Sypka i bardzo delikatna kasza w parowarze

kasza w parowarze

Po co gotować kasze w parowarze? Istnieją wiekami sprawdzone sposoby przygotowania kasz, które dają świetne wyniki. Lecz parowar pozwala zrobić szczególne, oryginalne kasze, co różnią się od tradycyjnych. Czym, spytacie? Po pierwsze w parowarze kasza wyjdzie więcej sypką i delikatną. Druga przewaga polega na tym, że parowar maksymalnie zachowuje wszystkie pożyteczne właściwości grysiku. Rozpatrzmy z wami niektóre ciekawe i proste przepisy przygotowania kasz w parowarze.

Ryżowa kasza w parowarze

Składniki:

  • ryżowy grysik – 1 st.;
  • rodzynki, czy suszona morela – 0,5 st.;
  • mleko – 3 st.;
  • cukier – 1 st. łyżka;
  • masło – 2 st. łyżki;
  • sól – według smaku.

Przygotowanie

Jak przygotować ryż w parowarze już wiemy, a toż teraz porozmawiamy o tym, jak przygotować ryżową kaszę w parowarze. Grysik porządnie przemywamy pod zimną wodą kilka razy, żeby znikł cały biały osad. Potem myjemy porządnie susze i zalewamy je na 15 minut ciepłą wodą. Formę parowaru smarujemy z lekka olejem, wykładamy na dno przemyty ryż, dodajemy suszoną morelę, rodzynki i zalewamy wszystko mlekiem. Kładziemy według smaku cukier, trochę solimy i porządnie mieszamy. Przygotowujemy ryżową kaszę na parze w przybliżeniu w ciągu 45 minut, okresowo mieszając. Na samym końcu dodajemy trochę masła i rozkładamy. I tyle, pożyteczna, mleczna, ryżowa kasza w parowarze jest gotowa!

Manna kasza w parowarze

Manna kasza przygotowana w parowarze wychodzi bardzo smaczną i świetną, jak i dowolna druga kasza, przecież ona w całości zachowuje wszystkie pożyteczne witaminy i mikroelementy, konieczne ludzkiemu organizmowi. Chociaż manna kasza na płycie przygotowuje się o wiele szybciej, lecz zrobiona w parowarze wychodzi prosto nienaganna, absolutnie bez grudek i całkiem nie przypala się.

Składniki:

  • mleko – 200 ml;
  • woda – 100 ml;
  • manna – 8 łyżek;
  • sól, cukier – według smaku.

Przygotowanie

Do pojemności dla przygotowania wlewamy mleko i rozcieńczamy wodą. Potem wsypujemy cichaczem mannę, kładziemy sól, cukier według smaku, zamykamy przykrywką na 30 minutsypka kasza w parowarze i wstawiamy reżim "Kasza". Po wyczekaniu czasu kładziemy trochę masła i podajemy mleczną kaszę z parowaru do stołu.

Kukurydziana kasza w parowarze

Składniki:

  • kukurydziany grysik – 200 g;
  • gotowana woda – 300 ml;
  • sól – według smaku.

Przygotowanie

Kukurydziany grysik wsypujemy do pojemności parowaru i przemywamy trochę wodą. Dalej podgrzewamy 300 ml wody i zalewamy kukurydziany grysik stromym wrzątkiem. Solimy według smaku i mieszamy. Przygotowujemy kaszę w przybliżeniu w ciągu 35 minut. A jeszcze można przygotować przepiękną owsianą kaszę w parowarze, lecz to już trochę inna historia.

 
Powiązane artykuły:
Soczyste domowe kotlety w parowarze
Kotlety w parowarze przygotowują się bez zbędnego tłuszczu, co czyni ich pożytecznymi, polepsza ich smakowe jakości i przyswajalność. Parowe kotlety z ryby i mięsa urozmaicają jak dziecięcy, tak i dietetyczny jadłospis.
Smaczne i sytne kołduny w parowarze
Kołduny można smażyć, gotować, albo nawet zapiekać w piecyku, lecz najwygodniej przygotowywać kołduny na parze, przecież one wychodzą delikatnymi, jak i ugotowane, lecz przy przygotowaniu nie rozpadają się.
Kalafior w parowarze – niespodziewana smakowa różnorodność na talerzu
Kalafior – pożyteczne warzywo, chociaż i nie ma szczególnych smakowych jakości. I dziś proponujemy przygotować go w parowarze – pożytecznym kuchennym urządzeniu. Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów tej prostej potrawy.
Jak przygotować miękki i sypki pilaw w parowarze?
Pilaw – to dziwna potrawa azjatyckiej kuchni, w prawidłowym przygotowywaniu którego jest pewna chytrość. I dziś opowiemy o tym, jak go prosto ugotować z użyciem kuchennej pomocnicy – parowaru. Czytamy i stwarzamy świetną potrawę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty