Tajne przepisy: top 10 potraw z książki Gwyneth Paltrow, o których nie wiedziałeś

Przedstawiamy wam 10 najlepszych dań z książki Gwyneth Paltrow, których przygotowania nie pożałujesz.

Hollywoodzka aktorka Gwyneth Paltrow jest zwolenniczką zdrowego odżywiania, którego przestrzega w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Zamiłowanie do smacznych, ale nieszkodliwych dla sylwetki przepisów, zaszczepił jej ojciec. On co wieczór przygotowywał kolację dla matki Gwyneth, która była aktorką. Pierwsza książka gwiazdy pod nazwą "Córeczka tatusia" ukazała się w języku polskim, a druga ”It's All Easy” została przetłumaczona z języka angielskiego. Tymczasem, to właśnie w niej można znaleźć pyszne i zdrowe przepisy, które może przyrządzić w domowych warunkach każdy początkujący.

1. Risotto ze szpinakiem i grochem

Risotto

Risotto jest zazwyczaj dość kalorycznym daniem z dużą ilością sera lub oleju. Wariant z pędami szpinaku wystarczająco lekki, aby podać go na kolację.

Składniki:

  • bulion z dowolnego warzywa – 700 ml;
  • cytryna – 1 szt.;
  • dobrej jakości oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • połowa dużej białej cebulki;
  • łodyga porów;
  • zgnieciony czosnek – 2 ząbki;
  • sól morska;
  • tymianek;
  • szlifowany ryż – 250 g;
  • szpinak – 100 g;
  • świeży lub mrożony groszek – 170 g;
  • sproszkowana bazylia – 15 g;
  • czarny pieprz.

Skórkę z cytryny trzeba obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi otworami. Sok z miąższu wycisnąć i wymieszać z podgrzewającym się na ogniu bulionem warzywnym. Oddzielnie w grubej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej posiekaną cebulę i por, ziele tymianku, bazylii i czosnku. Smażyć, powoli mieszając, przez 2-3 minuty. Szpinak pokroić i razem z rozmrożonym wstępnie grochem umieścić w bulionie, a następnie tam wsypać suchy ryż i podsmażoną cebulę. Doprowadzić risotto do wrzenia, gotować jeszcze 30 minut.

2. Komosa ryżowa (quinoa) z jajkiem

quinoa

Komosa ryżowa dziś jest uważana za najbardziej popularny produkt, dzięki dużej zawartości białka, witaminy E i błonnika.

Składniki:

  • oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • posiekany nożem ząbek czosnku;
  • duże liścia kapusty – 2 szt;
  • komosa ryżowa – 200 g;
  • jajecznice, każda z jednego jajka – 2 szt.;
  • szalotka;
  • woda – 350 ml;
  • czarny pieprz;
  • sól morska.

Kaszę przepłukać w celu usunięcia śmieci pod strumieniem zimnej wody. Postawić na silny ogień i doprowadzić quinoa do wrzenia, a następnie gotować pod zamkniętą pokrywą, aż ziarna wchłoną cały płyn. Otrzymanej ilości kaszy wystarczy na dwie porcje. Posmarować olejem patelnię, dodać czosnek, posiekaną szalotkę i kapustę. Doprawić solą i pieprzem, dodać quinoa i smażyć, stale mieszając, przez 3-5 minut. Wykładamy kaszę na talerze i przykrywamy każdą jajkiem na bekonie.

3. Zupa ziemniaczana z papryką

Zupa ziemniaczana

Pożywne, ale nudne danie pomoże uróżnorodnić papryka jalapeno, smażona na otwartym ogniu.

Składniki:

  • duża czerwona cebula, pokrojona w krążki;
  • olej z konopi - 2 łyżki;
  • suchy proszek czosnku;
  • posiekane natki kolendry – 2 łyżki;
  • kminek – 2 g;
  • wędzona papryka pokrojona w pół pierścienie;
  • duże ziemniaki – 2 szt.;
  • bulion warzywny - 1,5 l;
  • sól morska.

Na oleju z konopi trzeba podsmażyć cebulę, zioła i paprykę. Ziemniaki pokroić w plasterki i posypać solą, czosnkiem w proszku. Podsmażoną cebulę i ziemniaki przełożyć do garnka, zalać płynem i gotować na wolnym ogniu 30 minut.

4. Orzeźwiający napój z arbuzem i miętą

Orzeźwiający napój

W książce jest cały rozdział poświęcony letnim napojom, które nie szkodzą figurze. Najbardziej popularny przepis zawiera soczysty miąższ dojrzałych arbuzów.

Składniki:

  • miąższ arbuza bez skórki – 500 g;
  • lód kruszony;
  • liście świeżej mięty;
  • woda mineralna – 200 ml;
  • cukier – 2 łyżki.

Miąższ arbuza połączyć z lodem i ubić w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Połączyć mieszankę z zimną wodą, wlać do szklanek i udekorować liśćmi mięty, roztartymi w dłoniach.

5. Wegetariańskie pierożki

Wegetariańskiepierożki

Pierogi można gotować nie tylko w wodzie, ale także na parze. Ta metoda pozwala zachować wszystkie witaminy i składniki odżywcze.

