Suszone śliwki w domowych warunkach

Suszone śliwki są jednym z głównych ingredientów dla przygotowania aromatycznego kompotu z suszu i może stać się pożytecznym przegryzaniem dla wszystko tych, kto bardzo lubi słodycze, lecz stara się poskromić swoje przyzwyczajenia w okresie walki ze zbędną wagą. Poza tym suszona śliwa składa przepiękną kompanię dowolnemu mięsu przy faszerowaniu i gaszeniu.
Warto być przygotowaną do tego, że suszone śliwki przygotowane własnymi rękami w domowych warunkach nie są podobne do swojego sklepowego analogu: same płody będą wyraźnie suche i matowe, a słodycz zamieni się kwaskiem.
Suszone śliwki w domowych warunkach – przepis
Jeśli już w końcu lata zrozumieliście, że jedną konfiturą i sosami z całym urodzajem śliwy nie sprawić się, spróbujcie puścić do przebiegu alternatywną metodę robienia zapasów płodów – suszenie. Wysuszać śliwy własnoręcznie jest nieprawdopodobnie prosto, lecz ponieważ ten proces zajmuje dużo czasu, przygotowywać parę-trójkę kilogram w ten sposób po prosto nie ma sensu.
Przed tym jak przygotować suszone śliwki w domowych warunkach przebierajcie zebrane płody, pozbyjcie się szypułek, listków i innego śmiecia, opłuczcie śliwy i przystępujcie do blanszowania. Blanszować śliwy należy po to, żeby skrócić czas suszenia. Z tym celem płody opadają do wrzącego sodowego rozczynu dosłownie na pół minuty. Rozczyn przygotowuje się z rozliczenia: 10 g sody na litr wody, objętość płynu wyznaczajcie wychodząc z ilości istniejących płodów – woda musi w całości pokrywać je.
Po krótkotrwałym blanszowaniu śliwy pokryją się drobną bielawą siateczką. Powtórnie opłuczcie je, dajcie obeschnąć i deprawujcie na deskę. Pierwsze 3-4 godziny śliwy suszą przy temperaturze 55-60 stopni, potem je mieszają, ostudzają i znów wracają do piecyka, teraz już rozgrzany do 70 stopni. Jeszcze para godzin i półgotowe suszone śliwki powtórnie mieszają, chłodzą i umieszczają na finałowe suszenie już przy 90 stopniach na 5 godzin. Na tym przygotowanie suszonych śliwek w domowych warunkach zakończa się.
Płody już są gotowe, ich można ostudzać i rozmieszczać na przechowywanie. Jeśli chcecie, żeby domowe robienie zapasów miało świetną powierzchnię, to wytrwacie suszone śliwki przy 120 stopniach najwyżej 15-20 minut. Cukier ze śliwy wystąpi na powierzchnię i zrobi powierzchnię lakierową.
W wyniku wychodzą szczelne, kwaskowate suszone śliwki, idealnie odpowiednie dla przygotowania napojów, sosów i dodania do mięsiw. Wszystkimi ulubione wędzone suszone śliwki w domowych warunkach przygotować praktycznie niemożliwie. Rzecz w tym, że sekret tych miękkich, mięsistych i aromatycznych smakołyków tai się w hojnej obróbce chemicznymi rozczynami na produkcji. W domu konieczną wędzoną można dodać za pomocą płynnego dymu, jeśli w tym jest ostra konieczność, lecz uwzględniajcie, że skład płynnego dymu również jest niebezpieczny dla zdrowia.
Jak zachowywać suszone śliwki w domowych warunkach?
Suszone śliwki zrobione w domowych warunkach są bardziej suche niż kupione, a toż i zachowywać się może dłużej. Wysuszone płody można zachowywać w zwyczajnej tarze ze szkła, czy plastyku z przykrywką, co szczelnie zamyka się. Rozmieszczają robienia zapasów w chłodnym i ciemnym miejscu. Spoistą zamianą bańkom i butelkom może stanąć płócienny ,czy papierowy woreczek, lecz przechowywanie w takim wyglądzie jest dopuszczalne jeżeli w pomieszczeniu nie ma robactw-szkodników.
W wilgotnych i ciepłych pomieszczeniach suszone śliwki zaczynają szybko pleśnieć, lecz zachować świeżość można, jeśli rozmieścić płody w kontenerze, czy pakiecie z zamykaczem, a potem postawić do lodówki. Co tydzień sprawdzajcie wilgoć w tarze i przy konieczności podsuszajcie suszone śliwki.