TOP 8 najbardziej śmierdzących produktów i potraw z całego świata

Ser z zapachem męskich pach, owoców z aromatem odpadków, zgniłe mięso morsa i inne śmierdzące przysmaki z całego świata – w naszej kolekcji.

W naszej kolekcji znajdują się produkty i potrawy, które wydają obrzydliwe zapachy, ale w swoich krajach są uważane za wyszukane przysmaki.

Durian

durian

Owoc ten jest rozpowszechniony w Południowo-Wschodniej Azji. Słynie z ostrego i bardzo silnego zapachu, przypominającego mieszankę cuchnącej cebuli, terpentyny i noszonych skarpet. Zabroniono przewożenia durianu środkami transportu publicznego i taksówką, a także przewożenie do hoteli i lotnisk. Tymczasem ten owoc ma bardzo przyjemny smak, przypominający krem z rumem. Pisarz Anthony Burgess nawet porównał proces jedzenia duriana z "jedzeniem malin w toalecie".

Limburger

limburger

Limburger to ser, który jest przysmakiem w krajach takich jak Belgia, Niemcy, Austria i Holandia. Jego cechą charakterystyczną jest silny zapach męskiego niemytego ciała, przy tym smak sera – wspaniały. Najważniejsze – nie podgrzewaj go w kuchence mikrofalowej i nie próbuj topić w piekarniku – sąsiedzi pomyślą, że w domu ktoś umarł.

Natto

natto

Natto to popularne japońskie danie z fermentowanej soi. Lepkie i gęste rośliny strączkowe wydają obrzydliwy zapach amoniaku, ale Japończycy uwielbiają jeść natto na śniadanie.

Hongyo

hongeo

Zapoznaj się więc – hongyo – koreański przysmak, przygotowany z mięsa płaszczki. Koreańczycy uwielbiają to danie, natomiast nieprzyzwyczajeni Europejczycy dostają mdłości od dość ciężkiego zapachu publicznej toalety, który wydaje to arcydzieło koreańskiej kuchni.

Rzecz w tym, że płaszczka nie ma nerek i pęcherza moczowego, dlatego odpady wydzielają się przez skórę, która wydaje obrzydliwy zapach. Do gotowania hongyo mięso płaszczki są zakopywane w ziemi i pozostawione tam, aż zacznie gnić, a kwas moczowy nie zamieni się w amoniak. Kiedy przysmak wydaje nieznośny smród, należy pokroić go na kawałki i od razu jeść, zwykle z wielką przyjemnością.

Śmierdzący (stęchły) tofu

toffu

Produkt ten jest rozpowszechniony w krajach Południowo-Wschodniej Azji, zwłaszcza w Chinach, Malezji i na Tajwanie. Do jego przygotowania należy wymieszać zioła, krewetki i warzywa. Tę mieszankę trzymają w ciągu kilku dni lub tygodni, a następnie, gdy zamieni się w cuchnącą ciecz, umieszcza się w niej plastry tofu. Plastry są marynowane przez kilka godzin, w tym czasie nasycają się silnym zapachem publicznej toalety z nutami starych skarpet i śmieci.

Z powodu nieznośnego zapachu przysmak dozwolono sprzedawać tylko w wyznaczonych miejscach lub na nocnych rynkach.

Kopalchen

kopalhen

To obrzydliwe danie, które przez Neneców, Chanty i Eskimosów jest uważane za przysmak, dla niedoświadczonej osoby może być śmiertelnie niebezpieczne. Przygotowane jest z morsa, fok, jeleni, kaczek lub nawet wieloryba. Najbardziej popularny wariant przygotowania tego smakołyku wygląda tak: zwierzę uśmierca się i chłodzi, a następnie umieszcza się w skórę, wypuszczając z niej powietrze i pozostawia się w ziemi lub w bagnie na kilka miesięcy; następnie przegniłe mięso jest wykopywane i podawane do stołu. Kroi się w cienkie plasterki, zwija się w roladę i posypuje się sola i się zjada. Czy trzeba mówić, że pachnie to danie po prostu obrzydliwie, a stężenie trupiego jadu w nim jest tak wysokie, że człowiek, który nie je kopalchen z dzieciństwa, może dostać poważne zatrucie i umrzeć.

Stuletnie jaja

jajka

Przekąska jest bardzo popularna w Chinach. Kacze lub kurze jaja pokrywają się specjalną mieszanką, a następnie zakopują się w ziemi. Za kilka miesięcy przysmak gotowy do spożycia. Białko jaja ma ciemno-brązowy odcień, a żółtko staje się szare lub czarne i wydziela silny zapach amoniaku.

Surströmming

Surströmming

Ten szwedzki przysmak w rzeczywistości jest sfermentowanym śledziem, który wydziela ostry zapach amoniaku. W Szwecji surströmming jest uważany za wyszukany przysmak i jest podawany do stołu tylko na główne święta, choć jeszcze w XIX wieku autor jednej z książek kucharskich napisał:

"Oni (miłośnicy) uważają go za doskonały przysmak, ale na bankiecie jest podawany tylko w przypadku, jeśli właściciel chce jeść w samotności lub zaprosi gości bez nosa".

Otwieranie słoika surströmminga u nieprzygotowanego człowieka zazwyczaj powoduje gwałtowny odruch wymiotny.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty