Syrop do nasączania biszkoptów

syrop do nasączania biszkoptów

Biszkopt – jeden z najdelikatniejszych, lekkich i miękkich pieczonych deserów, przygotowanych z mąki. Miękkie, sumiaste biszkoptowe placki – przepiękna podstawa dla różnych deserów z kremem, powidłami, dżemem i nawet owocami. Ich nie przyjęto kroić na kilka części, toteż żeby zrobić tort soczystym i delikatniejszym, wszystkie placki przed nasmarowaniem kremem, dokładnie nasączają specjalnym syropem. Zazwyczaj wybór takiego składnika, zależy od samego tortu i waszych smakowych upodobań. Dlatego proponujemy waszej uwadze, kilka uniwersalnych przepisów przygotowania syropu do nasączania biszkoptu, żebyście dobrali dla siebie najbardziej optymalny.

Syrop do nasączania biszkoptów z koniakiem

Składniki:

  • wiśniowa konfitura - 4 st. łyżki;
  • woda - 200 ml;
  • koniak - 30 ml;
  • cukier - 3 st. łyżki.

Przygotowanie

Jak przygotować syrop do nasączania biszkoptu? Najpierw nalewamy do rondelka wodę, dodajemy syrop z wiśniowej konfitury i rzetelnie mieszamy. Potem wsypujemy według smaku cukier i wlewamy trochę koniaku. Stawiamy rondelek na średni ogień i doprowadzamy naszą mieszankę do wrzenia. Gotujemy w ciągu 3 minut stale mieszając, żeby cukier nie przyległ do dna. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż nasz wiśniowo-koniakowy syrop do nasączania biszkoptu ostygnie! Teraz przygotowanie tortu można doprowadzić do końca.

Kawowy syrop do nasączania biszkoptów

  • woda - 1 st.;
  • koniak - 1 st. łyżka;
  • mielona kawa - 2 st. łyżki;
  • cukier - według smaku.

Przygotowanie

Wsypujemy do rondelka cukier i zalewamy go wodą. Stawiamy na płytę i ogrzewamy dopóki on się cały nie rozpuści. Potem syrop cukrowy doprowadzamy do wrzenia i ostudzamy. W drugim rondelku przygotowujemy kawę, potem przecedzamy ją i razem z koniakiem wlewamy do cukrowego syropu. Wszystko porządnie mieszamy i chłodzimy. Kawowy syrop do nasączania biszkoptu jest gotowy!

Czekoladowy syrop do nasączania biszkoptu

Składniki:

  • masło - 100 g;
  • proszek kakao - 1 st. łyżka;
  • mleko skondensowane - 100 g.

Przygotowanie

Ten syrop przygotowujemy na wodnej kąpieli. Dlatego bierzemy duży rondel, nalewamy wodę i stawiamy na silny ogień. Do środka wkładamy mniejszy rondelek, w którym będzie się przygotowywał czekoladowy syrop. Masło kroimy na niewielkie kawałeczki, żeby się szybciej roztopiło i wkładamy do rondelka. Dodajemy kakao i mleko skondensowane. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż wyjdzie jednorodna czekoladowa masa. Biszkopt koniecznie nasączać gorącym syropem, placek wyjdzie soczystszy.

Mleczny syrop do nasączania biszkoptu

składniki:

  • woda - 3 st.;
  • wanilia - według smaku;
  • mleko skondensowane - 150 ml.

Przygotowanie

Wlewamy mleko skondensowane do miski i zalewamy wrzątkiem. dokładnie mieszamy i dodajemy według smaku wanilię. Dajemy syropowi porządnie ochłonąć i gęsto nasączamy biszkoptowe placki.

Syrop do nasączania biszkoptów z winem

Składniki:

  • cukier - 250 g;
  • woda - 250 ml;
  • wino czerwone - 2 st. łyżki;
  • wanilina, cytrynowy sok - według smaku.

Przygotowanie

Nalewamy wodę do rondla i stawiamy na ogień. Kiedy woda zakipi, wsypujemy cukier i czekamy do jego pełnego rozpuszczenia. Doprowadzamy cukrowy syrop do wrzenia, dodajemy wanilinę, wino i cytrynowy sok. Gotowy syrop chłodzimy i nasączamy biszkopt.

Porzeczkowy syrop do nasączania biszkoptu

syrop do nasączania biszkoptów przepis

Składniki:

  • syrop z porzeczki - 0,5 st.;
  • cukier - 2 st. łyżki;
  • woda - 1 st.

Przygotowanie

Przygotowanie tego syropu jest standardowe. Nalewamy wodę do rondla, stawiamy na ogień i czekamy, aż zakipi. Potem cukrujemy i dodajemy porzeczkowy syrop, mieszamy i gotujemy dopóki cukier się nie rozpuści. Syrop do nasączania biszkoptów jest gotowy!

 
Powiązane artykuły:
Krem do tortu z karmelem
Kiedy chce się przygotować tort według własnego przepisu, wymyślić coś nowego i niezwykłego, należy nie zapominać i o kremie - przecież on wnosi do deseru swoją nutkę smaku. Porozmawiamy o kremie z karmelem, który łatwo przygotować w dowolny czas.
Kokosowy krem –  delikatny, smaczny i aromatny
Jeśli nie lubicie zwyczajnych śmietanowych, czy maślanych kremów dla tortów, to trzeba wymyślić coś bardziej niezwykłego. Na przykład kokosowy krem! Przygotowywać go nie jest zbyt skomplikowane, to znaczy ta sprawa pod siłę każdej gospodyni.
Owocowy krem – krem do tortu albo samodzielny owocowy deser
Owocowy krem może występować jak samodzielnym deserem, tak i wykorzystywać się pod postacią nadzienia do tortów czy ciastek. W naszym artykule zebraliśmy kilka uniwersalnych wariantów stworzenia tych smakołyków.
Truskawkowy krem - najlepsze rozwiązanie w produkcji wyrobów cukierniczych
Truskawka – smaczna jagoda, w której mieści się mnóstwo pożytecznych substancji. Można z niej zrobić mnóstwo ciekawych deserów. I teraz opowiemy, jak przygotować truskawkowy krem do popularnych wyrobów cukierniczych: tortów, ciastek i tak dalej...
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty