Tak, ma znaczenie, jakiej cebuli używasz do przygotowania potraw!
Oczywiście, jeśli podczas gotowania zamiast czerwonej dodasz cebuli białej, to koniec świata nie nastąpi, ale następnym razem lepiej wcześniej kupić odpowiedni rodzaj cebuli.
1. Cebula żółta
Najczęściej przy gotowaniu dań stosuje się zwykła, znana nam wszystkim cebula żółta.
Najlepiej ona uzupełni pieczone w piekarniku dania mięsne (np. pieczeń z kurczaka, pieczone mięso jagnięce i inne)...
...lub pomoże odkryć smak sosów, zup i dań z mięsem duszonym albo rybami.
To właśnie ten rodzaj cebuli każda gospodyni używa najczęściej. Cebula żółta ma złocisty odcień łupiny i twardy miąższ koloru białego. U każdego, kto zacznie ją kroić, cebula żółta wywoła łzy, ale gdy zaczynasz ją smażyć lub piec, to ona uzyskuje słodkawy smak i złocisty odcień.
2. Cebula cukrowa
Według częstotliwości użycia w kuchni drugie miejsce zajmuje cebula cukrowa.
Roślina ta ma kilka odmian:
- Głobo;
- Exhibition;
- Sterling F1;
- Hiszpańska 313 i inne.
Z nią wychodzą wyśmienite krążki cebulowe, francuska zupa cebulowa...
...lub warzywne zapiekanki i potrawy wegetariańskie.
Cukrowa cebula jest bardzo podobna do żółtej, ale wyróżnia ją charakterystyczny smak, nieporównywalny z żadnym innym. Ta cebula ma miękki miąższ, dzięki czemu nie będzie problemu szybko pokroić ją w krążki. Podczas gotowania do niej nie trzeba dodawać żadnych przypraw. Przecież słodkawy smak wzbogaci każde danie.
3. Cebula biała
Cebula biała jest źródłem fitoncydów, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy.
Idealna do sosu Salsa, chutney wegetariańskiego lub pieczonych warzyw chrupiących.
Jeśli chcesz przygotować dnie meksykańskie, w nim musi być ten składnik. Cebula biała jest większa, niż reszta jej „krewnych”, jej miąższ jest cienki jak papier. Smak jest ostry i nie bardzo słodki. Zawiera znaczną ilość wody, dlatego jest dość chrupiąca.
4. Cebula czerwona
Cebulę czerwoną można bez wahania jeść w postaci surowej. Jest po prostu stworzona dla guacamole, marynaty i wiosennych sałatek...
...lub do smażenia na grillu, do tworzenia pysznych hamburgerów lub kanapek.
Cebula czerwona jest nie tak ostra w smaku jak biała. Jest trochę chrupiąca, słodkawa i ma mały gorzki posmak. Nie ma tak pikantnego smaku jak żółta, ale też może pochwalić się niewielką gorzkościa.
5. Shalot
Tytuł "Pan finezji" otrzymuje znany wielu Shalot. Doskonale ujawnia swoje właściwości i zapach w sosach do sałatek, w sosie beszamelowym...
...lub w warzywnej zapiekance, dodatkach.
Ciekawe, że szalotka nie do końca jest cebulą. Jego smak jest nieco podobny do smaku czerwonej cebuli. A rośnie jak czosnek. Jest słodki z niewielkim pikantnym posmakiem. Jeśli chcesz przygotować sos Vinaigrette (przyprawa z octu, oliwy z oliwek i ziół), to koniecznie wypróbuj ten składnik. On jest po prostu stworzony do quiche Lorraine (francuskiego ciasta), potraw z jaj. A jego cieniutkie cebulowe krążki będą smakować w każdej sałatce.