Topiony ser w domowych warunkach
Przepis przygotowania topionego sera przyszedł do nas ze Szwajcarii jeszcze do pierwszej wojny światowej. Teraz topione sery – bardzo rozpowszechniony produkt i wiele osób bardzo lubią i z zadowoleniem jedzą jego. On ma nie tylko delikatny aromat i miękki smak, ale i jest dosyć pożyteczny dla człowieka. W porównaniu z twardymi serami, topione sery zawierają mniej cholesterolu i lepiej przyswajają się organizmowi człowieka. To bardzo dobre źródło calcjum i fosforu, które odpowiadają za stan włosów, paznokci i skóry. Wszystkie topione sery zawierają bardzo dużo kazeiny – białka, potrzebnego naszemu organizmowi. Jeszcze jeden plus sera – trwały termin przechowywania, w przybliżeniu w ciągu 3-4 miesięcy.
Możecie spróbować przygotować ten świetny produkt samodzielnie u siebie w domu. Tym więcej przepis domowego topionego sera jest dosyć prosty i pod siłę nawet początkującemu kuchmistrzowi.
Klasyczny przepis przygotowania topionego sera w domowych warunkach
Składniki:
- ser – 1 kg;
- mleko – 1 st.;
- olej śmietankowy – 4 st. łyżki;
- soda – 1 łyżka;
- sól, przyprawy – według smaku.
Przygotowanie
Porządnie rozcieramy ser z sodą i dodajemy mleko. Tłumaczymy otrzymaną mieszankę do rondla i stawiamy na malutki ogień. Przygotowujemy dopóki ser całkiem nie roztopi się. Dodajemy masło, sól, przyprawy według smaku i stale mieszając udowadniamy masę do jednorodnego stanu. Aż ser jest jeszcze płonący, akuratnie rozlewamy jego po czystych formach i stawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowy topiony ser można podawać na stół jak samodzielną potrawę, a można wykorzystać jak sos do dowolnych potraw.
Przepis domowego topionego sera z bazylią i czosnkiem
Składniki:
- suchy ser – 200 g;
- soda – 0,5 łyżki;
- czosnek suszony – 0,5 łyżki;
- bazylia suszona – 1 łyżka;
- sól – według smaku.
Przygotowanie
Wykładamy ser do rondelka, dodajemy sodę i zostawiamy na 5-10 minut. Stawiamy na wodną łaźnię i podgrzewamy stale mieszając w przybliżeniu w ciągu 7 minut. Twarogowa masa stopniowo roztopi się i przekształci się na topiony ser. Kiedy wszystkie grudki sera w całości rozpuszczą się, dodajemy sól, bazylię i czosnek według smaku. Porządnie mieszamy i stawiamy do lodówki dla oziębienia. Topiony ser ugotowany w domu jest gotowy!
Przepis domowego topionego sera z kakao
Składniki:
- suchy ser – 180 g;
- soda – 0,5 łyżki;
- kakao (proszek) – 0,5 łyżki;
- cukier lub miód – 1 łyżka.
Przygotowanie
Ser wykładamy do rondelka i dodajemy sodę, kakao. Wszystko mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Stawiamy na wodną łaźnię na 5-7 minut. Za kilka minut do zakończenia cukrujemy lub dodajemy miód i przelewamy do formy. Stawiamy na kilka godzin do lodówki do pełnego zastygnięcia. Czekoladowy topiony ser przygotowany w domu jest gotowy! Możecie dodać mniej kakao, wtedy u waszego sera wyjdzie więcej karmelowy smak.
Przepis domowego topionego sera z grzybami
Składniki:
- ser domowy – 500 g;
- jajko – 1 szt.;
- olej śmietankowy – 100 g;
- soda – 0,5 łyżki;
- grzyby;
- sól – według smaku.
Przygotowanie
Wykładamy do głębokiej miski ser, jajko, roztopione masło i sodę. Zbijamy porządnie wszystkie ingredienty blenderem do otrzymania jednorodnej masy i solimy według smaku. Potem stawiamy twarogową masę na wodną łaźnię i przygotowujemy na małym ogniu w ciągu 5-7 minut stale mieszając. Formy dla sera smarujemy olejem i na dno każdej trzemy na dużej tarce grzyby. Rozlewamy jeszcze gorący ser i stawiamy do lodówki do pełnego zastygania.
W zamian grzybów można wykorzystać szynkę, orzechy, czy bekon. Wszystko zależy tylko od waszych smakowych przewag.