Tort arbuzowy – szybki i łatwy sposób na smaczny tort

Za taką zagadkową nazwą kryje się zwyczajny arbuz, pastowany i udekorowany świeżymi jagodami, orzechami i owocami.
Tort arbuzowy – przepis
Jeśli chcecie przygotować smaczny tropikalny tort arbuzowy, zamian zwyczajnego śmietankowego kremu wykorzystajcie krem na podstawie śmietanki kokosowej.
Składniki:
- arbuz – 1 szt.;
- śmietanka kokosowa – 740 ml;
- migdałowe płatki – ¼ st.;
- truskawka, miód – do dekorowania.
Przygotowanie
Przed tym, jak zrobić ten tort arbuzowy, oczyścicie z arbuza wszystkie motyki, zetnijcie górną i dolną część, a boki akuratnie wyrównujcie.
Ubijcie kokosową śmietankę do odpornych pik i pokrójcie nimi powierzchnię przygotowanego arbuzowego tortu. Boki deseru obsypcie migdałowymi płatkami, a z góry ubieramy świeżymi jagodami i polewamy słodkim miodem.
Tort arbuzowy ze śmietanką

Arbuz na tort najlepiej wybierać bez kostek, a ukształtowawszy miąższ do pożądanej formy, należy rozdzielić go na jednakowe placki. Więc ten smaczny deser wygodniej będzie podawać i jeść.
Obciąwszy oczyszczony arbuzowy miąższ w formie cylindra, rozdzielicie go na jednakowe placki. Każdy z placków spudłujcie bitą śmietaną. Wierzchołek i boki arbuza również pokrójcie śmietanką i dekorujcie na swój smak. W pracę mogą iść owoce, jagody, nasienie, orzechy, czekolada, czy glazura.
Tort "Arbuzowa cząstka"

Dla tych, kto nie jest zdolny odzwyczaić się od porcji ulubionego smacznego deseru, proponujemy przygotować pełnowartościowy aromatyczny tort w formie arbuzowej cząstki.
Technologia przygotowania tego deseru jest nieprawdopodobnie prosta: wystarczy zmieszać gotowy piaskowy herbatnik z parzonym kremem (można kupić brykiet gotowego i rozwieść mlekiem), zostawić ochłonąć.
Składniki:
- piaskowy herbatnik – 540 g;
- parzony czekoladowy krem – 320 g;
- mleko skondensowane – 70 ml;
- masło – 180 g;
- zielone winogrono, porzeczka (czerwona, czarna) – do dekorowania.
Przygotowanie
Kruszymy herbatnik i zmieszamy go z parzonym kremem, żeby otrzymać plastyczną masę. Oziębcie mieszankę w ciągu całej nocy, a na rano ugotujcie z niego piękną cząstkę arbuzową. Zbijcie miękkie masło, stopniowo dodając do niego mleko skondensowane. Rozprowadźcie gotowy krem. Ubierzcie "Arbuzową cząstkę" jagodami: motykę zróbcie z połówek winogrona, a miąższ i kostki – z czerwonej i czarnej porzeczki.