozmaicać dowolną sałatę, mięsiwo, czy pieczywo.
Morelowy sok na zimę w domowych warunkach
Najlepszy wariant przygotować duży urodzaj morel – to ugotować z nich sok. Proponujemy kilka sposobów robienia zapasów tego dziwnego napoju na zimę. Opowiemy jak zrobić sok bardzo prostym sposobem.
Morelowy sok na zimę – pożyteczny i smaczny napój
Bardzo prostym robieniem zapasów napoju na zimę można nazwać sok z morel. Proces jego przygotowania jest łatwy nawet dla niedoświadczonych gospodyń. Przygotujemy morelowy sok z użyciem sokowirówki.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty