Święty Mikołaj z masy solnej – świąteczne warsztaty artystyczne

Już nie za górami wspaniałe święto Bożego Narodzenia. Czekają na niego nie tylko dzieci, ale i dorośli. Ale jak wspaniale będzie wyglądać twój pokój, zwłaszcza jeśli ozdoby dla niego będą wykonane własnymi rękami.
Czy zastanawiałaś się kiedyś nad tym, aby w przeddzień świąt zrobić Mikołaja własnymi rękami? Jeśli nie, to warto zastanowić się nad tym, tym bardziej, że to nie jest trudne, zwłaszcza jeśli masz w domu małych pomocników.
Zrobić Mikołaja własnymi rękami można z różnych materiałów: papieru, filcu, gliny, plasteliny. A my proponujemy zrobić Mikołaja z masy solnej.
Masa solna do wykonania MikołajaAby zrobić naszego Mikołaja z masy solnej, trzeba na początku zamieszać samą masę. I zrobić to wcale nie trudno. Przepisów na masę solną jest dużo. Wybraliśmy dla was najbardziej popularne i praktyczne z nich. Przepisy umieszczamy w rankingu popularności:
- Przepis nr 1: mąka 200 g, sól 200 g, woda, skrobia ziemniaczana 100 g. Ilość wody w masie zależy od rodzaju mąki. Masa jest gotowa, kiedy przestanie przyklejać się do rąk, ale nie powinna być zbyt sztywna i twarda, aby nie pękała.
- Przepis nr 2: mąka 200 g, sól 100 g, 2 łyżeczki kleju do tapet, woda.
- Przepis nr 3: mąka 200 g, sól 200 g, 1 łyżka oleju roślinnego, woda. Soli do masy najlepiej użyć drobnej, aby faktura masy nie była bardzo twarda.
- Przepis nr 4 (najprostszy): mąka pszenna 200 g, sól 200 g, woda.
Proponujemy państwu warsztaty tworzenia ozdoby o płaskiej konstrukcji z masy solnej. Można go zrobić małym i rozdawać w formie upominków świątecznych lub dużym, aby udekorować sylwestrowe mieszkanie. Przygotuj masę niekolorową, a także czerwoną i różową. Pokolorować można za pomocą barwników spożywczych lub dowolnych płynnych barwników.
Przystępujemy do pracy:
- Na posypanym mąką blacie pokolorowaną masę plastyczną rozwałkuj na placki grubości 6 mm.
- Wytnij głowę dla przyszłego Mikołaja.
- Rozwałkuj cieniutki wałek i zrób kontur twarzy Mikołaja.
- Rozwałkuj masę czerwonego koloru grubości 3-4 mm i wytnij czapkę.
- Do czapki przylep lamówkę i pompon (miejsca połączenia należy zwilżyć wodą).
- Z różowej masy zrób dwie małe kulki i przymocuj policzki.
- Rozwałkuj malutkie kulki z czerwonej masy i zrób nos.
- Oczy można narysować, można zlepić z czarnej masy, a można wstawić oczy z rodzynek – to zależy od twojej wyobraźni.
- Pozostało zrobić brodę i wąsy. Należy rozwałkować bardzo cieniutkie wałki i pociąć je, a potem przymocować w odpowiednich miejscach. Można to zrobić przy pomocy wyciskarki do czosnku (wycisnąć ciasto przez wyciskarkę).
To wszystko – Mikołaj prawie gotowy, pozostało go tylko wysuszyć. Można wysuszyć na świeżym powietrzu (w zależności od grubości suszenie trwa do dwóch tygodni), a jeśli czasu jest mało – w piekarniku w temperaturze 50 stopni ozdoba wysycha w ciągu 1 godziny.
