Syrop do nasączania biszkoptów
Biszkopt – jeden z najdelikatniejszych, lekkich i miękkich pieczonych deserów, przygotowanych z mąki. Miękkie, sumiaste biszkoptowe placki – przepiękna podstawa dla różnych deserów z kremem, powidłami, dżemem i nawet owocami. Ich nie przyjęto kroić na kilka części, toteż żeby zrobić tort soczystym i delikatniejszym, wszystkie placki przed nasmarowaniem kremem, dokładnie nasączają specjalnym syropem. Zazwyczaj wybór takiego składnika, zależy od samego tortu i waszych smakowych upodobań. Dlatego proponujemy waszej uwadze, kilka uniwersalnych przepisów przygotowania syropu do nasączania biszkoptu, żebyście dobrali dla siebie najbardziej optymalny.
Syrop do nasączania biszkoptów z koniakiem
Składniki:
- wiśniowa konfitura - 4 st. łyżki;
- woda - 200 ml;
- koniak - 30 ml;
- cukier - 3 st. łyżki.
Przygotowanie
Jak przygotować syrop do nasączania biszkoptu? Najpierw nalewamy do rondelka wodę, dodajemy syrop z wiśniowej konfitury i rzetelnie mieszamy. Potem wsypujemy według smaku cukier i wlewamy trochę koniaku. Stawiamy rondelek na średni ogień i doprowadzamy naszą mieszankę do wrzenia. Gotujemy w ciągu 3 minut stale mieszając, żeby cukier nie przyległ do dna. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż nasz wiśniowo-koniakowy syrop do nasączania biszkoptu ostygnie! Teraz przygotowanie tortu można doprowadzić do końca.
Kawowy syrop do nasączania biszkoptów
- woda - 1 st.;
- koniak - 1 st. łyżka;
- mielona kawa - 2 st. łyżki;
- cukier - według smaku.
Przygotowanie
Wsypujemy do rondelka cukier i zalewamy go wodą. Stawiamy na płytę i ogrzewamy dopóki on się cały nie rozpuści. Potem syrop cukrowy doprowadzamy do wrzenia i ostudzamy. W drugim rondelku przygotowujemy kawę, potem przecedzamy ją i razem z koniakiem wlewamy do cukrowego syropu. Wszystko porządnie mieszamy i chłodzimy. Kawowy syrop do nasączania biszkoptu jest gotowy!
Czekoladowy syrop do nasączania biszkoptu
Składniki:
- masło - 100 g;
- proszek kakao - 1 st. łyżka;
- mleko skondensowane - 100 g.
Przygotowanie
Ten syrop przygotowujemy na wodnej kąpieli. Dlatego bierzemy duży rondel, nalewamy wodę i stawiamy na silny ogień. Do środka wkładamy mniejszy rondelek, w którym będzie się przygotowywał czekoladowy syrop. Masło kroimy na niewielkie kawałeczki, żeby się szybciej roztopiło i wkładamy do rondelka. Dodajemy kakao i mleko skondensowane. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż wyjdzie jednorodna czekoladowa masa. Biszkopt koniecznie nasączać gorącym syropem, placek wyjdzie soczystszy.
Mleczny syrop do nasączania biszkoptu
składniki:
- woda - 3 st.;
- wanilia - według smaku;
- mleko skondensowane - 150 ml.
Przygotowanie
Wlewamy mleko skondensowane do miski i zalewamy wrzątkiem. dokładnie mieszamy i dodajemy według smaku wanilię. Dajemy syropowi porządnie ochłonąć i gęsto nasączamy biszkoptowe placki.
Syrop do nasączania biszkoptów z winem
Składniki:
- cukier - 250 g;
- woda - 250 ml;
- wino czerwone - 2 st. łyżki;
- wanilina, cytrynowy sok - według smaku.
Przygotowanie
Nalewamy wodę do rondla i stawiamy na ogień. Kiedy woda zakipi, wsypujemy cukier i czekamy do jego pełnego rozpuszczenia. Doprowadzamy cukrowy syrop do wrzenia, dodajemy wanilinę, wino i cytrynowy sok. Gotowy syrop chłodzimy i nasączamy biszkopt.
Porzeczkowy syrop do nasączania biszkoptu
Składniki:
- syrop z porzeczki - 0,5 st.;
- cukier - 2 st. łyżki;
- woda - 1 st.
Przygotowanie
Przygotowanie tego syropu jest standardowe. Nalewamy wodę do rondla, stawiamy na ogień i czekamy, aż zakipi. Potem cukrujemy i dodajemy porzeczkowy syrop, mieszamy i gotujemy dopóki cukier się nie rozpuści. Syrop do nasączania biszkoptów jest gotowy!