Składniki:

  • mąka pszenna – 350 g;
  • ciepła woda – 300 ml;
  • masło – 60 g;
  • mielony imbir – 1 łyżka;
  • duża cebula, pokrojona w krążki;
  • grzyby shiitake – 400 g;
  • pokrojona kapusta – 150 g;
  • posiekana marchewka – 150 g;
  • biały pieprz – 5 g;
  • olej sezamowy – 2 łyżeczki;
  • białe wytrawne wino – 3 łyżki;
  • sos sojowy – 2 łyżki;
  • cukier – 1 łyżeczka;
  • sól do smaku.

Za pół godziny przed tym, jak przystąpić do robienia pierogów, trzeba przygotować ciasto, mieszając rękami mąkę z ciepłą wodą i olejem sezamowym w plastyczną jednolitą masę. Ciasto przykryć ręcznikiem i umieścić w ciepłym miejscu.

Aby przystąpić do przyrządzania polewy, trzeba pokroić grzyby i podsmażyć je na maśle, dopóki nie wypuszczą płyn. Dodać imbir, cebulę, kapustę i marchewkę, doprawić solą i białym pieprzem. Podlać winem, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia za 2 minuty.

Ciasto pokroić na krążki za pomocą szklanki, uprzednio wałkując je wałkiem do ciasta. Na każdym z krążków umieścić farsz, następnie skleić brzegi, przyszczypując je palcami. Gotowe pierogi ułożyć na ruszcie nad garnkiem, w którym gotuje się woda. Pierożki będą gotowe za 20 minut.

6. Granola z syropem klonowym

Granola

Granola przygotowuje się z musli lub płatków owsa z dodatkami. Zazwyczaj ich rolę pełnią owoce lub suszone owoce. Aktorka proponuje uzupełnić je syropem klonowym i oliwą.

Składniki:

  • płatki owsiane lub kasza "7 zbóż" – 350 g;
  • wrząca woda – 300 ml;
  • syrop klonowy – 100 ml;
  • suszone figi – 100 g;
  • sól.

Zalać płatki owsiane wodą, przykryć i zostawić na 10 minut. Dodać sól do smaku, dodać suszone figi, pokrojone w kawałki, i syrop. Wymieszać i rozłożyć na talerzach do zaparzenia.

7. Klops z indyka

Klops z indyka

Mięsne kulki z filetu drobiowego nie tak kaloryczne, jak takie samo danie z tłustej wołowiny lub wieprzowiny.

Składniki:

  • filet z indyka – 500 g;
  • mała czerwona cebula, pokrojona w krążki;
  • dojrzałe pomidory – 800 g;
  • olej słonecznikowy bez zapachu - 3 łyżki;
  • czosnek w proszku;
  • liście bazylii, tymianku, rozmarynu;
  • sól morska.

Pomidory obrać, wcześniej sparzyć wrzącą wodą. Zmielić miąższ i gotować przez 7-10 minut, czyniąc z nich sos pomidorowy. Filet zmielić na maszynce do mięsa razem z posiekaną natką i szczypiorkiem. Połączyć mielone mięso z masłem, doprawić solą i stoczyć z niego małe kulki. Klopsiki umieścić w sosie pomidorowym i postawić na mały ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut.

8. Koktajl "Konstruktor mięśni"

Koktajl

Starając się nadać maksymalną korzyść koktajlom białkowym do budowania masy mięśniowej, można dodać do nich warzywa i owoce.

Składniki:

  • białka serwatkowe – 1 porcja;
  • suplementy witaminowe – 1 porcja;
  • mleko migdałowe z aromatem lub bez – 300 ml;
  • puree jabłkowego – 100 ml;
  • miąższ banana – 100 g.

Wszystkie składniki wymieszać w potężnym blenderze i wypić w ciągu 5 minut po intensywnym treningu.

9. Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem

Makaron potrafią gotować nie tylko Włosi: Amerykanie, zdaniem Gwyneth, łatwo mogą konkurować z nimi.

Składniki:

  • makaron o dowolnym kształcie z pszenicy durum – 250 g;
  • oliwa z oliwek – 50 ml;
  • kapary, myte i suszone – 50 g;
  • czosnek pokrojony w cienkie plasterki – 8 ząbków;
  • konserwowy tuńczyk – 1 puszka;
  • oliwki bez pestek – 100 g;
  • sok z 1 cytryny;
  • czerwona papryka – 5 g;
  • sól.

Makaron gotować przez 7-8 minut w solonym wrzątku. W grubej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kapary i czosnek. Wymieszać z filetem z tuńczyka, rozgnieść widelcem i dodać paprykę. Na talerze wyłożyć makaron, z góry sos z ryby, udekorować oliwkami i skropić naturalnym sokiem.

10. Tajny meksykański napój młodości

Tajny meksykański napój

Podczas pobytu na meksykańskim kurorcie Paltrow poznała tajny przepis na drinka, który poprawia koloryt skóry i pomaga wygładzić zmarszczki.

Składniki:

  • niskotłuszczowy jogurt – 200 ml;
  • ekstrakt olejowy witaminy E – 1 łyżeczka;
  • posiekana kolendra – 2 łyżeczki;
  • sok z limonki.

Jogurt wlać do blendera, tam wyłożyć warzywa, wlać olej i sok. Ubić na średniej prędkości 2-3 minuty.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty