Suszone śliwy w domowych warunkach – przepiękne dopełnienie do potraw
Proponujemy przepisy przygotowania suszonych śliw w domowych warunkach na zimę. Zależnie od potrzeb potraficie zrobić przepiękną korzenną zakąskę dla kanapek, czy przepiękne dopełnienie do herbaty, dokładkę do pieczywa, do kasz, czy innych potraw.
Śliwa suszona w piecyku – przepis na zimę
Składniki:
- duże śliwy gatunku "węgierka" – 3 kg;
- rozmaryn świeży – 2-3 gałązki;
- bazylia suszona, rozmaryn i oregano – według smaku;
- płynny miód – 50 g;
- czosnek – 2 główki;
- rafinowany olej roślinny, czy oliwny Extra Virgin.
Przygotowanie
Dla suszenia podejdą duże, mięsiste śliwy. Płody powinny być dojrzałe i w owym czasie dosyć prężnymi i nie zawierać wgnieceń. Odebrany jakościowy surowiec rzetelnie przemywamy zimną wodą i obowiązkowo suszymy, rozesławszy na pewny czas na ręczniku, czy otarłszy do sucha. Dalej rozkroimy śliwy wzdłuż na dwie połówki i wyciągamy kostki.
Deko zaścielamy papierem dla pieczywa, czy folią i rozmieszczamy na nim śliwkowe połówki szczelnie jeden do jednego. W oddzielnej misce mieszamy roślinną rafinowaną oliwę i miód i polewamy po trochę śliwy. Również przysypujemy ich z lekka morską solą, przyprawiamy suszonymi bazylią, oregano i rozmarynem.
Zakładamy deko z korzennymi śliwkowymi płodami do zawczasu nagrzanego do 110-120 stopni piecyka, trochę odkrywamy drzwiczki dla wyjścia wilgoci i suszymy śliwy w ciągu pięciu godzin. Czas konieczny dla osiągnięcia pożądanego wyniku może różnić się od oświadczonego zależnie od miary soczystej surowca. Żeby nie uronić potrzebnego momentu i nie przekształcić robienie zapasów na suszone skórki, zaczynamy kontrolować proces po trzech godzinach suszenia.
Tymczasem oczyszczamy czosnek i szatkujemy ząbki taflami, gałęzi rozmarynu rozbieramy na igły. Na dno zawczasu wysterylizowanej bańki nalewamy trochę roślinnej rafinowanej oliwy, rzucamy kilka plasterków czosnku i świeżych igiełek rozmarynu.
Po osiągnięciu pożądanej miary suszenia zawieramy śliwkowe połówki do przygotowanej bańki, dyżurując warstwy z czosnkiem i rozmarynem, zalewamy z lekka nagrzanym olejem tak, by między warstwami nie pozostało bąbelków powietrza i zamykamy przykrywką. Po oziębieniu wyznaczamy pojemność z robieniem zapasów do chłodnego miejsca dla przechowywania. Przez tydzień śliwy przesiąkną aromatami przypraw i będą w całości przygotowane do użytku.
Ten przepis można trochę zmodyfikować i pokłaść po płycie czosnku do każdej połówki śliw przed suszeniem, a do bańki dodać trochę jego cząstek tylko na dno.
Słodkie suszone śliwy w domowych warunkach
Składniki:
- śliwy;
- cukier.
Przygotowanie
Odebrane dla suszenia duże mięsiste śliwy dobrze myjemy i suszymy. Potem pozbawiamy płody od kostek, zawieramy do emaliowanej pojemności i przesypujemy cukrem. Jego ilość wyznaczamy zależnie od słodyczy samych płodów. Średnio do tego będzie potrzebne od czterystu do osiemset gram cukru na jeden kilogram już oczyszczonego surowca.
W przybliżeniu przez trzydzieści godzin, kiedy śliwy oddadzą maksimum soku, zlewamy jego do oddzielnej pojemności, a połówki płodów zalewamy cukrowym syropem. Na jeden kilogram zlewanie, odmierzone po oddziale soku, bierzemy 250 ml wody i 300 gram cukru i nagrzewamy syrop do wrzenia.
Wytrzymujemy śliwy w syropie w ciągu dziesięciu minut, a potem dajemy ściec i deprawujemy na deko, zasłoniwszy jego zawczasu pergaminowym papierem. Suszymy płody w kilka etapów po jednej godzinie do pożądanej miary miękkości. Temperatura w dętej szafie najpierw powinna być na poziomie 85 stopni, a przy późniejszych cyklach – 75 stopni. Każdorazowo dajemy śliwom w całości ochłonąć, sprawdzamy miarę gotowości i po potrzebie suszymy jeszcze jeden raz. Piecyk powinien być trochę uchylony.
Po gotowości wyznaczamy suszone śliwy do sterylnych słoików, zamykamy przykrywkami i rozmieszczamy w chłodnym miejscu dla przechowywania.