Tort galaretkowy z truskawką – aromatyczny kolorowy jagodowy deser

tort galaretkowy z truskawką

Skorzystajcie się możliwością przygotować aromatyczny jagodowy deser przed tym, jak sezon truskawki dobiegnie końca. Ten oszałamiający tort galaretkowy z truskawką akurat idealnie podejdzie do tego celu. Niżej nadamy od razu kilka wariantów przepisów: z pieczywem i bez.

Tort galaretkowy z truskawką i śmietaną bez pieczywa

Nawet podczas nieobecności piecyka macie szansę zrobić nieodżałowany deser, co jednoczy w sobie różnorodność. Podstawą wystąpi parzony krem z dodaniem śmietany, co nadaje lekki kwasek, za nim pójdzie warstwa herbatnika i zakończy deser pokrycie z mieszanki galaretkowej z dodaniem świeżych jagód.

Składniki:

  • mleko – 1,4 l;
  • truskawkowa galareta – 275 g;
  • cukier – 285 g;
  • jajka – 6 szt.;
  • śmietana – 130 g;
  • herbatnik "Damskie paluszki" – 12 szt.;
  • świeże jagody truskawki – 10 szt.

Przygotowanie

Zbijcie mleko z żółtkami i cukrem. Rozmieśćcie mieszankę nad małym ogniem i gotujcie mieszając, czekając gęstnienia. Połączcie zawartość naczynia z galaretą, domagając się maksymalnego rozpuszczenia kryształów. Oddzielnie ubijcie białka do odpornych pik. Zmieszajcie białkową masę z kremem, z lekka oziębcie i dodajcie śmietanę. Gęsto naoliwcie formę masłem, wylejcie połowę mieszanki i pokrójcie ją warstwą herbatnika. Dodajcie galaretę co pozostała, zawczasu zmieszawszy ją z pokrojonymi jagodami i dajcie tortowi w całości zastygnąć przed przedstawieniem.

Twarogowo-galaretkowy tort z truskawką – przepis

Składniki:

Dla biszkoptu:

  • mąka – 95 g;
  • po szczypcie sody i spulchniacza;
  • masło – 35 g;
  • cukier – 65 g;
  • jajko – 1 szt.;
  • mleko – 85 ml;
  • jogurt – 35 g.

Dla twarogowej warstwy:

  • ser – 175 g;
  • śmietanka dla zbijania – 235 ml;
  • cukrowy puder – 115 g;
  • żelatyna – 15 g;
  • woda – 35 ml
  • Dla galaretowatego zalewania:
  • truskawka – 435 g;
  • truskawkowa galareta – 175 g;
  • woda – 475 ml.

Przygotowanie

Przygotujcie mieszankę suchych ingredientów dla biszkoptu, zmieszawszy je między sobą. Roztopiwszy masło wlejcie go do mieszanki mleka z jogurtem. Dodajcie jajko i dobrze zbijcie. Połączcie obie mieszanki razem i rozprowadzicie ciasto w pokrytej formie. Wypiekajcie 18 minut przy 185 stopniach.

Dla twarogowego nadzienia rozwiedźcie żelatynę w gorącej wodzie, postawcie wszystko do kuchenki mikrofalowej do pełnego roztapiania kryształów. Ubijcie śmietankę, porcjami podsypując do nich cukrowy puder. Dodajcie topioną galaretę i ser. Rozprowadźcie nadzienie po wystygłym placku i zostawcie do zastygania.

Dla truskawkowego zalewania rozwiedźcie galaretę w wodzie i zalejcie nią powierzchnię tortu. Wyłóżcie pokrojoną truskawkę dla dekoracji. Przywróćcie tort z truskawką do zastygania.

 
Powiązane artykuły:
Tort morelowy – szybki i łatwy sposób na smaczny deser
W czas jagodowo-owocowego dostatku chce się stworzyć niezwykłe poczęstunki i cieszyć kochanych nowymi, zadziwiająco smacznymi deserami. Spróbujcie zrobić świetnie delikatny, powietrzny tort-suflet, napełniony dziwnym morelowym smakiem.
Tort jagodowy – nieprawdopodobnie delikatny deser
Zdążcie do sezonu dojrzewania rozmaitych jagód powróżyć na kuchni, stwarzając niezwykłe desery. Dalej podpowiemy kilka ciekawych wariacji tortu, napełnione letnimi płodami. Również opowiemy, jak zrobić dziwny poczęstunek, nie włączając piecyka.
Tort
Zadziwiająco słodki z fantastycznym smakiem tort, proponujemy zrobić według opisanego przepisu. Opowiemy jak stworzyć smaczny poczęstunek dla bobasów i zaproponujemy leniwy wariant tortu "Nutella" z herbatnika bez pieczywa.
Tort arbuzowy – szybki i łatwy sposób na smaczny tort
Czasem nawet myśleć nie chce się o ciężkich słodkich deserach. Łakomczuchom należy ratować się świeżymi owocami i różnymi potrawami z ich uczestnictwem, wzorem arbuzowego tortu.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty