Topiony ser w domowych warunkach

topiony ser w domowych warunkach

Przepis przygotowania topionego sera przyszedł do nas ze Szwajcarii jeszcze do pierwszej wojny światowej. Teraz topione sery – bardzo rozpowszechniony produkt i wiele osób bardzo lubią i z zadowoleniem jedzą jego. On ma nie tylko delikatny aromat i miękki smak, ale i jest dosyć pożyteczny dla człowieka. W porównaniu z twardymi serami, topione sery zawierają mniej cholesterolu i lepiej przyswajają się organizmowi człowieka. To bardzo dobre źródło calcjum i fosforu, które odpowiadają za stan włosów, paznokci i skóry. Wszystkie topione sery zawierają bardzo dużo kazeiny – białka, potrzebnego naszemu organizmowi. Jeszcze jeden plus sera – trwały termin przechowywania, w przybliżeniu w ciągu 3-4 miesięcy.

Możecie spróbować przygotować ten świetny produkt samodzielnie u siebie w domu. Tym więcej przepis domowego topionego sera jest dosyć prosty i pod siłę nawet początkującemu kuchmistrzowi.

Klasyczny przepis przygotowania topionego sera w domowych warunkach

Składniki:

  • ser – 1 kg;
  • mleko – 1 st.;
  • olej śmietankowy – 4 st. łyżki;
  • soda – 1 łyżka;
  • sól, przyprawy – według smaku.

Przygotowanie

Porządnie rozcieramy ser z sodą i dodajemy mleko. Tłumaczymy otrzymaną mieszankę do rondla i stawiamy na malutki ogień. Przygotowujemy dopóki ser całkiem nie roztopi się. Dodajemy masło, sól, przyprawy według smaku i stale mieszając udowadniamy masę do jednorodnego stanu. Aż ser jest jeszcze płonący, akuratnie rozlewamy jego po czystych formach i stawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowy topiony ser można podawać na stół jak samodzielną potrawę, a można wykorzystać jak sos do dowolnych potraw.

Przepis domowego topionego sera z bazylią i czosnkiem

Składniki:

  • suchy ser – 200 g;
  • soda – 0,5 łyżki;
  • czosnek suszony – 0,5 łyżki;
  • bazylia suszona – 1 łyżka;
  • sól – według smaku.

Przygotowanie

Wykładamy ser do rondelka, dodajemy sodę i zostawiamy na 5-10 minut. Stawiamy na wodną łaźnię i podgrzewamy stale mieszając w przybliżeniu w ciągu 7 minut. Twarogowa masa stopniowo roztopi się i przekształci się na topiony ser. Kiedy wszystkie grudki sera w całości rozpuszczą się, dodajemy sól, bazylię i czosnek według smaku. Porządnie mieszamy i stawiamy do lodówki dla oziębienia. Topiony ser ugotowany w domu jest gotowy!

Przepis domowego topionego sera z kakao

Składniki:

  • suchy ser – 180 g;
  • soda – 0,5 łyżki;
  • kakao (proszek) – 0,5 łyżki;
  • cukier lub miód – 1 łyżka.

Przygotowanie

Ser wykładamy do rondelka i dodajemy sodę, kakao. Wszystko mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Stawiamy na wodną łaźnię na 5-7 minut. Za kilka minut do zakończenia cukrujemy lub dodajemy miód i przelewamy do formy. Stawiamy na kilka godzin do lodówki do pełnego zastygnięcia. Czekoladowy topiony ser przygotowany w domu jest gotowy! Możecie dodać mniej kakao, wtedy u waszego sera wyjdzie więcej karmelowy smak.

Przepis domowego topionego sera z grzybami

Składniki:

  • ser domowy – 500 g;
  • jajko – 1 szt.;
  • olej śmietankowy – 100 g;
  • soda – 0,5 łyżki;
  • grzyby;
  • sól – według smaku.
  • topiony ser w domu

Przygotowanie

Wykładamy do głębokiej miski ser, jajko, roztopione masło i sodę. Zbijamy porządnie wszystkie ingredienty blenderem do otrzymania jednorodnej masy i solimy według smaku. Potem stawiamy twarogową masę na wodną łaźnię i przygotowujemy na małym ogniu w ciągu 5-7 minut stale mieszając. Formy dla sera smarujemy olejem i na dno każdej trzemy na dużej tarce grzyby. Rozlewamy jeszcze gorący ser i stawiamy do lodówki do pełnego zastygania.

W zamian grzybów można wykorzystać szynkę, orzechy, czy bekon. Wszystko zależy tylko od waszych smakowych przewag.

 
Powiązane artykuły:
Kefir w domowych warunkach
Domowy kefir – to źródło pożytecznej flory mlecznej i do tego smaczna i odżywcza potrawa doskonale odpowiednia do śniadania. Przepisy domowego kefiru dokładnie rozebraliśmy w tym artykule.
Kisiel mleczny, czyli budyń – prosty przepis smakołyków
Jeśli wasze dziecko nie chce pić mleka, takie konieczne jego rosnącemu organizmowi, przygotujcie mu budyń. Ten napój nie tylko jest pożyteczny, ale i ma bardzo przyjemny smak. Od takiego deseru nie zrezygnuje żadne dziecko!
Domowy ser –  kilka sprawdzonych przepisów
Praktycznie każda gospodyni kupuje ser, przecież on przyda się i dla lekkiego przegryzania, i dla przygotowania sytnego obiadu, czy kolacji. A co kiedy spróbować zrobić ser w domu? I pożytecznie, i smacznie, i korzystnie!
Grecki jogurt – smaczny produkt z dużą zawartością białka
Grecki jogurt jest prostym jogurtem, tylko gęstej konsystencji. I dziś dokładnie zorientujemy się, jak jego zrobić w domowych warunkach i które potrawy można z nim przygotować. Czytamy nasze rady i bierzemy na notatkę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty