Torebki próżniowe na żywność - jakościowe przechowywanie pokarmu

torebki  próżniowe na żywność

Doświadczone gospodynie wiedzą, że nie ma nic bardziej oszczędnościowego, niż hurtowy zakup żywności. Ale przy tym powstaje logiczne pytanie - gdzie i jak przechowywać żywność? Jasna rzecz, że można kupić nową zamrażarkę lub urządzić dodatkową spiżarnię, ale tam żywność również straci świeżość, wstępując w kontakt z powietrzem, parami i innymi, niszczącymi je czynnikami. W taki więc sposób, oszczędzanie będzie wcale nie oszczędnościowe i wszystko co było kupione po prostu się zepsuje. Jeden ze sposobów dłuższego przechowywania żywności - przechowywanie w specjalnych torebkach próżniowych. Wiadomo, że środowisko bez powietrza stanowi trwałą barierę przed działaniem tlenu i rozmnażaniem się gnilnych bakterii. W niniejszym artykule, opowiemy o korzyściach wyboru torebek próżniowych na żywność.

Rodzaje torebek próżniowych na żywność

Mówiąc o torebkach próżniowych na żywność, należy wyróżnić torebki jednorazowe i wielorazowego użytku.

Jednorazowe torebki próżniowe na żywność

Do przechowywania pokarmu w sklepach i magazynach, wykorzystywane są jednorazowe torebki próżniowe o różnej grubości, do których pakowane są mięso, ryba, kiełbasa, sery, wędzonka. Wykorzystanie takich torebek, jest możliwe tylko w wypadku kupienia specjalnego urządzenia - urządzenia do pakowania próżniowego, które odsysa z torebki powietrze i trwale spaja szwy. Oprócz przemysłowych, istnieją również urządzenia do pakowania próżniowego w gospodarstwie domowym, które są o wiele mniejsze, mniej wydajne i tańsze. Proces korzystania z takiego urządzenia do pakowania próżniowego wygląda w następujący sposób: od rolki oddziela się część torebki o potrzebnych rozmiarach, która jest spajana przez urządzenie, a następnie do torebki pakowane są produkty żywnościowe i torebka zostaje spajana z innej strony.

Wielorazowe torebki próżniowe na żywność

Jeśli chodzi o jednorazowe torebki, to nie nadają się one do powtórnego wykorzystania i po tym jak zostały otwarte wyrzucane są do śmietnika, natomiast wielorazowe torebki na żywność, mogą być wykorzystywane około 50 razy. Powietrze z takich torebek odsysa specjalna pompa. Takie torebki próżniowe na żywność, wykorzystywane są do przechowywania i zamrażania produktów w lodówce i również do zapiekania. Oprócz tego, wykorzystanie takich wielorazowych torebek próżniowych, daje możliwość zmniejszenia czasu przygotowania pokarmu. Na przykład, jeśli włożysz do takiej torebki mięso z marynatą, to proces marynowania zmniejszy się kilkakrotnie i już za 10-20 minut można przystąpić do przygotowania mięsa. Jest to bardzo pomocne, gdy niespodziewane przychodzą goście.

O czym należy pamiętać podczas wykorzystywania torebek próżniowych na żywność?

Jasna rzecz, że możliwość długotrwałego przechowywania pożywienia, bardzo podoba się wielu gospodyniom. Jednak należy pamiętać, że torebki próżniowe dają możliwość przechowywania żywności 2-3 razy dłużej, jednak nie chronią w całości od zepsucia się jedzenia. Więc nie warto nastawiać się, na bezterminowy termin przechowywania.torebki  próżniowe na jedzenie Podczas wykorzystywania torebek próżniowych na żywność, należy przestrzegać następujących reguł:

  1. Najbardziej skuteczna jest hermetyzacja niedużych dawek pokarmu. Na przykład: rybę lub mięso należy zapakować w niedużych kawałkach, natomiast ser i kiełbasę w niewielkich porcjach.
  2. Należy wymyć ręce, zanim włożysz produkty spożywcze do torebek próżniowych, a najlepiej wykorzystywać w tym celu jednorazowe rękawiczki.

Przestrzeganie tych zasad, pomoże zapobiec pojawieniu się w torebkach próżniowych, niebezpiecznych chorób i bakterii.

 
Powiązane artykuły:
Talerz do owoców – jaskrawa ozdoba stołu
Owoce - doskonale wyglądają i służą ozdobą praktycznie jakiego bądź stołu. A jeśli podać je na pięknym talerzu - na pewno. Właśnie dlatego, dobry talerz do owoców przyda się w każdej rodzinie. O tym rodzaju naczynia porozmawiamy w artykule.
Nóż do warzyw - rodzaje i jak dobrać najlepszy
Fachowi kucharze wiedzą, że do różnych kuchennych operacji, należy wykorzystywać różne rodzaje noży. Lecz większość z nas zwykle korzysta z jednego, nie starając zorientować się w ich asortymencie. Poprawiajmy się! I rozpoczniemy od noża dla warzyw.
Cudowny wynalazek  współczesnego przemysłu - pojemniki próżniowe na żywność
Gospodynie na całym świecie zastanawiają się nad tym, jak maksymalnie przedłużyć termin przydatności produktów, bez utraty ich pożytecznych właściwości. Do pomocy, stworzonych jest mnóstwo przyrządów i metod, w tej liczbie są też pojemniki próżniowe dla przechowywania. Dokładniej o nich - w artykule.
 Patelnia dla smażenia bez tłuszczu – jak się zorientować?
Wszyscy wiedzą o tym, że smażenie to nie jest pożyteczny sposób przygotowania. Lecz z pojawieniem się patelni do smażenia bez oleju każdy może rozkoszować się smacznym i pożytecznym pokarmem. Dokładniej o patelniach dla smażenia bez oleju - w artykule.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty