Tort morelowy – szybki i łatwy sposób na smaczny deser

tort morelowy

Proponujemy przepis przygotowania bardzo smacznego morelowego tortu-sufletu, od którego będzie bez rozsądku, jak dorosłe audytorium, tak i dzieci. Na życzenie konserwowane morele można zamienić świeżymi, lecz blanszowanymi, czy całkiem wykorzystać do załatwienia tortu brzoskwinie.

Morelowy tort-suflet – przepis

Składniki:

Dla biszkoptu:

  • mąka – 100 g;
  • mleko – 100 ml;
  • masło śmietankowe – 60 g;
  • cukier – 100 g;
  • jajka – 3 szt.;
  • żółtka – 3 szt.;
  • spulchniacz – 10 g;
  • sól – 1 szczypta.

Dla sufletu:

  • śmietanka tłusta dla zbijania – 345 ml;
  • białka – 3 szt.;
  • cukier – 120 g;
  • żelatyna – 1,5 łyżki;
  • morelowy syrop – 40 ml;
  • morelowy dżem – 120 g.

Dla galarety:

  • morelowy, czy brzoskwiniowy syrop – 120 ml;
  • sok cytryny – 20 ml;
  • dżem morelowy – 30 g;
  • żelatyna – 1 łyżka.

Dla impregnowania:

  • morelowy, czy brzoskwiniowy syrop – 120 ml;
  • cukier waniliowy – 10 g;
  • cukier – 25 g;
  • rum (za pragnieniem) – 20 ml.

Dla załatwienia:

  • dżem morelowy – według smaku;
  • konserwowane morele – 400 g.

Przygotowanie

Najbardziej odpowiedzialny etap w przygotowaniu tortu morelowego – to wypiekanie biszkoptowego placka. Dlatego najpierw roztopimy masło i zmieszamy go z ciepłym mleczkiem. Oddzielnie w odpowiedniej pojemności łączymy jajka, żółtka i cukier i przetwarzamy masę za pomocą miksera do szczelnej, sumiastej, słodkiej jajczarskiej mieszanki. Teraz niewielkimi porcjami mieszamy do niej przesiewaną ze spulchniaczem i solą mąkę, a po tym stopniowo wprowadzamy ciepłą śmietankową-mleczną mieszankę.

Tłumaczymy gotowe ciasto do tłuści formy o średnicy 26 cm i odprawiamy na dwadzieścia minut do nagrzanego do 195 stopni piecyka. Po pełnym oziębieniu akuratnie rozkroimy placek na dwie podłużne części.

Dla impregnowania rozcieńczamy w morelowym, czy brzoskwiniowym syropie waniliowy i zwyczajny cukier, dodajemy za pragnieniem rum i dobrze mieszamy. Impregnujemy otrzymaną mieszanką placki, tracąc na każdy z nich w przybliżeniu po pięć łyżek.

Teraz zajmiemy się przygotowaniem sufletu. Żelatynowe granule moczymy w morelowym syropie i zostawiamy dla nacieku. Śmietankę obrabiamy za pomocą miksera do pik, dodawszy przy tym połowę normy cukru. Oddzielnie ubijamy również białka, podsypując w procesie cukier co pozostał. Podgrzewamy rozmaczaną żelatynę do rozpuszczenia wszystkich granulek, potem mieszamy go z dżemem, a potem ze śmietanką i wprowadzamy do otrzymanej mieszanki zbitą białkową masę.

Dla załatwienia tortu wykładamy jeden przepojony placek na dno formy, zamazujemy go dżemem, pokrywamy hojną warstwą sufletu, rozkładamy kawałki moreli i przysłaniamy wszystko innym przepojonym plackiem. Na niego wykładamy drugą połowę sufletu, wyrównujemy go i stawiamy wyrób do lodówki dla zastygania.

Podczas zastygania sufletu przygotowujemy galaretę. Rozpuszczamy w syropie żelatynę, dodajemy cytrynowy sok i dżem i mieszamy. Rozkładamy po powierzchni tortu morelowe kawałeczki, zalewamy je wystygłą galaretką i odprawiamy wyrób na półkę lodówki dla ostatecznego zastygania na pięć godzin.

Przed przedstawieniem wyciągamy bardzo smaczny śmietankowo-morelowy tort-suflet z formy, ozdabiamy według smaku i podajemy do stołu.

 
Powiązane artykuły:
Tort galaretkowy z truskawką – aromatyczny kolorowy jagodowy deser
Letnie desery różnią się jaskrawymi farbami rozmaitych jagód, nieodżałowanym lekkim smakiem i zazwyczaj prostotą wyrobu. Takie poczęstunki zazwyczaj przygotowują bez użycia piecyka. Opowiemy warianty tortu galaretkowego.
Tort jagodowy – nieprawdopodobnie delikatny deser
Zdążcie do sezonu dojrzewania rozmaitych jagód powróżyć na kuchni, stwarzając niezwykłe desery. Dalej podpowiemy kilka ciekawych wariacji tortu, napełnione letnimi płodami. Również opowiemy, jak zrobić dziwny poczęstunek, nie włączając piecyka.
Tort
Zadziwiająco słodki z fantastycznym smakiem tort, proponujemy zrobić według opisanego przepisu. Opowiemy jak stworzyć smaczny poczęstunek dla bobasów i zaproponujemy leniwy wariant tortu "Nutella" z herbatnika bez pieczywa.
Tort arbuzowy – szybki i łatwy sposób na smaczny tort
Czasem nawet myśleć nie chce się o ciężkich słodkich deserach. Łakomczuchom należy ratować się świeżymi owocami i różnymi potrawami z ich uczestnictwem, wzorem arbuzowego tortu.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty