Talerz prawidłowego odżywiania, czyli dieta jednego talerza
Wiele osób nie może schudnąć nawet nie od tego, że posilają się nieprawidłowo, a od zwyczaju używania nadmiernych porcji pokarmu. Właśnie dla takich ludzi był opracowany system odchudzania – dieta jednego talerza. Ona jest nieprawdopodobnie prosta, dostępna, nie wymaga rachunku kalorii i pomaga zbilansować swoje żywienie bez przemądrzałości diabetologii.
Talerz na odchudzanie
Wiadomo, że twórcami reguły talerza na odchudzanie zostali uczeni z Finlandii, którzy stawiali za cel maksymalnie uprościć prawidłowe odżywianie i zrobić go dostępnym dla absolutnej większości ludzi. Teraz można z rezonem powiedzieć, że to im się udało.
Po to, żeby wykorzystać dietę na zasadzie talerza, należy mieć pod ręką tylko odpowiednie naczynie. Fachowcy rekomendują orientować się na klasyczny płaski talerz o średnicy 20-25 cm. Jeśli rozmieścić na takim talerzu pokarm bez zjeżdżalni – wyjdzie właśnie tyle, ile trzeba zjadać za jedno jedzenie.
Więc talerz zdrowego żywienia dzieli się na kilka części. Najpierw w myślach rozdzielicie cały jej plac wpół - a potem jedną z połówek jeszcze na dwie części- wyjdzie talerz. Rozdzielona na trzy części – dwie po ¼ i jedna rozmiarem w ½. Dla każdej części są swoje reguły napełnienia.
Talerz prawidłowego odżywiania:
- Połowa talerza (czyli największy obwód z naszego domniemanego dzielenia) obowiązkowo wypełnia się warzywami - kapustą, ogórkami, kabaczkami, pomidorami i tak dalej. To najlżejsza część żywienia – maksimum witamin, minerałów i błonnika przy minimalnej kaloryczności. Warzywa mogą być świeże, ugotowane, duszone, przygotowane na grillu czy w piecyku, lecz nie smażone! Ważne zrobić warzywa nietłustymi i lekkimi. Tę część talerza warto wypełniać od serca, można pozwolić sobie na zjeżdżalnię.
- Pierwsza ćwiartka talerza zapełnia się skomplikowanymi węglowodanami – do tej kategorii wchodzą gryka, jęczmień, bury ryż, ugotowany ziemniak, makarony z twardych gatunków pszenicy. Fachowcy rekomendują porcję rozmiarem do 100 g (to ¾ w przybliżeniu szklanki). Tę część również nie warto zaprawiać olejem czy dowolnymi kalorycznymi sosami. Dopuszczają się dowolne sposoby przygotowania, oprócz dopalania się.
- Druga ćwierć talerza jest przeznaczona dla białkowego pokarmu – mięsa, drobiu, ryby, owoców morza, fasoli czy bobowych (to roślinne białko). Polecana porcja – blisko 100-120 gramów. Nie zapomnijcie wydalić tłuszczowe warstwy u mięsa czy skórkę u drobiu – to najbardziej tłusta i kaloryczna część. Dopalanie się również jest niedopuszczalne, a wszystkie inne sposoby przygotowania – całkiem. Jeśli wykorzystujecie gaszenie, stosujcie minimalnie możliwą ilość oleju czy tłuszczu.
Dieta jednego talerza jest dosyć giętka – tak na przykład w jakości dokładki do białkowej składowej możecie wykorzystać wyroby mleczarskie.
Jak wykorzystać zasadę talerza?Po to, żeby zasada talerza legła u podstaw waszego żywienia, należy rozpatrywać jego jak system, co ma na myśli różnorodność. Na przykład:
- Śniadanie: sałata z ogórka, jajecznica z jednego jajka i chlebek (w jakości skomplikowanych węglowodanów).
- Obiad: winegret, gryka i wołowina.
- Podwieczorek: szklanka kefiru, chlebek, jabłko czy surówka (jeśli chce się przegryzać).
- Kolacja: kapusta duszona, ugotowany ziemniak, kurza gomółka.
Dzięki takiej zasadzie można łatwo nawyknąć do zasad zdrowego żywienia i bez specjalnych wysiłków obniżyć wagę do pożądanej.