Tort jagodowy – nieprawdopodobnie delikatny deser

tort jagodowy

Proponujemy przepisy przygotowania tortu jagodowego, według których wyroby wychodzą nieprawdopodobnie delikatnymi i po prostu bosko smacznymi.

Prosty tort twarogowo-jagodowy

Składniki:

Dla ciasta:

  • mąka – 160 g;
  • ser – 110 g;
  • olej słonecznikowy, czy oliwny rafinowany – 55 ml;
  • cukier – 60 g;
  • jajko – 1 szt.;
  • proszek kakao – 30 g;
  • spulchniacz – 10 g.

Dla twarogowo-jagodowego sufletu:

  • ser – 420 g;
  • porzeczka, czy inne jagody – 320 g;
  • mleko skondensowane – 400 g;
  • kurze jajka – 4 szt.

Przygotowanie

Tort według tego przepisu wychodzi trzywarstwowym i trójbarwnym. Pierwszą warstwą i podstawą wyrobu będzie czekoladowy placek z twarogowego ciasta. Dla jego przygotowania rozcieramy z cukrem, olejem słonecznikowym i jajkiem ser, potem mieszamy do otrzymanej masy mąkę, którą przesiewamy, proszek kakao i spulchniacz. Teraz nawilżonymi rękami wykładamy ciasto do formy, dno której uścielamy zawczasu pergaminowym listem, a boki oliwimy olejem i sformujemy po ściankach niewielkie od pięciu do dziesięciu milimetrów burty. To pozwoli otrzymać równiejszą powierzchnię placka, ponieważ podczas wypiekania ciasto po centrum trochę wespnie się. Robimy w cieście kilka przekłuć widełkami i stawiamy na piętnaście minut do nagrzanego do 185 stopni piecyka.

W ciągu tego czasu przygotujemy dwie inne warstwy dla tortu. Oddzielamy żółtka od białek i rozcieramy je z serem i połową porcji mleka skondensowanego. Zbijamy otrzymaną mieszankę do świetności w ciągu siedmiu minut i bierzemy się za białka. W oddzielnym naczyniu zbijamy ich do pik, dodawszy w procesie szczyptę soli.

Dla trzeciej warstwy roztłukujemy w blenderze jagody z drugą porcją mleka skondensowanego i wprowadzamy do otrzymanego piure białka. Po gotowości wykładamy na placek twarogową masę, a na ją jagodowo-białkową mieszankę i odprawiamy tort jeszcze na pięćdziesiąt minut wypiekać się przy tej samej temperaturze.

Po gotowości dostajemy wyrób z piecyka nie od razu, a dajemy jemu trochę ochłonąć najpierw w piecyku, potem na stole do pokojowej temperatury, a później w lodówce, zdjąwszy przed tym boki formy.

Przed przedstawieniem ozdabiamy tort według swojego smaku, rozkroiwszy na porcji i rozkoszujemy się.

Biszkoptowy tort "Jagodowa polana" bez pieczywa

Składniki:

  • gotowy biszkoptowy placek – 1 szt.;
  • jagodowy miks – 650 g;
  • pudding waniliowy – 1 pakiet;
  • mleko – 510 ml;
  • żelatyna – 65 g;
  • miękki ser – 255 g;
  • cukrowy puder – 280 g;
  • śmietanka tłusta – 510 ml;
  • sok jagodowy, czy owocowy bez miąższu – 510 ml;
  • cukier waniliowy – 25 g;
  • zalewanie do tortu gotowe – 1 pakiet.

Przygotowanie

Dla przygotowania tortu najpierw moczymy żelatynowe granule w chłodnej wodzie zgodnie z instrukcją. Śmietankę ubijamy w odpowiednim naczyniu do pik i bierzemy się za przygotowanie puddingu. Mieszamy zawartość paczki z połową cukrowego pudru, dodajemy pół szklanki mleka i roztłukujemy grudki. Inną porcję mleka nagrzewamy do wrzenia, wlewamy przygotowaną mieszankę puddingu z mlekiem i cukrem i przy nieprzerwanym mieszaniu dajemy masie znów zakipieć. Zostawiamy pojemność z gotowym puddingiem chłodnieć.

Teraz łączymy miękki ser z pudrem, zbijamy trochę, potem wprowadzamy pudding i jeszcze raz przebijamy mikserem do jednorodności i świetności. Rozcieńczamy żelatynę na wodnej łaźni i wlewamy w trakcie zbijania do twarogowej mieszanki z puddingiem. Łączymy otrzymaną masę ze śmietanką, dodajemy połowę jagód i mieszamy akuratnie.

Dla przygotowania tortu będziemy również wykorzystywały gotowy biszkoptowy placek. Jego można kupić w dowolnym dużym supermarkecie. Z reguły one sprzedają się po dwie, czy trzy sztuki w opakowywaniu. My potrzebujemy tylko jednego. Umieszczamy go do formy i zalewamy przygotowanym kremem. Stawiamy robienie zapasów do lodówki zastygać, a tymczasem przygotowujemy zalewanie. Mieszamy w rondlu zalewanie do tortu z sokiem i stawiamy na ogień. Nagrzewamy mieszankę, mieszając do wrzenia i dajemy jej ochłonąć.

Teraz wykładamy nad tortem jagody, zalewamy zalewaniem i stawiamy do lodówki do pełnego zastygania.

 
Powiązane artykuły:
Tort morelowy – szybki i łatwy sposób na smaczny deser
W czas jagodowo-owocowego dostatku chce się stworzyć niezwykłe poczęstunki i cieszyć kochanych nowymi, zadziwiająco smacznymi deserami. Spróbujcie zrobić świetnie delikatny, powietrzny tort-suflet, napełniony dziwnym morelowym smakiem.
Tort galaretkowy z truskawką – aromatyczny kolorowy jagodowy deser
Letnie desery różnią się jaskrawymi farbami rozmaitych jagód, nieodżałowanym lekkim smakiem i zazwyczaj prostotą wyrobu. Takie poczęstunki zazwyczaj przygotowują bez użycia piecyka. Opowiemy warianty tortu galaretkowego.
Tort
Zadziwiająco słodki z fantastycznym smakiem tort, proponujemy zrobić według opisanego przepisu. Opowiemy jak stworzyć smaczny poczęstunek dla bobasów i zaproponujemy leniwy wariant tortu "Nutella" z herbatnika bez pieczywa.
Tort arbuzowy – szybki i łatwy sposób na smaczny tort
Czasem nawet myśleć nie chce się o ciężkich słodkich deserach. Łakomczuchom należy ratować się świeżymi owocami i różnymi potrawami z ich uczestnictwem, wzorem arbuzowego tortu.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty