Suszone śliwy w piecyku

suszone śliwy w piecyku

U was jeszcze pozostało bez pracy kilka kilogramów dojrzałych śliw? Wtedy rekomendujemy wam koniecznie przygotować z nich uniwersalną i bardzo oryginalną zakąskę, która przypadnie akurat do dowolnego stołu, jak do świąt, tak i w dni powszednie. A jej słodki wariant stanie się lepszym napełnieniem dla pieczywa, serników i innych deserów. Minimum kosztów i trochę czasu na przygotowanie płodów latem i smacznego, pożytecznego robienia zapasów będzie cieszyło was swoim świetnym smakiem w zimie, wnosząc różnorodność i przygnębiając chandrę.

Korzenne suszone śliwy – przepis w piecyku na zimę

Składniki:

  • śliwy duże – 1,5 kg;
  • rozmaryn świeży – 2-3 gałąź;
  • tymianek i bazylik suszonych – według smaku;
  • miód płynny – 25 g;
  • czosnek – 5-6 ząbków;
  • rafinowany olej roślinny, czy oliwny Extra Virgin – 125 ml.

Przygotowanie

Dla suszenia podejdą dojrzałe i prężne śliwy bez wgnieceń i obrażeń. Przemywamy porządnie płody w zimnej wodzie, suszymy, czy wycieramy do sucha, kroimy wpół i wyciągamy kostki. Można połówki rozdzielić na ćwierci, wtedy czas suszenia będzie trochę skracał się.

Zawieramy połówki, czy ćwiartki śliw na deko, zawczasu zasłoniwszy folią, przyprószamy trochę morską solą i polewamy mieszanką miodu i oliwy. Rozmaryn jest świeży, drobno go kroimy ostrym nożem, mieszamy z suszonym bazylikiem i oregano i przysypałyśmy śmietanką. Wszystkie suche, czy świeże trawy są współwymienne, jeśli nie ma świeżego rozmarynu można wziąć suszony i przeciwnie zamienić suszony bazylik i oregano na świeżą, drobno pokrojoną trawę.

Rozlokowujemy deko do nagrzanego do 120 stopni piecyka, drzwiczki zostawiamy trochę uchylone i wytrzymujemy zlania do pożądanej miary suszenia. W przybliżeniu będzie potrzebne od trzech do pięciu godzin.

Po gotowości zawieramy suszone śliwy do sterylnej bańki, dyżurując z czosnkiem, zawczasu oczyściwszy go i pokroiwszy na kółka oraz suchymi, czy świeżymi korzennymi trawami. Nagrzewamy roślinną rafinowaną oliwę, nie udowadniając do wrzenia i zalewamy nim suszone śliwy. Korkujemy przykrywkę, ostudzamy robienie zapasów i umieszczamy do chłodnego miejsca dla przechowania.

Suszone słodkie śliwy w piecyku na zimę

Składniki:

  • śliwy duże – 2 kg;
  • cukier – 0,4 kg.

Przygotowanie

Idealnym wariantem dla suszenia będą duże mięsiste śliwy gatunku "węgierka", które należy zawczasu dobrze wyszorować.

Rozkroimy płody wpół, wyciągamy kostki i zawieramy do emaliowanej pojemności, trochę przesypując cukrem. Z góry umieszczamy na śliwy wagę i stawiamy do chłodnego miejsca na kilka godzin dla oddziału soku.

Potem sok zlewamy, wyjmujemy śliwy na durszlak, żeby ściekł zbędny płyn, a potem rozmieszczamy na zasłanym pergaminowym papierem miejscu. Wyznaczamy płody do nagrzanego do sześćdziesiąt pięciu stopni piecyka, trochę otworzywszy drzwiczki. Wytrzymujemy śliwy do pożądanej miary suszenia. Ważne nie przetrzymać ich w piecyku, żeby uniknąć otrzymania po prostu suchych skórek. Idealna suszona śliwa przy korzenne suszone śliwy w piecykuściskaniu nie wydziela soku, lecz zostaje giętką.

Po gotowości składamy śliwy do przygotowanej zawczasu sterylnej bańki, zamykamy przykrywkami i wyznaczamy do chłodnego miejsca dla przechowywania.

Zlewamy przedtem śliwkowy sok też można zaopatrzyć się na zimę i wykorzystać potem dla przygotowania kompotów, kisielów, syropów i innych potraw. Dlatego podgrzewamy go do wrzenia, gotujemy pięć minut, gorącym zalewamy do sterylnych baniek i wtaczamy przykrywką. Tradycyjnie stawiamy sok na sterylizacje pod ciepłą kołdrę do oziębienia i sprzątamy na przechowywanie do innych robień zapasów.

 
Powiązane artykuły:
Morelowy sok z miąższem
Soki – to przepiękny sposób otrzymać dostateczną ilość witamin. Sklepowe napoje są najczęściej odnowione, a toż one praktycznie są daremne, właśnie dlatego najlepiej przygotowywać soki w domowych warunkach.
Morelowa galareta na zimę
Wśród zwykłych robień zapasów pod postacią konfitury i kompotów, obowiązkowo należy wydzielić czas i owoce dla stworzenia czegokolwiek niezwykłego. Taką ciekawą konserwacją może stać się galareta.
Suszone grusze – przepis smacznych smakołyków
Nieprawdopodobnie smaczne smakołyki – suszone grusze. One pięknie uzupełnią dowolny deser, nadając mu pikantną, aromatyczną nutkę. Można je jeść do herbaty, w zamian cukierków, co będzie o wiele pożyteczniejsze.
Morelowy sok na zimę – pożyteczny i smaczny napój
Bardzo prostym robieniem zapasów napoju na zimę można nazwać sok z morel. Proces jego przygotowania jest łatwy nawet dla niedoświadczonych gospodyń. Przygotujemy morelowy sok z użyciem sokowirówki.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty