Tort arbuzowy – szybki i łatwy sposób na smaczny tort

tort arbuzowy

Za taką zagadkową nazwą kryje się zwyczajny arbuz, pastowany i udekorowany świeżymi jagodami, orzechami i owocami.

Tort arbuzowy – przepis

Jeśli chcecie przygotować smaczny tropikalny tort arbuzowy, zamian zwyczajnego śmietankowego kremu wykorzystajcie krem na podstawie śmietanki kokosowej.

Składniki:

  • arbuz – 1 szt.;
  • śmietanka kokosowa – 740 ml;
  • migdałowe płatki – ¼ st.;
  • truskawka, miód – do dekorowania.

Przygotowanie

Przed tym, jak zrobić ten tort arbuzowy, oczyścicie z arbuza wszystkie motyki, zetnijcie górną i dolną część, a boki akuratnie wyrównujcie.

Ubijcie kokosową śmietankę do odpornych pik i pokrójcie nimi powierzchnię przygotowanego arbuzowego tortu. Boki deseru obsypcie migdałowymi płatkami, a z góry ubieramy świeżymi jagodami i polewamy słodkim miodem.

Tort arbuzowy ze śmietanką

tort arbuzowy przepis

Arbuz na tort najlepiej wybierać bez kostek, a ukształtowawszy miąższ do pożądanej formy, należy rozdzielić go na jednakowe placki. Więc ten smaczny deser wygodniej będzie podawać i jeść.

Obciąwszy oczyszczony arbuzowy miąższ w formie cylindra, rozdzielicie go na jednakowe placki. Każdy z placków spudłujcie bitą śmietaną. Wierzchołek i boki arbuza również pokrójcie śmietanką i dekorujcie na swój smak. W pracę mogą iść owoce, jagody, nasienie, orzechy, czekolada, czy glazura.

Tort "Arbuzowa cząstka"

tort arbuzowy przepis 2

Dla tych, kto nie jest zdolny odzwyczaić się od porcji ulubionego smacznego deseru, proponujemy przygotować pełnowartościowy aromatyczny tort w formie arbuzowej cząstki.

Technologia przygotowania tego deseru jest nieprawdopodobnie prosta: wystarczy zmieszać gotowy piaskowy herbatnik z parzonym kremem (można kupić brykiet gotowego i rozwieść mlekiem), zostawić ochłonąć.

Składniki:

  • piaskowy herbatnik – 540 g;
  • parzony czekoladowy krem – 320 g;
  • mleko skondensowane – 70 ml;
  • masło – 180 g;
  • zielone winogrono, porzeczka (czerwona, czarna) – do dekorowania.

Przygotowanie

Kruszymy herbatnik i zmieszamy go z parzonym kremem, żeby otrzymać plastyczną masę. Oziębcie mieszankę w ciągu całej nocy, a na rano ugotujcie z niego piękną cząstkę arbuzową. Zbijcie miękkie masło, stopniowo dodając do niego mleko skondensowane. Rozprowadźcie gotowy krem. Ubierzcie "Arbuzową cząstkę" jagodami: motykę zróbcie z połówek winogrona, a miąższ i kostki – z czerwonej i czarnej porzeczki.

 
Powiązane artykuły:
Tort
Zadziwiająco słodki z fantastycznym smakiem tort, proponujemy zrobić według opisanego przepisu. Opowiemy jak stworzyć smaczny poczęstunek dla bobasów i zaproponujemy leniwy wariant tortu "Nutella" z herbatnika bez pieczywa.
Tort jagodowy – nieprawdopodobnie delikatny deser
Zdążcie do sezonu dojrzewania rozmaitych jagód powróżyć na kuchni, stwarzając niezwykłe desery. Dalej podpowiemy kilka ciekawych wariacji tortu, napełnione letnimi płodami. Również opowiemy, jak zrobić dziwny poczęstunek, nie włączając piecyka.
Tort morelowy – szybki i łatwy sposób na smaczny deser
W czas jagodowo-owocowego dostatku chce się stworzyć niezwykłe poczęstunki i cieszyć kochanych nowymi, zadziwiająco smacznymi deserami. Spróbujcie zrobić świetnie delikatny, powietrzny tort-suflet, napełniony dziwnym morelowym smakiem.
Tort galaretkowy z truskawką – aromatyczny kolorowy jagodowy deser
Letnie desery różnią się jaskrawymi farbami rozmaitych jagód, nieodżałowanym lekkim smakiem i zazwyczaj prostotą wyrobu. Takie poczęstunki zazwyczaj przygotowują bez użycia piecyka. Opowiemy warianty tortu galaretkowego.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty