TOP 17 najbardziej pożytecznych tandemów żywnościowych
Naukowcy znaleźli kilka produktów, które wzmacniają wzajemne zalety i zapewniają doskonałą kombinację smakową.
Czy wiesz, że pomidor będzie bardziej pożyteczny, jeśli go jeść w połączeniu z oliwą z oliwek? Są to produkty, które lepiej działają, mając "partnera". W rezultacie, znając takie pary, będzieśz czerpać nie tylko przyjemność z jedzenia, ale zyskasz również ogromne korzyści dla organizmu. Wśród najlepszych połączeń należy wyróżnić najbardziej wartościowe wariacje.
1. Pomidory i oliwa z oliwek
Tandem, który jest szczególnie popularny w kuchni włoskiej. Jednym z najzdrowszych olejów jest oliwa z oliwek, bogata w tłuszcze roślinne, ważna dla serca i utrzymania poziomu "zdrowego" cholesterolu. Aby zwiększyć korzyści z oliwy z oliwek jako partner zaleca się spożywanie pomidorów. Warto zauważyć, że oliwa z oliwek wzmacnia działanie antyoksydacyjne likopenu, który jest w pomidorach. Doskonałe danie, w których występują oba produkty – to sałatka "Caprese".
2. Awokado i szpinak
W składzie szpinaku są takie ważne dla organizmu substancje, jak luteina i witamina A. Ich przyswajaniu przez organizm sprzyjają tłuszcze roślinne, które w dużej ilości mieści awokado. Wielką zaletą jest to, że taki tandem ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Można przygotować sałatkę lub po prostu wymieszać składniki w blenderze, aby zrobić koktajl.
3. Kurkuma i pieprz czarny
Popularna indyjska przyprawa kurkuma jest bardzo pożyteczna, ponieważ zawiera silny przeciwutleniacz, ale przy tym szybko się wchłania i organizm nie ma czasu, aby uzyskać niezbędne korzyści. Aby spowolnić proces i zwiększyć biodostępność kurkumy, zaleca się połączenie jej z czarnym pieprzem, w którym znajduje się piperyna. Używaj tych przypraw razem do przygotowania różnych potraw.
4. Produkty pełnoziarniste i czosnek (cebula)
Lubisz pampuszki z czosnkiem, więc dowiedz się, że to danie nie tylko smaczne, ale również bardzo pożyteczne, lecz ciasta należy piec z mąki pełnoziarnistej. Taka mąka zawiera przydatne cynk i żelazo, ale substancje te przechodzą transformację chemiczną w organizmie, a wszystko ze względu na zawartość minerałów. Rozwiązać ten niedobór można za pomocą produktów, które są bogate w siarkę, a ona jest w cebuli i czosnku.
5. Brokuły i pomidory
Lekarze stale prowadzą badania, aby znaleźć środek, który pomoże zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Jeden eksperyment opierał się na doborze diety: chore szczury podzielono na trzy grupy i karmiono ich pomidorami, brokułami i obydwoma produktami od razu. W rezultacie wyniki wykazały, że połączenie brokułów i pomidorów przyczyniło się do zmniejszenia guza na 52%.
6. Mięso i rozmaryn
Smażenie jest uważane za najbardziej szkodliwy sposób obróbki cieplnej, ale trudno odmówić sobie przyjemności cieszenia się soczystym i aromatycznym stekiem. W tym przypadku jest pomocna wskazówka – podczas smażenia mięsa połóż na patelnię gałązkę rozmarynu, co pomoże zapobiec tworzeniu się rakotwórczych substancji. Oprócz tego, aromatyczna przyprawa pomoże poprawić i urozmaicić smak mięsa.
7. Papryka słodka i czarna fasola
W składzie fasoli jest dużo żelaza pochodzenia roślinnego, ale przy tym organizm przyswaja tylko 2-20%. Eksperymenty wykazały, że jeśli połączyć w jednym daniu czarną fasolą i czerwoną paprykę, w której jest dużo kwasu askorbinowego, to można zwiększyć przyswajalność żelaza, tylko wyobraź sobie, sześć razy. Przygotuj smaczne, obfite i zdrowe sałatki. Podobny efekt można uzyskać, łącząc wątróbkę, która jest bogata w żelazo, i pomidory.
8. Owsianka i sok pomarańczowy
Za najbardziej przydatne śniadanie uznana jest owsianka, ale aby uzyskać jeszcze więcej korzyści z niej, należy połączyć ją ze świeżo wyciśniętym, a nie kupowanym sokiem pomarańczowym. Takie połączenie jest doskonałym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn, a wszystko dzięki obecności dużej ilości fenoli.
9. Zielona herbata i czarny pieprz
Mało kto próbował taki napój, ponieważ to połączenie jest dość nietypowe, korzyści z niego są ogromne. W składzie herbaty jest silny przeciwutleniacz, który w pełni ujawnia swoje właściwości przeciwnowotworowe, współpracując z piperyną, a ona jest w czarnym pieprzu. Picie takiej herbaty nie jest konieczne, ponieważ można jej używać jako marynaty, dodając dodatkowo imbir i czosnek.
10. Czerwona ryba i kapusta włoska
Badania naukowców wykazały, że na lepsze przyswajanie wapnia potrzebny jest witamin D, który ułatwia wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym i normalizuje jego poziom we krwi. W tym celu należy przygotować sałatkę z kapusty i łososia. To świetna opcja na pożyteczną kolację.
11. Warzywa i jogurt
Chcesz nasycić organizm witaminami i minerałami, wtedy zaleca się jeść warzywa same i razem z sosem jogurtowym. Ważne jest, aby wybrać naturalny produkt fermentacji mlecznych bez dodatków i barwników. To połączenie pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i jest źródłem wapnia, który lepiej przyswaja się dzięki błonnikowi, który jest w warzywach.
12. Jarmuż i migdały
W składzie tego warzywa są dużo pożytecznych witamin K i E, które są ważne dla układu odpornościowego, prawidłowego funkcjonowania serca, oprócz tego wykorzystują się w profilaktyce zachorowania na raka. Wymienione witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, w związku z tym potrzebują pary, na przykład, dobry tandem może się udać z migdałami, które są bogate w jednonienasycone tłuszcze. Na podstawie kapusty i migdałów można zrobić pyszne sałatki.
13. Cytryna i pietruszka
W składzie świeżej pietruszki jest żelazo, które szybciej i lepiej przyswaja się przez organizm pod wpływem kwasu askorbinowego, a jego w dużych ilościach zawierają cytryny. Z tych dwóch składników można przygotować zdrowe koktajle.
14. Czarna czekolada i jabłko
Chcesz gotować pyszne i zdrowe desery, wtedy połącz nieobrane jabłka z czerwoną skórką i czekoladę. To jest poczęstunek szczególnie przydatny dla osób, które mają problemy z układem sercowo naczyniowym. W czerwonej skórce jabłek są flawonoid i kwercetyna, które mają właściwości przeciwzapalne, a oto w czarnej czekoladzie jest kakao bogate w katechiny – antyoksydanty redukujące ryzyko rozwoju arteriosklerozy. Taka para pomoże poradzić sobie z istniejącymi zakrzepami.
15. Brukselka i wieprzowina
Wieprzowina nie jest produktem, który warto jeść codziennie, ponieważ w jej składzie jest dużo tłuszczu. Lecz mięso to zawiera wiele pożytecznego selenu, który zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. W celu zwiększenia skuteczności selenu, należy gotować wieprzowinę razem z brukselką, bogatą w składniki organiczne.
16. Łosoś i czosnek
Jeśli chcesz przygotować smaczną i aromatyczną rybę, dodaj do niej czosnek. Zgodnie z wynikami eksperymentów to danie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych. W grupach, gdzie ludzie spożywali 900 mg czosnku i 12 g tranu, zaobserwowano obniżenie poziomu złego cholesterolu.
17. Zielona herbata i cytryna
Często pijemy taki napój tylko podczas przeziębienia, ale lepiej robić to regularnie. Połączenie zielonej herbaty i cytryny jest dobrym środkiem do uzyskania energii, długowieczności i wzmocnienia odporności.